Steam'de satın aldıklarınız, artık oyunların kendileri olmayacak

Dijital olarak satın alınan oyunlara sahip olup olmadığımız tartışması devam ederken Steam, sisteme eklediği bir uyarı ile kendisini sağlama aldı.

Eğer Steam üzerinden yeni bir oyun almayı düşünüyorsanız, sepetinizi onayladığınız ekranda küçük ama bir o kadar da önemli bir değişiklik dikkatinizi çekebilir. Artık “Ödemeye devam et” düğmesinin hemen altında, tam olarak ne satın almak üzere olduğunuzu açıklayan küçük bir mesaj bulunuyor. Ve bu mesaja göre, bundan sonra Steam’den oyun satın almak yerine, sadece bu oyun için bir lisans satın alacaksınız.

Peki bu değişiklik ne anlama geliyor? Mesaj kısaca, dijital oyun satın almanın, onlara sahip olmak anlamına gelmediğini açıkça ortaya koyuyor.

Güncelleme, çeşitli mağazalardan satın alınan dijital içeriklere “sahip olma” konusunda yaşanan tartışmaların ardından geldi. Örneğin Ubisoft, sunucuların kapanmasının ardından The Crew’u herkesin kütüphanelerinden silmiş ve sonrasında zor bir durumla karşılaşmıştı. Benzer bir şekilde Sony de PlayStation Store’da satın alınan bazı TV dizilerine erişimi kaldırma planları nedeniyle büyük tepkiler aldı ve sonradan bu kararından vazgeçti.

Bu kararlar, kullanıcılar arasında ciddi ve haklı bir şüphe yaratmanın yanı sıra, oyun tarihinin korunması konusunda da ciddi endişelere yol açıyor. Bu tür tartışmalar, bazı oyuncuların ürünlerin korsanlarına yönelmeyi tercih edebileceklerini belirtmelerine sebep olmasının yanı sıra, hükümetlerin de piyasayı düzenlemek için devreye girmesine yol açtı.

Örneğin Kaliforniya’da önümüzdeki yıl devreye girecek yeni bir yasa, dijital mağazaların dijital satın alımların sınırlamalarını doğru bir şekilde iletmesini ve satın almanın sahip olmak anlamına gelmediğini açıkça belirtmesini zorunlu kılacak.

Steam, kendini güvene almak mı istiyor?

Steam, bu son güncellemesiyle, yeni düzenlemeler devreye girmeden önce kendisine karşı açılabilecek davalara ve suçlamalara karşı kendisini güvene almaya çalışıyor olabilir. Ancak bu mesaj, sadece yeni kararların devreye gireceği yerlerde değil, ülkemiz de dahil olmak üzere diğer pek çok ülke ve bölgede görülebilir.

Değişiklik, sahip olmayacağınız bir şeye para harcama sorunu ortadan kaldırmıyor. Ama en azından artık Steam oyuncularının neye ödeme yaptıklarını bilmelerini sağlıyor...

Sonraki Haber

Forum