Starship Troopers Extermination İncelemesi - Böceklerle ölümüne mücadele

Bu yıl böceklerle savaşmaya doyamadık. Tyranid’lerle mücadeleye doyduysanız biraz da Araknid’lerle mücadele etmeye ne dersiniz

This browser does not support the video element.

Bilim kurgu denilince bizde akan sular durur. Bu konuda pek kaçırdığımız bir yapım bulunmuyor gibi. Bunlardan bazılarının hak ettiği değeri bulamamış olması da bizi üzüyor. Starship Troopers da onlardan biri. İlk film ile çok iyi bir çıkış yapıp tam anlamıyla bir kült klasik haline gelmiş olsa da devam filmleri aynı başarıdan uzak kalmıştı. Sonrasında da üzerine çok fazla bir şey yapılmadı. Görünen o ki bilimkurgu yazarlarının duayeni olarak tanımlanan ve sert bilimkurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarından olan Robert E. Heinlein'ın kitabını okuyan kişi sayısı o kadar fazla değil. Oyun dünyasında da durum aynı. Starship Troopers evreninde geçen bazı oyunlar olsa da şimdiye kadar bu filmi sevenlerin beklediği, bizleri büyük istilacı böceklerle yüz yüze getiren ve o kaosu yaşatacak düzgün bir aksiyon oyunu yoktu. Dolayısıyla duyurulduğu andan itibaren Starship Troopers Extermination’ı merakla takip ediyorduk. Olası kötü bir izlenime kapılmamak için de geçen yıl yayınlanan erken erişime hiç katılmamıştık. Ama artık oyuna kavuştuk ve ben de bir süredir oynuyoruz.

Starship Troopers sadece çevrimiçi bir oyun mu?
İncelemeye geçmeden önce şunu belirtelim ki bu bir çevrimiçi çok oyunculu bir oyun. Solo görev içeren tek oyunculu bir modu bulunuyor ancak bunu sadece kısa ve temel mekanikleri öğrendiğimiz bir bölüm olarak görmek gerekiyor. Ne yalan söyleyelim bu bölüm size kuralları ayrıntılı olarak öğretmeyi amaçlasa ve görevler de Casper Van Dien yani General Rico’nun kendisi tarafından verilse de gerçekten basit ve sıkıcı. Yani ilk olarak solo görevlere başlayıp oyunu o şekilde değerlendirmiş olsaydım çoktan bırakmıştık. İncelemelerimizi takip edenler bilecektir normalde oyunların hikâye bölümünü oynayıp ve çoklu oyuncu kısımlarında çok vakit geçirmiyoruz. Burada ise tam tersi bir şekilde oyun gerçekten kendini çok oyunculu modda gösteriyor ve bu kısım gerçekten eğlenceli. Belki ilerde bir güncelleme ile eklenecek yeni tek oyunculu bölüm bunu değiştirebilir.

Diğer çevrimiçi oyuncularla birlikte oynamak ise bambaşka bir konu. Çok oyunculu modlar, yeni Boreas gezegeninde de çeşitli modlar sunuyor ve her saat yenilenen bir görev listesinden seçim yapabiliyorsunuz. Operasyonlar oyuncuların kendileri tarafından oluşturulabiliyor. Tabi bunun için otuz üyeye kadar bir topluluğa katılmış olmanız gerekiyor. Bununla bağlantılı olarak, oyuncuların savaşlardan zafer puanları topladığı ve küresel hedefleri tamamladığı yeni Galactic Front da var. Yavaş yavaş, belirli bir hikâye çizgisi ilerliyor, yeni bilgilerinin ve bonus ödüllerin kilidi açılıyor. Bununla birlikte, avantajlardan ve oyunun kendisinden yararlanmak için topluluğun bir üyesi olmanın gerekli olmadığını belirtelim.

