Soğuk Yerken Dişler Hassasiyet Gösteriyorsa Dikkat
Soğuk içecekler ya da dondurma, karpuz gibi soğuk yiyecekler tüketirken dişlerde oluşan hassasiyet hayat kalitesini ciddi anlamda etkiliyor. Bu durumun çözülmemesi ise daha büyük sorunlara yol açabilir.
Dişlerde yaşanan hassasiyet hakkında bilgi veren Dentaluna Ağız
ve Diş Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi Arzu
Yalnız "Soğuk yiyecekler yenildiğinde dişler hassasiyet
gösteriyorsa bunun birçok sebebi var. Öncelikle diş eti
çekilmelerinde eğer kemik erimişse, diş eti çekilmişse kök açığa
çıkmıştır. Kökü, mine korumadığı için aşırı hassasiyet yapar. Diğer
bir konu diş sıkmalar. Diş sıkmalar çok fazlaysa dişin üst tarafı
aşınır. Aşındığı için yine hassas tabaka açığa çıkar. Yani minenin
koruduğu bir alt tabaka açığa çıkar. Yine bir başka konu diş
gıcırdatmalar, diş sıkmalar da minede oluşan çatlaklar yine çok
soğuk, çok sıcaklarda özellikle dondurma gibi ağızda kalan düşük
ısılı yiyeceklerde aşırı hassasiyet, kamaşma gibi durumlar
oluşturur. Limon yemek, erik yemek bütün bunlarda aşırı hassasiyete
sebep olur" dedi.
Mine atmaları oluşuyor
Diş fırçalamalara dikkat çeken Yalnız, "Eğer kişi fırçayı çok
sert kullanıyorsa dişler aşınır özellikle diş etine yakın
kısımlarda çukurcuklar şeklinde aşınmalar olur o da inanılmaz
hassasiyet verir. Ayrıca örneğin dişleriyle fındık fıstık
kıranlarda tıpkı porselen tabağın atmaları gibi diş etine yakın
yerlerde mine atmaları oluşur. Gözle görülmeyen minik atmalar bile
olsa onlarda inanılmaz hassasiyetler yapar soğuk yendiği zaman"
diye konuştu.
Asitli içeklerden sonra su için
Asitli yiyecek, içeceklerin dişlere büyük zarar verdiğini aktaran Arzu Yalnız, "Asitli içecekler dişin minesinde çatlaklar, aşınmalar ve hassasiyete yatkınlığa sebep oluyor. Onun dışında limonata, portakal, kivi, greyfurt suyu gibi şeyler sağlıklı ancak arkasından hemen su içmek gerekir. Bu tarz içeceklerden sonra su tüketmek veya ağzı çalkalamak ağzı nötralize eder" dedi.
Çözümü ne?
Arzu Yalnız'ın diş hassasiyetini ortadan kaldırmak için çözüm
önerileri hakkında ise şunları söyledi: "Çözüm sorunu tespit
etmekten geçiyor. Diş macunları gibi basit çözümler bir süre korur
ancak bir sonraki yiyecekte o aşınıp gider. Bu sebeple daha
radikal, kökten çözümler gerekli. Bunu da ancak diş hekimi tespit
edip sorunu çözebilir. Diş eti çekilmeleri zaten başlı başına bir
problem ve tedavi edilmesi gerekir. Çok açıkta yüzeyler varsa
onların güçlenmesi için belli uygulamalar yapılır klinikte. Çok
sert fırçalamalara bağlı aşınmış çukurlaşmış yüzeyler dolgularla
güçlendirilebilir. Onun dışında çatlaklar vs. Minik akışkan
dolgularla pürüzsüz hale getirilip koruma altına alınabilir.
Çürükler varsa mutlaka tedavi edilmelidir."
Yemekten yarım saat sonra diş fırçalanmalı
Evde yapılabilecek uygulamalar hakkında ise Arzu Yalnız, "Diş macunu olarak florid içeren koruyucu diş macunlarını öneririm. Fırçaladıktan bir süre sonra bir şey yenilip içilmemesi gerekir. Aynı şekilde yemek yedikten hemen sonra da diş fırçalamak doğru değildir. Yemeğin dişler üzerindeki asidik etkisinin geçmesi beklenmelidir, bu da yarım saattir. Ayrıca diş fırçalarken çok sert fırça kullanılmamalı. Orta sertlikteki fırça en idealidir" ifadelerini kullandı.