Snapdragon 810 gerçekten aşırı mı ısınıyor?

Samsung'un amiral gemisinde kullanmadığı Qualcomm Snapdragon 810'da sorun var mı, yok mu?

Bugün kullandığımız telefonlarda bulunan işlem gücü, NASA'nın 1960'larda insanları Ay'a göndermek için kullandığı sistemlerden daha güçlü. Sadece birkaç sene içinde tek çekirdekli mobil işlemcilerden, dört ve hatta sekiz çekirdekli işlemcilere gelmiş durumdayız. Ancak güç büyüdükçe, sorumluluklarınız artıyor.

Güç verimliliği konusunda önemli adımlar atılmış olsa bile günümüzün mobil cihazlarının güç gereksinimlerini karşılamak, halen zahmetli bir iş. Telefonların kullanım sırasında ısınmasına alışkın olsak da Qualcomm'un Snapdragon 810 işlemcisinde durum biraz farklı.

Snapdragon 810'la ilgili aşırı ısınma iddiaları, ilk olarak işlemcinin üretiminin Aralık ayında ertelenmesiyle ortaya çıkmıştı. Firma içerisinden geldiğine inanılan bir bilgiye göre Snapdragon 810, belirli bir voltaja ulaştığında normal sıcaklık sınırlarını aşıyordu. Ardından internete sızan hız testlerindeki puanlar, beklenenden hatırı sayılır ölçüde düşük çıktı. Bu durumun aşırı ısınmaya karşı alınan bir önlem olduğu - saat hızının kısıtlanması gibi - düşünüldü.

LG G Flex 2'yle Snapdragon 810 sorunu büyüyor

LG G Flex 2'nin Ocak ayında tanıtılmasıyla birlikte bu iddialar yeni, biraz da çirkin bir boyut kazandı. G Flex 2, Qualcomm'un en son amiral gemisi işlemcisini kullanacak ilk telefondu ve Full HD çözünürlüklü ekranla geliyordu.

Yeni nesil kavisli telefonun ilk incelemelerinde yapılan hız testleri, daha önceki hız testlerinde olduğu gibi düşük sonuçlar vermişti. Bu yine akıllara "termal kısma" olarak bilinen, aşırı ısınmayı engellemek üzere hız düşürmeyi akla getirdi. Ancak LG'nin mobil ürün planlama başkan yardımcısı Woo Ram-chan, ani denebilecek bir açıklama yaptı. Ram-chan, şöyle konuştu:

"Piyasada (Snapdragon) 810'la ilişkin ortaya çıkan farklı endişelerin farkındayım, ancak yonganın performansı oldukça tatmin edici. Isıyla ilgili tartışmaları anlamıyorum."

Ancak iş işten çoktan geçmişti - Qualcomm'un işlemcisini kullanmayı planlayan Samsung, fikrini değiştirerek Galaxy S6'da kendi Exynos yongasına yer verdi. Samsung'un bu şekilde üretim maliyetini de düşürdüğü söyleniyor. Bir beklentiye göreyse Galaxy S6 ve S6 Edge, rekor sayıda satış yapacak.

Yöneticisinin yaptığı açıklamanın sadece günler ardından LG, bir toplantıda Qualcomm Snapdragon 810 işlemcilerinin "ilk yığınında" sorunların bulunduğunu doğruladı; ancak firmaya göre sorun daha sonra üretilen işlemcilerde ortadan kaldırılmıştı. Telefonun aşırı ısındığına dair şikâyete de pek rastlanmadı. Sosyal paylaşım sitelerinde cihazın aşırı ısındığına dair bir konuya rastlamanız güç.

"İlk yığın"

"İlk yığın"

Qualcomm Snapdragon 810, şu an TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) tarafından üretiliyor. TSMC, Apple ve Samsung gibi önde gelen üreticiler için işlemci sağlayan güvenilir bir firma. Hatta Patently Apple'ın yeni bir raporuna göre Apple'ın tüm A9X işlemci siparişlerini ve A9'ların çoğunu TSMC karşılayacak.

TSMC, Snapdragon 810'da 20nm üretim teknolojisinden faydalanıyor. Aynı yonga boyutu, iPhone 6, iPhone 6 Plus ve iPad Air 2'de de kullanılıyor. Dolayısıyla Aralık'ta konuşulan sorunların TSMC'nin süreciyle değil, Qualcomm'un Snapdragon 810 tasarımıyla ilgisi olabilir. Qualcomm, sorunu belirli bir süre içinde düzeltmiş olsa da, sorunun tam olarak ne olduğu anlaşılmadı. Firma, aşırı ısınmayla ilgili raporların hiçbirini kabul etmedi.

Mart'a gelirsek

Mart'a gelirsek

HTC'nin Snapdragon 810 işlemcili One M9'u tanıtmasının üstünden çok geçmeden, telefonun birkaç hız testinden sonra el yakacak kadar ısındığına dair şikayetler paylaşılmaya başlandı. Yoğun hız testleri sırasında cihazın ısınması, normal olsa da HTC One M9, 55,9 santigrat dereceye ulaşıyordu. Bir başka deyişle hız testlerinde M9, One M8'den 20 derece daha fazla ısınıyordu.

Bu durum Snapdragon 810'un işini iyice zora sokacak gibi görünse de basit bir yazılım güncellemesi, sorunu çözdü. herwegan takma isimli XDA forum üyesine göre aşırı ısınma sorunu, bir OTA güncellemesiyle onarılmış bulunuyor. Aynı sitede onarımdan sonra yapılan hız testlerinde sıcaklığın en fazla 41,7 dereceye yükseldiği bilgisi verildi.

Sonuç

Snapdragon 810'un ilk üretiminde sorunlarla karşılaştığı artık kesinleşmiş durumda. Bu sorunların ne olduğunu belki hiç bilmeyeceğiz. Ancak hatalar yapılabiliyor ve bu hatalar, Qualcomm'un adının zedelenmesine ve bir müşterisine mal olmuş görünüyor.

Bu arada LG G4'le ilgili ortaya çıkan hız testleri, LG'nin canını sıkmış görünüyor. G4'ün Snapdragon 810 değil Snapdragon 808 ile gelecek olması, dikkat çekiyor. Snapdragon 808, 810'un aksine 6 çekirdekli bir işlemci ve dört Cortex A53, iki Cortex A57 çekirdeğine sahip. Koreli firmanın Snapdragon'un en son ve en iyi işlemcisini seçmemiş olması, onda hala sorunların yaşandığının bir işareti olabilir.

Sonraki Haber

Forum