Sorunlu cihazınızı onarmak için 10 taktik!
Elektronik cihazlarınız sorun çıkardığında bu 10 maddeyi izleyin, sorunu çok daha kolay çözün!
Teknoloji, birşeyler bozulup işler ters gidene kadar muhteşem bir şeydir. Ancak bir sorun yaşadığınızda genellikle kendinizi saatlerce durumu çözmeye çalışırken bulabilirsiniz. Bazen, çok bariz bir çözümü atlamanız nedeniyle bu iş daha da uzun sürebilir veya eskiden başarılı olan bir yöntem şimdi işe yaramayabilir.
İşte bilgisayarınızdaki, akıllı cebinizdeki,
web sitelerindeki sorunları ve fazlasını gidermekte işinize
yarayacak bazı taktikler:
10. İşinize yaramayan çöplüğü devre dışı bırakın
Bir sorun meydana geldiğinde bunun sizin hatanızdan olması muhtemeldir. Bilgisayarlar da kendi sorunlarına sahipler, ancak sorunlara genellikle siz neden olursunuz. Örneğin AdBlock eklentisi, zaman zaman web sayfalarını yüklenmiyor gibi de gösterebilir. Aynısı sürücüler ve uzantılar için de geçerlidir. Bazen uyumsuz bir sürücüyü yanlışlıkla yükleyebilirsiniz. Hangi eklentinin, sürücünün veya herhangi bir şeyin soruna neden olduğunu listeyi inceleyerek bulmanız mümkün olabilir.
Ara verin, konuşun, sorunun kimde olduğunu bulun
9. Ara verin
10 dakikadan daha uzun bir süredir sıkıcı bir sorunu çözmekle uğraşıyorsanız, muhtemelen ara vermenin zamanı gelmiştir. Biraz yürüyün, bir kahve için ve aklınızı sorunlardan arındırın. Bazen bir adım geri atarak soruna taze bir açıdan bakmak işe yarayabilir.
8. İşten anlayan bir arkadaşınızla konuşun
Ne yapacağınızı bilmiyorsanız ve sıkışıp kaldıysanız, bazen en iyisi onu başkasıyla konuşmak olabilir. Arkadaşınız teknik anlamda yardımcı olamayacak birisi olda dahi sorunu onla paylaşın. Soruna farklı açılardan bakıyor olmanız, sizi cevaba doğru yönlendirebilir.
Sıkıştıysanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, sorunu internette artık aramayın ve başkalarıyla konuşun. Birkaç dakika sonra yeni fikirleriniz olacaktır.
7. Sadece size olmadığından emin olun
Eğer bir web sitesi açılmıyorsa, bu sorunu sadece siz yaşıyor olabilirsiniz. Bunu arkadaşınıza sorarak veya http://www.downforeveryoneorjustme.com/ gibi bir internet sitesini kullanarak anlayabilirsiniz.
Günlükler, bakım ve uzaktan yardım
6. Günlüklere bakın
Günlükler, farklı bir dilde konuşuyor gibi olsalar da kısa bir bakışta bile sorunun ne olduğunu söyleyebilirler. Hata kodlarını ve detayları anlamayabilirsiniz, ancak hatanın belirli bir uygulama veya göreve ait olup olmadığını görebilirsiniz.
5. PC'nize düzenli bakım yapın
İster Mac, ister Windows ister Linux kullanın, düzenli olarak bakım yapmak önemlidir. Bazen sorunlar bir izin hatasından, bozuk önbellek dosyasından, sabit disk bölünmesinden, şişen kayıt defterinden vs. meydana gelebilir.
4. Uzaktan yardımı kurun
Bir VNC sunucusu kurarak veya bir hizmet kullanarak, sorunlarda uzaktan arkadaşınıza yardım edebilir veya uzaktan kendi bilgisayarınıza ulaşabilirsiniz. Skype gibi sohbet uygulamalarının da ekran paylaşma özellikleri bulunuyor.
Alternatif arama motorları, diğer ipuçları
3. Alternatif arama motorlarını deneyin
DuckDuckGo gibi siteler, sorunlarla ilgili aramalarda size Google'dan daha çok yardımcı olabilir. Eğer arama motorunuz sorun giderme ile ilgili istediğiniz sonuçları döndürmüyorsa, DuckDuckGo'yu deneyin.
2. Yardımcı soru-cevap sitelerine başvurun
Ne yapacağınız veya kime soru yönelteceğini konusunda emin olamadığınızda, sorununuzu çevrim içi olarak gidermenize yardımcı olacak web siteleri mevcut. Bu konuda CHIP Online Forumlarından her zaman yardım alabilirsiniz.
Ek olarak StackExchange gibi soru-cevap siteleri, çeşitli konularda cevap alabileceğiniz ideal bir yer.
1. Yeniden başlatın
İster eski bir Super Nintendo olsun, ister yepyeni bir laptop veya bir akıllı cep, yeniden başlatmak çözülmeyen bir sorunda ilk denemeniz gereken şeydir.