Sitenize forum ekleyin

Kunena bileşeni sayesinde Joomla! sitenize başarılı bir forum sistemi ekleyebilirsiniz.

Web tasarım rehberi - İçindekiler

Kullanıcılarınızın birbiriyle ve sizinle etkileşime girmesinin en kolay yolu sitenize bir forum eklemek. Böylece ziyaretçileriniz sitenizdeki konularla ilgili fikir alışverişinde bulunabilecekleri gibi farklı konuları da kendi aralarında tartışabilirler. Joomla! için geliştirilmiş en başarılı forum bileşeni Kunena (eski adıyla FireBoard)'dır. "Kunena", "Joomla" adının da geldiği Swahili dilinde "konuşmak" anlamını geliyor.

Kunena, eski Fireboard geliştiricilerinin bir kısmı ve bazı Joomla! çekirdek geliştiricileri tarafından geliştiriliyor. Bu nedenle Joomla!'yla tamamen uyumlu ve oldukça başarılı bir bileşen olduğunu söylemek mümkün. Kunena nispeten basit bir forum sistemiolduğu için küçük ve orta çaplı siteler için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Avantajıysa Joomla! ile tamamen entegre olarak çalışması ve herhangi bir bir köprü bileşenine ihtiyaç duymamasıdır.

Böylece forumunuz hem site tasarımınızla tamamen uyumlu olur, hem de sitenize üye olan kullanıcılar ek bir işleme gerek kalmadan forumlarınıza katılabilirler. Daha büyük çaplı bir forum kurmayı düşünüyorsanız phpBB, SMF ya da vBulletin gibi profesyonel bir çözüme ihtiyaç duyuyorsanız bunlarla birlikte kullanabileceğiniz köprü bileşenlerini extensions. joomla.org adresinden temin edebilirsiniz. Bir önceki bölümde tanıttığımız JFusion bileşeninin bu konuda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

İnternetten kurulum

Kunena'nın en güncel sürümünü www.kunena.com adresine girip Download linkine tıklayarak indirebilirsiniz, ancak bu bileşenin kurulumunda Joomla!'nın farklı bir özelliğini kullanıp bileşeni hiç bilgisayarımıza indirmeden kurmayı deneyeceğiz! Bunun için Eklenti Yöneticisi'nin Bağlantıdan Kurulum özelliğini kullanacağız.

Öncelikle www.kunena.com adresine girip Download linkine tıklayın. Açılan sayfada Kunena1.5 başlığı altındaki son sürümün .tarz.gz uzantılı dosyasını bulun. Bu yazının yazıldığı sırada son sürüm 1.5.4 olduğu için bizim seçmemiz gereken dosya com_kunena_v1.5.4_stable_b1730_2009- 07-11.tar.gz idi. Bu dosyaya sağ tıklayıp Internet Explorer'da Kısayolu Kopyala ya da Firefox'ta Bağlantı konumunu kopyala komutunu seçin. Ardından Joomla! yönetim panelinize girip Eklentiler > Kur/Kaldır menüsüne girin.

Burada göreceğiniz "Kurulum Bağlantısı:" kutusundaki "http://" yazısını sildikten sonra boş kutuya sağ tıklayıp Yapıştır diyerek Kunena'nın kurulum dosyası linkini kutuya yapıştırın ve Kur'a tıklayın. Birkaç saniye beklemenin ardından "Bileşen Kur: Başarılı" mesajını gördüyseniz forumunuz başarıyla kurulmuş demektir. Sıra geldi Türkçe dil dosyasını yüklemeye. Bunun için http://getir.net/u26 adresinden Kunena 1.5.4 Türkçe dil paketini indirin.

Eğer Kunena'nın daha yeni bir sürümü yayımlanmışsa güncellenmiş dil paketini yine joomlatr.org adresinde bulabilirsiniz. İndirdiğiniz .zip dosyasını açın ve içinden çıkan kunena.turkish.php adlı dosyayı FTP'ye bağlanarak sitenizin administrator/ components/com_kunena/language klasörüne kopyalayın. Artık Kunena kurulumunuz Türkçe olarak çalışmaya başlayacaktır.

Kunena yapılandırması

Kurulum tamamlandıktan sonra ilk iş olarak Kunena yapılandırmasını gözden geçirmenizi ve kendinize göre ayarlamanızı tavsiye ederiz. Bunun için Bileşenler > Kunena Forum menüsüne girin ve Kunena Yapılandırma düğmesine tıklayın. Açılan sayfada Forum Başlığı'nı "CHIP Lisesi Forumları" gibi bir başlık yapın ve Forum Eposta Adresi'ni forumdan gidecek e-postalarda görünmesini istediğiniz adresle değiştirin. Yapılandırma sayfasında Temel, Önplan, Güvenlik, Miniresim, Yüklemeler, Seviyelendirme, BBCode, Uyumluluk ve Geliştiriciler başlıkları altında çok sayıda ayar göreceksiniz; Kunena'nın bütün ayarları bu sayfadan yapılmaktadır.