Starship Troopers’da kaç askeri sınıf var?
Oyuncu için, karakterinin sınıfının uygun olarak seçilmesi gerçekten önemli. Oyunda keskin nişancıdan yıkıcıya, mühendisten sıhhiyeciye kadar toplam altı sınıf var. Oyunun menüsünde bunlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz ve bunları; yeni silahların ve yükseltmelerin yanı sıra avantajlar, ek yetenekler ve ekipmanların kilidini açan deneyim kazanarak ayrı ayrı geliştirebiliyorsunuz. Genel olarak, çok fazla bir şey beklememek gerekiyor, ancak değişikliklerin gözle görülür bir etkisi var. Askerinizin birincil silahı (sınıf için seçebileceğiniz toplam üç silahtan biri), bir tabancası, aksesuarlar için üç yuvası ve avantajlar için üç yuvası daha bulunuyor. Elbette maksimum kapasiteye zaman içinde ulaşabiliyorsunuz. Yani ilk başta tek bir el bombası ile idare etmek durumunda kalacağınızı unutmayın. Yavaş yavaş daha fazlası açılıp daha fazlasını taşıyabilir duruma geldiğinizde oyun daha da eğlenceli hale geliyor. Ayrıca, her sınıfın kendine özgü bir özelliği ve benzersiz bir yeteneği de var.

Guardian’ı seçmeden o kadar böcekle savaşmak mı?
Bizim favorimiz ağır zırhlı ve savaş alanında kuşatma modunu açan muhafız (Guardian) oldu. Bu, karakter etrafında dairesel bir bariyer oluşturabiliyor ve burada sadece silah geri tepme ve titreme olmadan daha kararlı atışlar yapmakla kalmıyor, aynı zamanda dayanıklılık da büyük ölçüde artıyor. Bu durumdayken bize ulaşmaya çalışan böcek ordularıyla birkaç dakika boyunca hasar almadan sakince yüzleşebiliyoruz. Buna ek olarak, elektrik şoklarıyla tuzaklar kurabilir ve karakterinizi geliştirdiğinizde etrafa otomatik makineli tüfekler yerleştirebiliyorsunuz. Avantajlar arasında, saldırılara karşı artan direnç, dinlenme rejenerasyonu veya aksesuarların iki katına çıkması gibi detaylar da var. Diğer sınıflar, ihtiyaçlara göre uyarlanmış farklı bir ürün yelpazesine sahip. Örneğin, sıhhiyeci öncelikle iyileştirici bileşenlere sahip ve savaşta drone ile hem uzaktan iyileştirebiliyor hem de diğer askerleri canlandırabiliyor. Bu özellikle yoğun saldırı altında kalmış yaralı askerlere ulaşılamayacağı zaman büyük avantaj sağlıyor. Bireysel sınıflara ek olarak, deneyim de doğrudan oyuncu tarafından kazanılıyor. Bu durumda daha yüksek rütbeli askerlerin yanından ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

Starship Troopers modları kaç oyuncu destekliyor?
Çok oyunculu görevler 4 ile 16 oyuncu için tasarlanmış. Moda göre değişiyor, örneğin yeraltında araknid yuvalarını aradığınız, oraya patlayıcılar yerleştirdiğiniz ve patlattığınız bir Kovan Avı modu dört kişilik bir ekip ile oynanıyor. Elbette daha fazla oyuncuya izin veren modlar daha popüler. Beş takımdan birine katıldığınız bu tür görevlerin tanıtımı da oldukça ilginç. Her takımın varsayılan bir tanımı var ve en fazla dört üyeye sahip olabiliyor. Böylece dört tam takım veya beş küçük takım oluşturabilirsiniz. Extermination platformlar arası oyunu destekliyor ve diğer oyuncuların hangi platformda oynadığını simgelerden görebiliyorsunuz.

Her ne kadar pratikte pek gerçekleşmiyor olsa da aslında takımlardaki oyuncular birlikte yakın bir şekilde çalışmak zorunda. Görevlerden sonra takımların genel başarı oranının değerlendirilmesi buradaki en büyük motivasyon. Böylece sizinkinin en iyisi mi yoksa sıralamada en sonda mı olduğunu görebiliyorsunuz. Farklı böcek türlerini öldürme sayısı, onarım, takım arkadaşlarını canlandırma ve hatta operasyon bittikten sonra başarılı bir şekilde mekiğe binip oradan ayrılma gibi diğer faaliyetler size deneyim puanı kazandırıyor. Daha yüksek zorlukta ve böceklerin iki katına çıkması gibi ek koşullara sahip görevler için elbette daha fazla deneyim kazanılıyor.

