Sosyal medya sansürü, VPN kullanımını uçurdu
Bir ülke daha, sosyal medya sansürü nedeniyle VPN’lere sarıldı. VPN kullananların sayısının, yüzde 3.500 oranında arttığı rapor ediliyor.
Hükümet karşıtı protestoların yaygınlaşmasının ardından, Asya ülkesi Bangladeş'teki internet kullanıcıları, engellenen sosyal medya platformlarına erişmek için giderek daha fazla VPN kullanıyor.
VPN kullanımındaki ilk artış, beş günlük internet kesintisinin ardından yetkililerin sabit hat internet kısıtlamalarını hafifletmeye başladığı 23 Temmuz 2024'te kaydedildi. Mobil bağlantı 28 Temmuz'da yeniden sağlanırken, Facebook, TikTok, WhatsApp ve YouTube gibi platformlara erişim hala engelli durumda. Bu da VPN hizmetlerine olan talebin devam etmesine neden oluyor.
İsviçre merkezli Proton VPN, Bangladeş'te 23 Temmuz'dan itibaren kayıtların %3.500 arttığını bildirdi. Benzer şekilde, Top10VPN internet kesintilerinin ardından VPN indirmelerinde %7.043 artış kaydetti. 25 Temmuz'dan itibaren hafif bir düşüşe rağmen, vpnMentor verileri VPN kullanımının protestolar öncesine göre %2.500'den fazla arttığını gösteriyor.
Bir Proton sözcüsü, VPN'lerin açık ve filtrelenmemiş bir internete erişimi sürdürmedeki rolünü vurguladı. VPN'ler internet bağlantılarını şifreler ve gerçek IP adreslerini gizler, böylece kullanıcıların başka bir ülkedeymiş gibi içeriğe erişmelerini sağlar.
Proton, yalnızca Ocak ayından bu yana 11 ülkede VPN kullanımında artış kaydettiğini söylüyor. Bangladeş örneğine benzer şekilde, bunların çoğu, Haziran sonunda Kenya, Mayıs ayında Yeni Kaledonya ve Şubat ayında Senegal dahil olmak üzere toplumsal huzursuzluklarla bağlantılıydı.