Sony'nin yeni hedefi, uydular arası iletişimi farklı bir boyuta taşımak
Sony, uzayda, uydular arasında çalışacak lazer iletişim çözümleri için düğmeye bastı; hatta bu amaçla yeni bir şirket bile kurdu.
Sony geçtiğimiz hafta, uzayda optik iletişim için özel bir yan kuruluş kurdu. Sony Space Communications Corporation (SSCC) olarak adlandırılan yeni şirket, bir lazer ışını kullanarak alçak Dünya yörüngesindeki uyduları birbirine bağlayan küçük optik iletişim cihazları geliştirmeyi ve ortaya çıkan bağlantıyı bir hizmet olarak sağlamayı hedefliyor.
Sony tarafından yapılan açıklamada, büyük bir antene, yüksek güç çıkışına veya karmaşık lisanslara ihtiyaç duymadıkları için bu küçük cihazların radyodan daha etkili bir şekilde yüksek hızlı iletişim sağlayabileceği söyleniyor.
Lazer cihazları hem yer istasyonlarıyla hem de yörüngedeki uydular arasında iletişim kurabilir. SSCC başkanı Kyohei Iwamoto, uyduların iletişim kurmak için bir yer istasyonunu geçmesi gerekmesinden dolayı yalnızca yer ile uydular arasında işleyen iletişimi "sorunlu" olarak nitelendirdi.
Başkan, "Şu anda uzayda yaklaşık 12.000 uydu var ve gelecekte sayının artması bekleniyor. Yörüngede kullanılan veri miktarı da yıldan yıla artıyor, ancak mevcut radyo dalgalarının miktarı sınırlı" dedi.
Yeni Sony kuruluşunun merkezi California, San Mateo'da bulunacak, ancak teknolojisini ne zaman ticarileştirmeyi umduğuna dair ayrıntılar açıklanmadı.
Sony, yapılan bir testte Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) yüksek çözünürlüklü görüntü verilerini çift yönlü bir lazer iletişim bağlantısı aracılığıyla bir yer istasyonuna başarıyla gönderdiğini söyledi. Bu testi, iki yıl sonra 2022'de Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) yardımıyla saniyede 446 megabit hızıyla stratosferden uzaya bir veri dosyası aktarımının tamamlanması izledi.
Bu testlerde Sony, Blu-ray teknolojisinden türetilen, yeniden aktarıma gerek kalmadan sınırlı sayıda hatayı düzelten bir lazer okuma tekniği olan CSL Forward Error Correction'ı (FEC) kullandı.