Öldürmekten daha fazlasını yapmanız gerekecek!
16 oyunculu modlara gelecek olursak. Bunlar sadece böcek öldürmekten daha fazlasını gerektiriyor. Görevlerin önceliklerine göre çeşitli aşamaları var ve her zaman sadece çatışmayı değil, aynı zamanda hayatta kalanların hava ikmaline taşınmasıyla sonuçlanan tahkimatların inşasını da içeriyor. Ayrıca bu görevlerde, uzaktan yıkıcı füzeler ateşleyen süper böcekleri yok etmek gibi yan görevleri de tamamlayabilirsiniz. Horde, düşman dalgalarına karşı koymanız ve kısa molalar sırasında duvarlar, sığınaklar, sabit makineli tüfekler, gözlem kuleleri, cephane veya ilk yardım kitleri inşa etmeniz ve onarmanız gereken bir üs savunma modu. Yukarıdakilerin hepsini elbette diğer modlarda da inşa edebilirsiniz. Advance and Secure’de bölgeleri ele geçirmeniz ve onları korumanız gerekiyor. ARC Defense'de ise bir üs inşa ediyorsunuz ve bu süreçte inşa ettiğiniz ve koruduğunuz yataklardan iki tür kaynak uygulamanız gerekiyor. Daha sonra ARC tarayıcısı verileri işleyene kadar üssü savunuyor ve ardından tahliye ediyorsunuz.

Görevlerde üssün, ileri karakolların ve madencilik tesislerinin inşasına yardımcı oluyorsunuz ve ikmal sandıkları taşıyabiliyorsunuz. Her asker ayrıca, yalnızca belirlenmiş alanlarda konuşlandırılabilen, inşa edilecek nesnelerin bir seçimini içeren bir cihaz taşıyor. Aynı zamanda, geçiş yaparken onunla hasarlar da onarılabiliyor. Bazen bu, tamamen tahrip olmuş nesneleri pratik olarak sıfırdan inşa etmek anlamına geliyor. Tabii ki eğer sadece savaşmak istiyorsanız, yukarıdaki faaliyetlere hiç katılmak zorunda da değilsiniz. Gitmeleri gereken yere kalabalıkla birlikte giden ve ardından piyadeler için kullanışlı platformlara sahip duvarlardan böcekleri vuran oyunculardan olabilirsiniz.

Yıldız savaşçıları geride kimseyi bırakmaz!
Görevlerde, mesleği ne olursa olsun herkes ağır yaralı bir takım arkadaşını, yüzüstü yatan bedeninin yanında bir geri sayım sürerken canlandırabiliyor. Ancak kritik durumda olsalar bile yaralıları hayata döndürme görevi drone’ları ile Sıhhiyecilere ait.  Yardım gelmez ve ölürseniz, bazen üssünüzde kendinizi yeniden canlandırabiliyorsunuz. Diğer zamanlarda istekli bir ortak beklemeniz veya bir sonraki düşman dalgası geldiğinde (Horde modu) kalkmanız gerekir. Ancak görevin son aşamasında, savaş alanından ayrılmak için mekiğe koştuğunuzda, kendinizi canlandırma uz ve takım arkadaşlarınız tarafından kurtarılmanız mümkün olmuyor. Yine de oyuncular birincil hedefleri birlikte başardıysa bu bir başarı olarak değerlendiriliyor. Ancak hayatta kalan her asker için verilen ekstra deneyim puanından mahrum kalıyorsunuz. Bu nedenle mümkün olduğunca çok askerin hayatta kalması herkesin yararına olacaktır.

Savaş alanlarında filmi aratmayan bir kaos yaşanıyor
Çatışma dinamik ve tam bir kaos. Ateş ederken silahın ekranı biraz fazla kaplaması gibi bir durum var ve o hengamede görüş alanı bana biraz fazla kısıtlanıyormuş gibi geldi. Bununla birlikte ölen araknid’ler de alandan silinmediği için tam bir yığılma oluyor. Pratikte bu, sert savaşlardan sonra etrafta yüzlerce, hatta binlerce kalıntı olacağı ve bunların üst üste yığıldığı anlamına geliyor. Gerçekten etkileyici görünüyor ve gerçekçiliği artırıyor. Ancak çok fazla aynı araknid dokusu ile bir donukluğa neden olduğu da gerçek ve bazen kim canlı kim ölü ayırt etmek zorlaşıyor.