Ayarların sağ tarafında her birinin ne işe yaradığı kısaca anlatıldığı için istediğiniz ayarları yapmakta fazla zorluk çekmeyeceğinizi tahmin ediyoruz. İlk etapta değiştirmenizi önerdiğimiz ayarların ilki "'Yeni' imgesi". İngilizce olarak gelen bu ayarı "YENİ!" olarak değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. "Geçerli Ana Sayfa" seçeneğini de Kategoriler olarak değiştirmenizi öneririz, böylece forumunuza ilk girildiğinde forumunuza en son gönderilen mesajlar yerine forumların geleneksel ana sayfası kabul edilen kategori listesi karşınıza çıkacaktır. "Kurallar İçeriği ID" ve "Yardım İçeriği ID" alanlarına bu sayfaları Joomla!'nın Makale Yöneticisi'ni kullanarak hazırladıktan sonra yöneticide gördüğünüz kimlik numarasını yazmalısınız. Forum kuralları genellikle önemlidir ama forumunuz için ayrı bir yardım sayfası yazmak istemeyebilirsiniz. Bu durumda "Yardım Sayfasını Etkinleştir" seçeneğini "Hayır" olarak ayarlamanız yeterli olacaktır. "Herkes Okur/Yazar" ayarını "Evet" olarak ayarlarsanız forumlarınıza ziyaretçiler de mesaj gönderebilir.

Herhangi bir ziyaretçinin mesajları görmesini, fakat sadece kayıtlı kullanıcıların mesaj gönderebilmesini istiyorsanız "Hayır"ı seçili bırakın.

Forum yönetimi

Sıra geldi forumlarınızın oluşturulmasına. Bunun için Kunena Kontrol Paneli'ndeki Forum Yönetimi düğmesine tıklayın. Örnek olarak oluşturulmuş bir üst kategori ve iki forum göreceksiniz. Kunena'da kategoriler forumları içine alan üst başlıklardır. Kategorilere mesaj gönderilemez, sadece forumlara mesaj gönderilebilir. Örneğin "Donanım" adlı bir kategori oluşturup altında "İşlemciler", "Bellekler", "Sabit diskler" gibi forumlar açabilirsiniz.

Kolaylık olması açısından mevcut örnek kategori ve forumları silmek yerine onları düzenlemenizi tavsiye ederiz. Örneğin Main Forum kategorisine girdikten sonra İsim kısmına istediğiniz yeni kategori adını yazın. Açıklama kısmına kategori listesinde görünmesini istediğiniz açıklamayı yazın. Forum Başlığı kısmınaysa o forumun içine girildiğinde sayfanın en başında görünmesini istediğiniz metni yazın. Açıklama ve Forum Başlığı'nın aynı olmasında bir sakınca yoktur.

Orta ya da büyük çaplı bir forum kurmayı düşünüyorsanız bazı forumlarınızda yetkili olarak görev yapacak moderatörler atamak isteyebilirsiniz. Moderatörler yetkili oldukları forumda başlıkları silme ve kilitleme gibi yeteneklere sahip olurlar. Forumlarınıza moderatör atamak için Kunena Kontrol Paneli'nden Kullanıcı Yönetimi'ne tıklayın ve düzenlemek istediğiniz kullanıcıyı seçin. Seviye Başlığı seçeneğini Administrator olarak ayarlarsanız kullanıcı bir yönetici olur ve tüm forumları yönetebilir. Moderator olarak atama yaparsanız alttaki Yetkilendirme kutusundan kullanıcının yetkili olarak forumu ya da forumları seçmeniz gerekir. (Ctrl tuşuna basılı tutarak birden fazla forum seçebilirsiniz.)

Son olarak, forumlarınızda kullanılacak kullanıcı seviyelerini değiştirmek isteyebilirsiniz, zira varsayılan seviyeler İngilizce olarak bırakılmıştır. Seviye Yönetimi'ne girdiğinizde Fresh Boarder'dan başlayan ve Platinum Boarder'a kadar giden normal kullanıcı seviyeleri; ayrıca Administrator, Moderator gibi özel kullanıcı seviyeleri göreceksiniz. Bunların üzerine tıklayıp, örneğin Acemi Üye, Yeni Üye, Uzman Üye, Platinyum Üye gibi seviye adları belirleyebilirsiniz. Elbette bu adları kendi zevkinize göre çeşitlendirmeniz mümkün. Üyeleriniz En Az Gönderi Sayısı'nda belirtilen mesaj sayısına ulaştığında bu seviyelere geçmeye hak kazanacaklardır. Özel seviyelerse yalnızca Kullanıcı Yöneticisi üzerinden sizin tarafınızdan
atanabilir.

Artık forumumuzu sitemizin ana menüsüne ekleyebiliriz. Bunun için Menü Yöneticisi'nden Ana Menü'yi seçip Yeni düğmesine tıklamamız gerekiyor. Açılan sayfadan Kunena Forum'u seçip forum linki için "Forum" gibi bir isim vermeniz yeterli olacak.

Sonraki Haber

Forum