Siz ekrana bakın, o da size baksın!

Hep siz LCD ekrana bakacak değilsiniz ya; bırakın biraz da o size baksın, siz keyfini sürün...

New Scientist'ten heyecan verici bir haber: Üç boyutlu algılama yeteneğine sahip LCD ekran tasarlandı! Bilgisayar klavyesi veya fare gibi kontrol ara birimlerine olan gereksinimi ortadan kaldıracağı iddia edilen teknoloji; Massachusetts Institute of Technology ve Providence Brown University işbirliğiyle geliştirildi.

BiDi (Bi-Direcitonal) kod adına sahip yeni görüntüleme birimi ile kullanıcıların, ekrana dokunmadan; vücut hareketlerini kullanarak, objeleri 3 düzlemde kontrol edebilecekleri bildiriliyor. Peki ama bu teknoloji nasıl çalışıyor?

Her şey piksellerin arasında gizli!

Projenin mucitleri Ramesh Raskar ve Henry Holtzman, problemi standart LCD panelde bulunan 'pixel'lerin arasına bir dizi optik alıcı yerleştirerek çözdüklerini açıklıyor. Ancak hepsi bu değil; normal şartlarda ekranla direkt temas halinde olmayan objelerin, yeterli netlikte 'göremediklerini' açıklayan mucitler, bu sorunun da üstesinden standart bir LCD ekranda bulunan likid kristal katmanının görev tanımlarını genişleterek gelmişler.

Normal şartlarda görevi yalnızca ekrandan yansıyan ışığın parlaklığını kontrol etmek olan likid kristal tabakası; BiDi'de, iki işleve birden sahip. Kendi eksenlerinde büyük bir hızla dönen 'pixel'ler, insan gözünün görme işlevini oldukça andıran bir yapıda; dışarıdan gelen ışığı, LCD tabakasının bir kaç santimetre gerisindeki saydam yüzeye yansıtıyorlar. Buradaki görüntü, kameralar tarafından algılanarak yorumlanıyor ve böylelikle BiDi yalnızca 'göstermiyor' ama aynı zamanda 'görebiliyor'.

Sonraki Haber

Forum