Snapdragon, şimdi de gözünü Linux'a dikti

Görünüşe göre Qualcomm, gözünü Intel ve AMD'nin pazar payına iyice dikmiş durumda. Öyle ki şirket, Snapdragon işlemcileri ile Windows'un yanı sıra Linux işletim sistemlerinde de adından söz ettirecek gibi görünüyor.

Qualcomm son zamanlarda pek çok haberin odağında yer alıyor. Şirketin Snapdragon X Plus ve Elite işlemcileri Windows on Arm için tasarlandı ve yakın zamanda ortaya çıkan Copilot+ AI PC'lerin temelini oluşturuyor.

AMD ve Intel tabanlı Copilot+ PC'leri dört gözle bekleyenler de rahat bir nefes alabilir, zira bu cihazlar da Ryzen AI 300 serisi ve Lunar Lake işlemcilerle desteklenecek ve Windows'a özgü optimizasyonlara sahip olacak.

Snapdragon X'in ana odağı Windows bilgisayarlar gibi görünse de aynı şey Linux için söylenebilir. Tuxedo adlı bir şirket, Snapdragon yonga setiyle çalışan bir Linux dizüstü bilgisayar üzerinde çalıştığını duyurdu. İşte bu yıl Computex 2024'te sergilenen prototiplerden biri:

Tuxedo bir blog yazısında şu ifadelere yer veriyor: "Birçoğunuzun x86 dizüstü bilgisayarlara bir alternatif bulmayı sabırsızlıkla beklediğini biliyoruz. Yeni Snapdragon mimarisi bunu ilk kez Linux için kıyaslanabilir performans ve daha düşük enerji gereksinimleriyle mümkün kılıyor."

Arm şimdiden Windows tarafında x86'dan yüzde 50 pazar payı almayı hedefliyor ve bu, etkisi çok daha az olsa da iki kat büyük bir darbe olabilir.

Snapdragon X'in Linux desteği açısından şu anda nerede durduğuna gelince, Tuxedo Qualcomm'un 6.8, 6.9, 6.10 ve 6.11 Linux çekirdek sürümleri için ana hatları belirlenen tüm özellikleri listelediği bir blog gönderisine dikkat çekiyor. Paylaşılan gönderinin özeti ise şu şekilde:

"Önümüzdeki altı ay için yol haritamız şu alanlardaki çalışmaları içeriyor:

Firefox ve Chrome'da uçtan uca donanım video kod çözme,
libcamera-SoftISP kamera çözümünün uygulanması,
GPU ve CPU performans optimizasyonları,
Güç optimizasyonları (Suspend/DCVS),
Aygıt yazılımımızı açık olarak kullanıma sunulması (Linux-firmware'de),
Kolay yükleyicilere erişim (Ubuntu ve Debian)."

Çıkış zamanına dair Tuxedo, bunun henüz kararlaştırılmadığını ve yıl sonuna kadar, yılbaşı civarında olabileceğini söylüyor. Bu nedenle, Linux'lu bu cihazların Snapdragon X Windows PC' lerin piyasaya sürülmesinden sonra çıkması bekleniyor. 

Sonraki Haber

Forum