Yığılma özellikle duvarlarınızın önünde olduğunda, diğer böceklerin onların üzerinden içeri girmesi gibi bir dezavantaj oluyor. Ya da eğer cesetler kapının yanına yığılırsa, kapı kapatılamıyor. Bu durumda tavsiyem bıçağınız ile cesetleri doğrayıp ortadan kaldırmak. Tabi umarım bunu yapmak için yeterli zamanınız olur. Çünkü genellikle önce ne yapacağınızı karar veremiyorsunuz. Düşmanlar, özellikle daha yüksek zorluklarda, genellikle her taraftan büyük gruplar halinde geliyor. Dev böcekler size uzaktan ateş ediyor, savaşmanız, cephane tedariki için gitmeniz, tamir etmeniz, yoldaşlarınızı kurtarmanız gerekiyor ki iş birliğine devam edebilin.

Starship Troopers nasıl oynanır?
Alanda gitmeniz gereken noktalar için diğer oyuncuları takip edebilirsiniz, ancak ekranın üst kısmında yer alan harita ve işaretçilerle kullanışlı bir navigasyon da sunuluyor. Ayrıca bir harita size her şeyin detaylarını gösteriyor. Buradan mevcut görevi görüp ikincil hedefleri takip edebiliyorsunuz. Takım arkadaşlarınızla yazarak sohbet edebileceğiniz gibi mikrofon aracılığıyla sesli iletişim de kurabiliyorsunuz.

Oyuna bir bölge seçerek başlayabiliyorsunuz. Elbette daha sonradan bu değiştirilebiliyor. Oyunu Xbox Series S üzerinde oynama şansı bulduk ve çoğunlukla bir performans sorunu ile karşılaşmadık. Sadece özellikle haritanın düşmanlar ve cesetleriyle aşırı derecede kalabalıklaştığı anlarda kare hızında hafif bir düşüş oldu. Çevrimiçi bir oyuna katılırken de ön görü daha yüksek olmasına rağmen neredeyse her zaman ilk 30 saniye içinde bağlanabildik. Hatta girdiğimizde oyuncular da çoktan saldırıya başlamıştı. Elbette sadece online merkezli bu oyunun hayatta kalması için komünitenin aktif tutulması da önemli. Oyuncuların sıkılmaması için bence harita sayısının artırılması gerekiyor.

Bir bağımsız oyuna göre grafikler etkileyici!
Oyunun grafikleri fena sayılmaz. Ortamlar ve mekanlar iyi ve özellikle tonlarca ölü araknid ile çevre etkileyici görünüyor. Ancak biraz önce de değindiğim gibi böcekler üzerinize geldiğinde ve zaman zaman kendinizi bir yığının ortasında bulduğunuzda ekranın karışmasını da hesaba katmak gerekli. Patlamalar, özellikle de büyük bir saldırı olduğunda veya bir üs yandığında etkileyici. Ama tahkimatlar hasar görürken, arazinin de hasar görmesi iyi olurdu. Hiçbir etki olmaması hoş durmuyor. Görevlerin anlatılması Federasyon Ağı üzerinden yapılan haberlerin olduğu ara sahnelerle yapılıyor ve yeterince açıklayıcı. Ancak gerçekten ayrıntılı bir eğitime ihtiyacınız yoksa, doğrudan çok oyunculu bölüme geçmenizi ve zaman kaybetmemenizi tavsiye ederiz.

Sonuç
Her ne kadar Starship Troopers  markası ile bir aksiyon oyunu yapılacak olmasına sevinsek de ne yalan söyleyelim Extermination'ın da sadece markanın kullanıldığı, piyasadaki çok sayıdaki aksiyon oyunlarından biri olacağından çekiniyorduk. Tek oyunculu tutorial bölümüne başladığımızda daha önce de belirttiğimiz gibi neredeyse bırakacaktık. Ancak çok oyunculu moda geçtiğimizde, oyunun olayının bu olduğunu anladık. Oyun sizi hızlıca kendine bağlıyor. Özellikle de bir süre sonra araknid’lerin cesetleri üst üste yığılmaya başladığında verdiği tatmin duygusu gerçekten çok yüksek. Bununla birlikte, harita sayısının az olması oyunun hızlıca kendini tekrar etmesine yol açıyor. Sunuculardaki oyuncu sayısının koruması için bunun kesinlikle çözülmesi gerek. Starship Troopers ve PvE hayranları Extermination'ı kesinlikle beğenecektir. Sunulan içerik için ise fiyatı biraz yüksek bulduk.

65

Yayıncı               Offworld Industries
Geliştirici           Offworld Industries
Platform            Xbox Series S/X, PC, PS5
Tür                      Aksiyon, FPS, Çok oyunculu
Web                    www.starshiptroopersextermination.com

Sonraki Haber

Forum