Sony Xperia Z1S testte!

Sony'nin yeni canavarı Xperia Z1S'i iki hafta kullandık, test ettik! Raporumuz, içeride...

Sony Xperia Z1S'i kutusundan çıkarır çıkarmaz, onun Galaxy S4 veya Nexus 5'e rakip, iyi bir cep olduğu hissi bizi sardı. Sony'nin Xperia cepleri, çeşitli nedenlerle Samsung ve HTC kadar tüketicinin ilgisini çekmeyi şu ana dek başaramadı. Bunun nedenlerinin başında, şüphesiz rakip firmaların ceplerini piyasada bulmanın daha kolay olması ve rakiplerin reklam bütçelerinin genişliği var.

Bu yazımızda yeni Xperia Z1S hakkında konuşacağımıza göre önce ona şöyle bir bakalım. Telefonu elinize aldığınızda Sony tasarımını hemen hissediyorsunuz; yani Z1S, sadece fiziksel tasarımıyla diğer Android'li ceplerden rahatlıkla ayırt edilebiliyor. Tamamen siyah veya gri bir plastikle kaplanmadığından, birçok cepten farklı görünüyor.

Android 4.3 Jelly Bean ve Sony'nin özel kullanıcı arayüzüne sahip Xperia Z1S'te, Samsung'un TouchWiz arayüzünün aksine şişkin ve yavaş bir arayüzle karşılaşmıyorsunuz. Arayüzün kullanımı da oldukça kolay.

20 megapiksellik kamera, telefonun çekici yönleri arasında; 1.5 metreye kadar 30 dakika boyunca su geçirmezliği de öyle. Xperia Z1S, 3.000mAh'lik güçlü piliyle tüm gün sizi rahat bırakmayacağının da müjdesini veriyor.

Tasarım

Tasarım

145.7 x 73.9 x 8.6 mm ölçülerindeki Xperia Z1S, 5 inç'lik 1080p çözünürlüklü ekranla geliyor. Çerçeveleri ekrana oldukça yakın diğer Android'lere göre Z1S'in ekranının altında ve üstünde bolca boş alan var.

Bu boş alanı pilin 3.000mAh'lik yüksek kapasitesi için affedebiliriz. Cihazın cam kaplı ön ve arka yüzünü, kenarlar boyunca uzanan metal çizgileri beğendik. Bu tasarım, Sony'nin diğer ürünlerini hatırlatan şık bir tasarım.

Cihazın ön yüzünde 2 megapiksellik, 30 FPS'de 1080p kayıt yapabilen bir kamera bulunuyor. Sony'nin iddiasına göre 41MP'lik Lumia 1020 dahil, bir akıllı cepteki en büyük sensör, 20MP ile Xperia Z1S'in arkasında yer alıyor.

Telefonun alt tarafında kenar boyunca uzanan bir hoparlör ızgarası var. Mikrofon da bu ızgaranın içinde bulunuyor. Hoparlörün sağında, sağ alt köşede ise telefonunuza ip bağlamanızı sağlayan yuva yer alıyor.

Telefonun büyük hoparlörünün ses seviyesinin çok da yüksek olmaması bizi şaşırttı. Bunun gövdenin su geçirmezliğiyle de bir ilgisi olabilir. Ancak bizce önemli bir kayıp değil.

Sağ tarafında ses ve kamera düğmelerine, micro-SIM kart slotuna sahip Xperia Z1S, solda micro-USB portunun ve microSD kartın bulunduğu iki kapağa sahip. Evet, Xperia Z1S, 64GB'a kadar microSD kartları destekliyor. Sol kenarda telefonu istasyona oturtmaya yönelik bir konektör de var. Portlar ve slotlar üzerindeki kapakları sevmiyor olabilirsiniz. Ancak bunlar, tasarımı bir miktar daha temiz hale getirdiği gibi, muhtemelen su geçirmezliğe de yardımcı oluyorlar.

Testimiz sırasında suya da batırdığımız Z1S, su içinde dokunmaları algılamasa da çıktığında ve kurulandığında çalışmaya devam etti.

Arayüz

Arayüz

Android'i yakından tanıyorsanız, Android 4.3 ve Sony'nin özel arayüzünü kullanan Xperia Z1S'te yabancılık çekmeyeceksiniz.

Z1S'te sağa ve sola kaydırabildiğiniz bir ana ekran ve alt tarafta özelleştirebildiğiniz bir kısayol çubuğu bulunuyor. Daha altta ise geri, giriş ve uygulama geçişi düğmeleri var. Giriş ekranlarına elbette uygulama kısayolları ve widget'ları ekleyebiliyorsunuz.

