Steam durmak bilmiyor: Bir rekor daha kırıldı
Arka arkaya çıkan hit oyunlar ve elbette yaz aylarının da bitmesi sayesinde, oyuncular Steam'e akmaya devam ediyor. Dijital oyun platformu, tarihi bir rekor daha kırdı!
Yeni hit PC oyunlarının piyasaya sürülmesi Valve'ın Steam hizmetinde aynı anda online olan oyuncu sayısında büyük bir artış yaşanmasına neden oldu.
İki hafta önce Steam 37,633,514 ile yeni bir çevrimiçi oyuncu sayısı rekoruna ulaştı. Geçtiğimiz hafta ise Valve'ın kendi istatistiklerine göre Steam'deki eş zamanlı oyuncu sayısı 37,789,483'e ulaştı. Bu da sadece yedi gün içinde fazladan 155.969 oyuncunun online olduğunu gösteriyor.
Artışların en büyük nedeni, Steam'de çevrimiçi olarak popüler hale gelen birkaç yeni PC oyununun piyasaya sürülmesinden kaynaklanıyor. Bunlar arasında Black Myth: Wukong, Warhammer 40,000 Space Marine 2 ve Satisfactory'nin 1.0 sürümü gibi oyunlar yer alıyor. Bu yılın başlarında piyasaya sürülen ve Steam'de popüler olmaya devam eden diğer oyunlar arasında Once Human ve hatta Banana yer alıyor. Sadece bir muz resmine tıkladığınız oynaması ücretsiz oyun, şu anda 375.000'den fazla çevrimiçi oyuncuyla Steam'de en çok oynanan üçüncü oyun konumunda. Öte yandan, bir insan neden ekrandaki bir muza tıklayarak PC başında saatler harcamak ister diye soruyorsanız, ne siz sorun, ne biz söyleyelim...
Bu arada, eski oyunlar bile Steam'de yeniden canlanıyor. SteamDB'ye göre battle royale oyunu PUBG: Battlegrounds, geçtiğimiz yıl çevrimiçi oyun sayılarını artırdı. Oyundaki 24 saatlik en yüksek oyuncu sayısı 687,660 oldu ve Steam'de en çok oynanan ikinci çevrimiçi oyun haline geldi. Valve'ın kendi ücretsiz FPS oyunu Counter-Strike 2 istikrarlı çevrimiçi oyuncu sayıları üretmeye devam ediyor. Oyunda 1,433,661 oyuncu aynı anda online oldu ve Steam'de en çok oynanan oyun oldu.
Steam ve Valve'e tekelcilik suçlaması
Bu arada Steam'e artan bu büyük ilgi, Steam'in hakim konumunu güçlendiriyor ancak oyun yapımcıları bundan hiç hoşnut değil çünkü Valve oyun yapımcılarından %30 komisyon alıyor. Pek çok yapımcı bu komisyonu tekelcilik olarak açıklıyor ve hatta ABD'de bu yüzden Steam'e açılan tekelcilik davaları hala devam ediyor. Steam'i tekelcilikle suçlayan yapımcıların başında gelen Epic ise kendi oyun mağazasında yapımcılardan sadece %15 komisyon alıyor ve bazı şartlarda bu komisyon %12'ye kadar iniyor.