Spotify'a Giriş Rehberi!

Spotify'ı ilk kez kullanacaksanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu yazımız sizin için!

Taşınabilir cihazlarla müzik dinleme hikayemiz, Walkman ile başladı. MP3'ler ile devam eden bu serüven, şu sıralar yerini büyük oranda akış hizmetlerine bıraktı. Spotify gibi akış hizmetleri, internet üzerinden çalıştığı için tüm müzik arşivinizi yanınızda taşımız gerekmiyor. Bu hizmetlerin geniş arşivleri, dilediğiniz şarkıya hemen ulaşmanıza izin veriyor.

Telefonunuzda (ve bilgisayarınızda) müzik dinlemenin en iyi yollarından biri Spotify kullanmak. Ancak Spotify, yeni başlayanların kafasını biraz karıştırabiliyor. Aslında Spotify'ın bazı özellikleri, onu uzun süredir kullananların bile kafasını karıştırıyor.

Yine de Spotify'ı kullanmak çok kolay. Bu yazıda Spotify'a başlamanızı sağlayacak ve aklınıza takılan soruları cevaplamaya çalışacağız.

Spotify'ı Kurun

Spotify uygulamasını telefonunuzun uygulama mağazasında bulup kurun. İsterseniz Spotify'ın masaüstü uygulamasını da PC'nize indirebilirsiniz. Bunun ardından ilk yapmanız gereken bir hesap açmak.

Yeni bir hesap açarken epostayla kaydolabilir veya Facebook hesabınızla bağlanabilirsiniz.

Müzik Arama

Arama işlevi, Spotify'ın en önemli işlevlerinden bir tanesi. Bu işlevi kullanarak Spotify'ın 30 milyonluk şarkı kitaplığı içerisinde arama yapabilirsiniz. Aradığınız şarkıyı Spotify'da bulma ihtimaliniz yüksek.

Aradığınızı bulduktan sonra çalma listesi oluşturmaya başlayabilir veya şarkıları kitaplığınıza ekleyebilirsiniz.

Şarkı Listesi Oluşturma

Bulduğunuz albümler ve şarkıları "kaydetmek" için önünüzde iki seçenek var. Bunları çalma listenize ekleyebilir veya "kaydedebilirsiniz". Şimdi bu seçeneklere yakından bakalım.

Çalma listesi oluşturmak için telefonda Kitaplığım düğmesine basın ve sağ üstteki nota simgesine dokunun. Masaüstünde ise sol sütunun altındaki Yeni Çalma Lisesi seçeneğine tıklayın. Çalma listesini oluşturduktan sonra bu listeye eklemek istediğiniz müzikleri arayın.

Listeye tek bir şarkı eklemek için telefonda şarkının yanındaki üç nokta simgesine dokunun ve Çalma listesine ekle seçeneğine dokunun. Masaüstünde ise sağ tıklayarak Çalma listesine ekle seçeneğini kullanmalısınız. Listenize albümleri de ekleyebilirsiniz. Aynı adımları albümler için gerçekleştirmeniz yeterli.

Çalma listeleri varsayılan olarak herkese açık olarak paylaşılıyor, böylece başkaları listelerinizi dinleyebiliyor. Listenizi özel yapmak istiyorsanız, telefonda ve masaüstünde çalma listesini açtıktan sonar üç nokta simgesine dokunabilir ve "Gizli yap" seçeneğini kullanabilirsiniz.

Çalma listesini diğer Spotify kullanıcılarının düzenleyebileceği bir hale getirmek için üç nokta düğmesine bastıktan sonra ekrana gelen menüdeki "Ortak Çalma Listesi" seçeneğini kullanabilirsiniz.

"Kaydet" seçeneğine geri dönecek olursak, bu seçenek ile kaydettiğiniz şarkılar, kitaplığınızda görüntüleniyor. Albümleri, şarkıları, sanatçıları, çalma listelerini, radyo istasyonlarını ve podcast'leri kaydetmeniz mümkün. Premium üye iseniz şarkıları "kaydetmek", onları çevrimdışı dinlemek üzere cihazınıza indirmek anlamına da geliyor.

Herhangi bir albümü kaydettiğinizde bu albümün sanatçısı, otomatik olarak kitaplığınızdaki Sanatçılar listesinde de görünüyor. Bu sanatçı listesine bir sanatçı eklemek istiyorsanız, bu sanatçının sayfasını açıp "Takip et" düğmesine basmanız yeterli. Bunun ardından sanatçıya kitaplığınızdan ulaşabiliyorsunuz.

Spotify'ın Önerilerine Göz Atın

Spotify, sizin için otomatik olarak ve editörleriyle oluşturduğu önerilerle övünüyor ve bu konuda haksız da sayılmaz. "Gözat" sayfasında "Akustik Türkçe", "Yolun Açık Olsun" gibi gerçek insanlar tarafından hazırlanmış birçok liste bulunuyor. Aynı sayfadan en çok dinlenen müziklere, yeni çıkanlara, sizin için önerilen müziklere ve Podcast'lere ulaşabiliyorsunuz.

Otomatik olarak oluşturulan öneriler, iki ana bölüme ayrılıyor. Bunlardan birincisi, "Haftalık Keşif". Bu liste, her Pazartesi beğenebileceğiniz müziklerle otomatik olarak güncelleniyor. Haftalık Keşif, müzik anlayışınıza yakın yeni müzikler keşfetmek için çok iyi bir seçenek.

"Sana Özel Daily Mix" ise altı alt listeden oluşuyor. Dinlediğiniz müzik türlerine göre otomatik olarak oluşturulan bu listeler, az önce bahsettiğimiz Haftalık Keşif'in aksine daha önce dinlediğiniz parçaları da içeriyor. Bu listeler her gün güncelleniyor.

Sosyal Özellikler

Spotify, dinlediğiniz müzikleri başkalarıyla paylaşmanıza ve bu sayede arkadaşlarınızdan öneriler almanıza olanak tanıyor. Spotify üzerinde sizi arkadaş olarak ekleyenler, şu an dinlediğiniz şarkıyı görebiliyor (bunu kapatmak isterseniz Ayarlar'a göz atın. Sadece geçici olarak kapatılabiliyor). Bunun yanında dinlediğiniz parçayı Facebook'ta gerçek zamanlı olarak paylaşabiliyorsunuz. Bunun için Ayarlar'da "Etkinliğimi Facebook üzerinde paylaş" seçeneğini etkin hale getirmeniz yeterli.

Arkadaşlarınızın şu an ne dinlediğini görebilmek için Spotify'ı masaüstünde kullanmanız gerekiyor. Programın sağ sütunu, arkadaşlarınızın son dinlediği parçaları gösteriyor. Elbette bunun için öncelikle arkadaşlarınızı Spotify üzerinde bulup, onu takip etmeniz gerekli.

Sonraki Haber

Forum