SSD'ler hakkında bilinen 10 yanlış

SSD'ler çok yeni olduğu için haklarında birçok yanlış kanı mevcut. İşte 10 yanlış ve gerçekler...

A D V E R T O R I A L

Solid State Sürücüler (SSD) henüz çok yeni oldukları için özellikle kurumsal alanda kullanımları ile ilgili birçok yanlış kanı mevcut. Bu yazıda, en yaygın 10 kavram hakkında doğruları bulabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak isteyenler www.gtiglobal.com.tr adresini ziyaret edebilirler.

1. SSD'ler çok pahalı
Gerçek: Günümüzde SSD'lerin ilk yatırım maliyetleri yüksek görünmesine rağmen toplam sahip olma maliyetine (TCO) bakıldığında geleneksel sabit disk sürücülerinden çok daha ucuz olduğu görülebilir. Çok pahalı dediğimiz ancak geleneksel sabit disklerden teorik olarak 1000 kat daha hızlı erişim sürelerine sahip Solid State Sürücüler kullanıldığında 50-60 adet sunucunun kümelenmesi yerine 1 veya 2 sunucu ile çok daha yüksek performans elde edilmektedir.

Geleneksel sabit diskler kullanıldığında ihtiyaç duyulan sunucu ve disk sayısındaki bu azalmaya paralel olarak, bu disk dizinlerini ve sunucuları çalıştırmak ve soğutmak için kullanılan enerji tüketimindeki azalma (%80 daha az), her bir sunucu için ödenen işletim sistemi ve uygulama yazılımlarının lisans maliyetlerindeki azalma, bakım onarım anlaşmaları maliyetlerindeki azalma, sunucuların ve disklerin kapladığı alandaki azalma, acil durum için çalıştırılan personel sayısındaki azalma göz önüne alındığında, SSDlerin toplam sahip olma maliyetlerinin çok daha düşük olduğu ve bilgi işlem merkezlerine her yıl milyonlarca lira tasarruf sağladığı görülmektedir.

2. NAND Flash tabanlı SLC SSD'ler güvenli değil

Gerçek: Genel olarak bakıldığında hem SLC hem de MLC NAND Flash tabanlı diskler sabit disklerden çok daha güvenilirdir. Çünkü mekanik parçaları yoktur. Hem SSD'ler hem de HDD'ler hata düzeltme kodu (ECC) kullanmaktadır.

Her iki tür sürücü içinde hata düzeltme gereksinimi, yaklaşık 12.5 terabayt okumada birdir. Ayrıca, SSD'lerin titreşim ve elektro manyetik parazitlere olan dayanıklılığı HDD'lerle ölçülemeyecek derecede yüksektir.

SSD'lerin 1990'ların ortalarından beri askeri ve kritik uygulamalarda kullanılmasının nedeni bu sağlamlık ve güvenilirlikleridir.

3. SSD'ler daha hızlı hack'lenir

Gerçek: Hem HDD, hem SSD'ler hackerlar tarafından kırılabilir. Bilgisayarların korunma seviyesi
güvenlik yazılımlarıyla ilgilidir.

SSD'lerin HDD'lere göre teorik olarak 1000 kat daha hızlı bir şekilde veriyi getirebilmesi göz önüne alındığında bu durum gayet normal, ancak SSD'lerin sadece hacker'lar için tasarlandığını düşünmek ve bunu SSD'lerin bir zayıflığı olarak göstermek doğru değildir.

4. Çok veri yazıldığında ömürleri kısadır

Gerçek: Flash SSD'lerdeki her bir hücrenin yazma dayanıklılık ömrü günümüzde 2 milyon döngüdür, yani tek bir hücre üzerine güvenli olarak 2 milyon defa yazılabilir.

SSD'lerde bir bilginin yazılması için herhangi bir yazma kafasına veya döner bir bileşene ihtiyaç yoktur. Yazılacak hücre adreslenir ve doğrudan o adresteki hücre üzerine silme-yazma işlemi yapılır.

