Starliner, Boeing'in borcunu "uzaya çıkartıyor"

ABD'li havacılık devi Boeing'in uzay aracı üretme macerasında zarar hızla büyüyor. Şirketin hissedarları, Starliner fiyaskosu sonrasında uzaya fırlatılan milyar milyar dolardan çok rahatsız.

Boeing'in astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalması ile sonuçlanan CST-100 Starliner projesi, son rapora göre 2024 yılında havacılık devinin toplam zararına 523 milyon dolar daha ekledi ve programın toplam zararını 2 milyar doların üzerine çıkardı.

Havacılık devinin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunduğu rapor bu dev zararı ortaya çıkardı. Şirket, Starliner projesinden çok umutluydu ve NASA'nın uzaya astronot göndermek için bu uzay aracını kullanacağını düşünüyordu. Ancak araç daha ilk yolculuğunda uzayda bozuldu ve Uzay İstasyonu'na çıkardığı astronotları geri döndürmeyi başaramadı. Bu yüzden 8 haftalığına uzaya çıkan astronotlar 8 aydır uzayda mahsur kalmış durumdalar. Haliyle NASA artık Boeing'e ödeme de yapmıyor ve Starliner projesi, hiçbir gelir kaynağı olmadan dolar yakmaya devam ediyor. 

Aslında Boeing, Starliner projesinin bir anda para kazanmasını beklemiyordu. Bunu ileriye dönük bir yatırım olarak görüyordu. 2023'teki açıklamalarına göre Starliner'ın 2024'te yaklaşık 288 milyon dolar daha zarar yazması bekleniyordu ama gerçekleşen zarar 523 milyon dolar oldu.

Nereden girdik bu uzay işine?

Şirket ayrıca, Starliner projesinin 2025'te yapması gereken yaklaşık 550 milyon dolarlık daha harcaması olduğunu bildirdi. Bu harcamanın üzerine başka masrafların da çıkmasıyla, para kazanamayan Starliner projesi 2025 yılında bir milyar dolara yakın bir parayı uzaya fırlatmış olacak. Boeing hissedarları şimdi kasadan uçup giden dolarların arkasından hüzünle bakıyor ve bu zararı nasıl kapatacaklarını düşünüyorlar.

Şu anda herkesin umudu Starliner'ın hatalarından arındırılıp düzenli uçuşlara başlaması. Bu gerçekleşirse NASA şirkete ödeme yapmaya başlayacağı için zararın bir kısmından kurtulmaları mümkün olacak. 

Sonraki Haber

Forum