Spotify, yapay zeka tarafından üretilen binlerce şarkıyı, ihlaller sebebiyle kaldırdı

Spotify, yapay zeka tarafından üretilen binlerce şarkıyı, ihlaller sebebiyle kütüphanesinden kaldırdığını açıkladı. Bunun en büyük nedeni ise, botlar tarafından dinlenme sayılarının manipüle ediliyor olması.

Spotify’ın, üretken AI şirketi Boomy’ye ait on binlerce parçayı hizmetten kaldırdığı bildiriliyor. Müzik akışı platformlarında AI tarafından üretilen içeriğin hızla çoğaldığını vurgulayan bir şekilde Spotify, firmanın ​​sistemleri tarafından oluşturulan şarkıların yüzde yedisini kaldırdığını söylüyor.

Universal Music’in Spotify’a ve diğer büyük hizmetlere, Boomy’nin şarkılarında şüpheli akış etkinliği tespit ettiğini söylediği bildirildi. Yani, dinleyici rakamlarını artırmak ve yükleyiciler için haksız gelir elde etmek için botların kullanıldığına dair şüpheler bulunuyordu.

Bazı Boomy parçalarını kaldırdığını doğrulayan Spotify, Insider’a “Yapay akış, Spotify’ın hizmetimizde ortadan kaldırmak için çalıştığı uzun süredir devam eden, sektör çapında bir sorundur” dedi ve devam etti: “Potansiyel akış manipülasyonu vakalarını belirlediğimizde veya bu durumlarla ilgili uyarı aldığımızda, akış sayılarının kaldırılmasını ve telif ücretlerinin alıkonulmasını içerebilecek eylemlerde bulunarak etkilerini hafifletiyoruz. Bu, dürüst, çalışkan sanatçılar için telif hakkı ödemelerini korumamızı sağlıyor.

Universal Music’in dijital baş sorumlusu Michael Nash, Spotify’ın Boomy’nin parçalarını kaldırdığını ilk olarak bildiren Financial Times ile yaptığı görüşmede, “ortaklarımızın platformlarındaki izleme veya etkinlik konusunda dikkatli olduklarını görmemiz, (şirketimiz için) her zaman cesaret verici oluyor” dedi.

Yapay zeka tarafından üretilen müzik parçaları, geçtiğimiz ay Drake ve The Weeknd’in vokallerini içeriyor gibi görünen bir şarkının viral olmasının ardından manşetlere çıktı. Her iki sanatçıyı da temsil eden Universal Music Group, üretken AI sistemlerini eğitmek için ikilinin seslerini kullanmanın “sözleşmelerin ihlali ve telif hakkı yasasının ihlali” olduğunu belirtti. Hem Spotify hem de Apple Music, şarkıyı kütüphanelerinden kaldırdı.

Müzik sektörüne yapay zeka tehdidi

Müzik endüstrisinin önde gelen isimleri, AI tarafından üretilen parçaların kapsayıcı etkisi hakkında uyarıda bulunurken, dinleyici sayılarını artırmak ve akış hizmetlerinin telif ücreti ödemek için kullandığı yöntemlerden para çekmek için botları kullanan şirket ve kişilere de dikkat çekiyor.

2021 yılında çalışmalarına başlayan Boomy, insanların metin girişlerine göre şarkı üretmesini sağlıyor. Şirket, hafta sonu yaptığı açıklamada, “Boomy sanatçılarının yeni eserlerini Spotify’a iletilmesi için küratörlüğünün yeniden etkinleştirildiğini” söyledi.

Boomy, kullanıcılarının “14.554.448 şarkı yarattığını” veya dünyadaki kayıtlı müziğinin yüzde 14’ünden biraz daha azını oluşturduğunu söylüyor. Web sitesi, kullanıcıların saniyeler içinde orijinal şarkılar oluşturabileceklerini, ardından bunları akış platformlarına yükleyebileceklerini ve insanlar dinlediğinde ödeme alabileceklerini belirtiyor.

Sonraki Haber

Forum