Yazma ömrünü uzatmak için aynı hücre üzerine defalarca yazılmaz, bunun yerine sunucuyu ilgilendirmeyen bir algoritma kullanılarak bilgiler milyarlarca hücre arasından istatistiki olarak en az kullanılan hücreler üzerine yazılır. 64 GB'lık tek bir Flash SSD kullandığımızı (bir dizinde daha fazla ve yüksek kapasiteli sürücülerin kullanılması
çalışma ömrünü uzatacaktır) ve yazma hızımızın 80Mbytes/s olduğunu varsayarsak (ki bu günümüzdeki en hızlı flash SSDlerin
ortalama yazma hızıdır) 64 GB'lık bir SSD flash diskin her bir hücresinin üzerine minimum yazma-dayanıklılığı olan 2.000.000
defa silip yazmamız 55 yılımızı alacaktır. Buda sadece bilgi teknolojisi için değil, biz insanlar için bile oldukça uzun bir süredir

5. SSDlerin kapasiteleri çok düşük

Gerçek: Kurumsal-sınıf SSD aygıtı üreticisi olan Violin Memory Inc. 2U'luk bir şasi içinde optimize edilmiş RAID4 özelliklerine haiz 8TB kullanılabilir kapasite sunabiliyor. 19" bir rack kabin içinde bunlardan 16 tanesi olduğu düşünülürse, tek bir kabinde 128 TB'lık bir kapasite elde edilebilmektedir.

SSD'lerin kapasitesi sadece sunucularda yüklü olan işletim sisteminin adresleme kapasitesi ile sınırlıdır.

6. Veri koruma ve kurtarma özellikleri çok zayıf

Gerçek: Gerçek: Kullanılan veri koruma yazılımlarının haricinde, ayrı disk dizinlerine ve RAID kontrolörlerine ihtiyaç duyan HDD ve diğer SSD sistemlerinin aksine,
Violin1010'nun mimari yapısını oluşturan Violin Anahtarlanmış Bellek teknolojisi, maksimum veri koruma performans, yoğunluk ve enerji verimi için RAID Kontrolörünü bünyesinde bütünleşik olarak
barındırmaktadır.

16KB'lik veri 4K'lık bloklar halinde ayrılmakta ve her bir 4K'lık veri farklı RAID grupları üzerindeki farklı modüllere 1K olarak yazılmakta, pariteleri ise RAID grubunu teşkil eden 5. modül üzerinde tutulmaktadır.

Bu mimari ve RAID algoritması verinin en üst seviyede korunmasını sağlamaktadır. Violin 1010 cihazı içindeki 84 modülden herhangi ikisi arızalandığında bile, önce dört adet canlı yedek modüllerden biri otomatik olarak arızalanan modülün yerini almakta ve RAID algoritması ile korunan veri, önce canlı yedek modüllerden herhangi biri üzerine aktarılmakta, RAID grubu birkaç dakika içinde (HDDlerden çok daha hızlı olarak) sistemdeki herhangi bir yedek evrensel modül üzerine otomatik olarak yeniden yapılanmakta ve yapılandırılmadan sonra, arızalı modüller sistem ve programlar çalışırken çıkartılarak yeni modüller ile değiştirilebilmekte (hot swapping) ve canlı yedek modül tekrar eski işlevine geri dönmektedir. Hem HDDler hem de SSD'ler işletim sistemi tarafından fiziksel bir depolama cihazı olarak görülmektedir. Bu nedenle bilgi işlem merkezinin kullandığı hata giderme yazılımına bağlı olarak, HDDler kullanıldığında saatlerce süren veri kurtarma işlemi SSDler kullanıldığında dakikalar içinde tamamlanabilmektedir

7. Bütün SSD'ler aynı performansa sahip

Gerçek: Bütün SSD cihazları eşit olarak yaratılmamışlardır. Bir disk kontrol biriminin alınıp, bir NAND flash ile aynı kutuya koyulması başarılı bir SSD elde edilmesini sağlamaz. SSD mimarisinin bir bütün olarak ele alınması gerekir.