Parmağınızı en yukarıdan aşağıya doğru kaydırdığınızda, gelen mesajların ve diğer uyarıların yer aldığı uyarı bölümü açılıyor. Burada tarih ve saatin yanında, Bluetooth, GPS ve Wi-Fi gibi çeşitli işlevleri hızla kapatmanızı sağlayan düğmeler var. Uyarı bölmesinde ayarlara hızla gitmenizi sağlayan bir düğme de yer alıyor.

Güç yönetimi, depolama ve Xperia Connectivity ayarlarına ulaşmak için Ayarlar'a gitmeniz gerekiyor. Burada tüm ayarları tek tek anlatmamızın elbette gereği yok. Telefonunuzun menüleri ve ayarları arasında dolaşmanızı ve biraz kurcalamanızı, özellikleri kendiniz keşfetmenizi öneriyoruz. Ne de olsa bunu yaparken telefonunuzu bozma ihtimaliniz yok ve geniş kişiselleştirme olanaklarını kaçırmak istemeyeceksinizdir.

Mesajlaşma ve web tarayıcısı

Mesajlaşma

Xperia X1S, Google Play'deki sayısız mesajlaşma uygulamalarından elbette faydalanabiliyor. Telefondaki varsayılan mesajlaşma uygulamasının kullanımı, diğer telefonlarda olduğu gibi çok kolay. Mesajlar, isimlere veya gruplara göre gruplandırılıyor. Mesaj gruplarını silmeniz oldukça kolay.

İsterseniz SMS mesajlarını ve Google Talk mesajlarını Google Hangouts uygulaması altında toplayabilirsiniz. Bu durumda Hangouts, varsayılan mesajlaşma uygulamanız haline geliyor.

Web tarayıcısı

Bugünlerde çıkan birçok telefon gibi Xperia Z1S de Chrome'u varsayılan web tarayıcısı olarak sunuyor. Chrome, sorunsuz, hızlı ve sezgisel bir web tarayıcısı olduğundan web'in keyfini çıkarmaya hemen başlayabiliyorsunuz. Google hesabınıza oturum açmanız halinde masaüstü Chrome ile yer imlerinizi, geçmişinizi ve sekmelerinizi paylaşmanız mümkün.

Bir web sayfasını açtığınızda ve yüklenme işlemi tamamlandığında, sayfa tüm ekranı kaplıyor ve size daha rahat bir görüş alanı sunuyor. Yukarı veya aşağı kaydırdığınızda URL çubuğu tekrar görünür hale geliyor, bu sayede farklı bir adres yazabiliyor veya bir başka sekmeye geçiş yapabiliyorsunuz.

Chrome'u sevmiyorsanız, Google Play'de Firefox'tan Dolphin'e birçok seçeneğiniz var. Ancak Chrome'un üzerine önereceğimiz bir başka tarayıcı yok, çünkü bizce yeterince hızlı, güncel ve iyi. Üçüncü parti web tarayıcıları, bazı telefonlarda kararsızlık gibi bazı küçük sorunlara sahip olabiliyor.

Medya, videolar, kamera ve video kaydı

Medya

Sony Xperia Z1S'te müzik ve video yürütme konusunda aslında birkaç seçeneğiniz var, ancak Google Play Music ve Play Movies & TV'nin Türkiye'de hizmet vermiyor olması, sizi Sony'nin uygulamalarıyla baş başa bırakıyor.

Play Music, 20 bin müziğinizi ücretsiz olarak bulutta depolayabiliyor, ancak hizmet henüz Türkiye'de çalışmıyor. Yine de kaybınız büyük değil. Müziğinizi yanınızda taşıyıp rahatlıkla istediğiniz zaman dinleyebilirsiniz. Üstelik Xperia Z1S, başka Android'li cihazlarda bulamayacağınız bir Walkman uygulamasıyla geliyor. Bu uygulama, Sony'nin müzik akış hizmetini kullanmanıza olanak tanıyor.

Videolar

Play & Movies uygulaması Türkiye'de desteklenmediğinden, Google'ın film kiralama gibi hizmetlerinden faydalanamıyorsunuz. Ancak YouTube uygulaması üzerinden milyonlarca videoya ulaşmanız mümkün. Video içeriği için kullanabileceğiniz birçok hizmet var.

Kamera

20 megapiksel kamerayla gelen Xperia Z1S'in 1/2.3 inç'lik sensör genişliği, bugünkü tüm akıllı ceplerinkinden büyük. Yüksek çözünürlük, geniş lensle birleştiğinde daha detaylı fotoğraflar çekebilmeniz, düşük ışıkta daha iyi performans elde edebilmeniz gerekiyor. Testimizde elde ettiğimiz sonuçlar ise karışıktı.