Örneğin, kullanılan disk kontrol birimi, NAND teknolojisi ve genel SSD mimarisinin güvenilirlik, ölçeklilik, dayanıklılık, yıpranma dengeleme ve performans üzerinde önemli etkileri vardır. Ancak patenti Violin Memory Inc'e ait olan anahtarlanmış bellek mimarisi incelendiğinde, bu mimarinin neden çok yüksek sürdürebilir "350K read" ve "220K write" performansı gösterdiği, kullanıcılara donanıma yerleşik RAID4 özelliğinin yanı sıra, nasıl daha yüksek kullanılabilir kapasite sağlayabildiği açıkça görülebilir.

8. Sağlanan enerji tasarrufu o kadar önemli değil

Gerçek: Gerçek: Solid State Sürücülerde, kullanılan bellek modülleri için önemli olan parametre her GByte için ihtiyaç duyulan enerjidir. Bu nedenle enerji verimi,
bilgi işlem merkezlerindeki sistemlerin toplam sahip olma maliyetini düşürmek için en önemli parametredir. Genel olarak, 3-5 yıllık ömürleri boyunca, donanımların enerji maliyetleri yatırım maliyetlerinin üstüne çıkmaktadır.

Sadece dizüstü bilgisayarlar ve kişisel bilgisayarlar düşünülse bile, HDD'lerle kıyaslandığında "read" işlemleri için SSD'lerin harcadığı enerji yaklaşık %50, "write işlemleri için %30 daha azdır. Bir bilgi işlem merkezinde kullanılan disk dizinleri ve bunların bağlı olduğu sunucular düşünüldüğünde, gerek duyulan sunucu ve disk sayısındaki azalma nedeniyle elde edilen enerji tasarrufu oldukça önemlidir. Buna birde artık gerek duyulmayan bu sunucuların ve HDD'lerin soğutulması için harcanan enerji tüketimi eklendiğinde elde edilen tasarruf %80 seviyelerine çıkmaktadır.

9. HDD veriyi daha uzun süre güvenle depolar

Gerçek: HDD'lerin write döngüsü açısından belirlenmiş herhangi bir dayanıklılık limiti olmamasına rağmen, bozulma oranları daha yüksek olup, aniden arızalanabilirler. SSD'lerin dayanıklılığının veya güvenilirliğinin kullanıcılar için bir endişe teşkil etmesi gerekmemektedir. Asıl endişe edilmesi gereken durumun bir HDD veya bir SSD dizini arızalandığında, verilerin ne kadar sürede geri yüklenebileceği ve buna bağlı olarak üretimde ne kadarlık bir kayba uğranacağı olmalıdır.

HDD'lerin çalışma ömrü genelde 3-5 yıldır. Violin Memory Inc. Türkiye'de kendi SSD ürünleri için hem dayanıklılık hem de veri depolama özellikleri için en az 5 yıllık bir garanti vermektedir.

10. SSD'ler kısa sürede HDD'lerin yerini alacak

Gerçek: SSD'lerin performans, toplam sahip olma maliyeti ve güvenirlilik açısından çok büyük avantajları olmasına rağmen, yeni teknolojiye geçişte karşılaşılan bir çok gereksiz endişe, psikolojik ve ihtiyati nedenlerle daha uzun bir süre HDD'ler ile bir arada var olacağı beklenmektedir.

Ancak IDC verilerine göre silikon depolama pazarı inanılmaz bir büyüme göstermektedir. Birkaç yıl içinde silikon depolamanın çok
yaygın olarak kullanılacağı beklenmektedir.

Bilgi için:
Global Teknolojik Endüstri
Tel: (0)216-6885340
Web: www.gtiglobal.com.tr

Sonraki Haber

Forum