Sony, "ödüllü" G Lens'inin ve BIONZ görsel işlemcisinin müthiş kareler oluşturduğunu söylüyor. Testimizde iyi aydınlatma şartlarında çektiğimiz fotoğraflar (ISO 50 gibi değerlerle yakalanan kareler), iyi görünüyordu. Ancak ISO 800 ve ISO 1250 gibi daha yüksek hassasiyetlerde görüntüler, karlı görünmeye başladı.

Telefonun teknik özellikleri kağıt üzerinde çok yüksek görünse de çektiği fotoğraflar, hala bir akıllı cepten çıktığını belli ediyordu. İlginç olan, Sony'nin gelişmiş G Lens'inin bol miktarda bozulmaya neden olmasıydı. Çerçevenizin kenarlarındaki nesneler, ciddi biçimde bozulmuş görebiliyorlar.

Resim kalitesine baktığımızda ise iPhone 5S veya Nokia Lumia 1020'nin karelerini tercih ettiğimizi söyleyebiliriz. Fotoğrafların kötü çıktığını söylemiyoruz, ancak bizce daha iyi olabilirdi.

Video kaydı

Xperia Z1S 1920x1080 HD, 1280x720 HD veya MMS modunda video kaydedebiliyor. Video kalitesi iyi, ancak videolarınızla Oscar kazanacak filmler çekemeyeceğinizi söyleyelim. Bize sorarsanız, optik görsel sabitleme destekli iPhone 5S ve LG G2'yle video kaydetmeyi tercih ederdik. Ancak Xperia Z1S de video kaydında başarısız bir telefon elbette değil.

Arama kalitesi ve ağ performansı

Arama kalitesi ve ağ performansı

Aramalarınızdaki ses kalitesi, çoğunlukla ağınız ve sinyal kalitenize bağlıdır. Sinyal gücünün iyi olduğu bölgelerde Xperia Z1S'le konuşmak bizim için harika bir deneyimdi. Karşı tarafın sesini rahatlıkla, çok temiz biçimde duyabildik, bunun yanında karşı taraf da bizi iyi duyduğunu söyledi.

Konuşmayı dışarıya verdiğimizde ise sesin çok güçlü çıkmadığını gördük; ancak bunun su geçirmez kasayla ilgisi olabileceğini söylemiştik.

Performans ve pil ömrü

Sony Xperia Z1S, dört çekirdekli 2.2GHz Snapdragon 800 işlemci ve 2GB RAM ile geliyor. Adreno 330 GPU ve 3.000mAh pille gelen cihaz, hem pil, hem de arayüzünde çok iyi bir performans sunuyor.

Asphalt 8 ve Dead Trigger 2 gibi grafiksel olarak yoğun oyunlarla geçirdiğimiz saatlerde, herhangi bir takılma veya performans sorunu yaşamadık. Oyunların, kameranın ve fotoğraf düzenleme uygulamalarının cihazın pilini tüketebildiğini ve onu ısıtabildiğini söyleyelim.

Ekranlar arasındaki geçişler, çoklu görev ve genel dokunmatik performansı, hep akıcıydı. Cihazı kullandığımız iki hafta boyunca onu uygulamalara boğarak eziyet etmeye çalıştık, ancak bu da onu yavaşlatmadı. Bu durumun birkaç aylık kullanım sonrasında değişip değişmediğini ise şimdilik bilmiyoruz.

Pil ömrü

Xperia Z1S'in pili, sizi bütün gün rahatlıkla idare edecektir. Sabah 8:00'de şarj cihazından çıkardığımız Xperia Z1S'in pili, bolca sosyal ağ gezintisi, oyun oynama ve fotoğraf çekmeden sonra saat 20:00'de yüzde 30-40'a gerilemişti. Bu, akıllı ceplerle daha önceki deneyiminize göre sizin için iyi veya müthiş olabilir.

Sonuç

Sonuç

Sony Xperia Z1S'in en çok hoşumuza giden yanı, Samsung, HTC ve Motorola'nın sunduklarından farklı oluşurdu. Tüm ceplerin aynı görünmediği, üreticilerin ceplerine kendi damgalarını vurduğu bir döneme sonunda ulaşmış olmalıyız. Sony Xperia Z1S, aynı diğer Sony ürünleri gibi stil sahibi bir ürün. Ancak tabi ki her şey görünüşten ibaret değil ve telefonun içi de çok güçlü bileşenlerle dolu. İyi bir kamerayla gelen telefonun pil ömrü de yeterli. İşlem gücü yüksek Sony Xperia Z1S'in harika ekranı, iyi kamerası, 64GB'a kadar microSD kart desteği ve tabi ki su geçirmezliği, onu kusursuza yakın bir telefon haline getiriyor.

Sonraki Haber

Forum