Sıra geldi 5G'ye...
Kablosuz veri iletiminde yeni bir devrim için ilk adımlar atılamaya başlandı bile...
New York Üniversitesi tarafından yürütülen bir proje, 80GHz'lik sinyalleri kullanılabilir hale getirmeyi planlıyor ve şu ana dek 2 milyon dolarlık bir fon toplamayı başarmış bulunuyor.
Toplanan para, 80GHz frekansındaki sinyalleri yeteri kadar geniş bir alanda çalışabilir hale getirmekte kullanılacak ve "5G"ye de ev sahipliği yapan teknoloji olabilecek. Projenin topladığı kaynağın 800.000 dolarlık bölümü ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan, geri kalan bölümü ise New York eyaleti ve bazı ticari şirketlerden geliyor.
80GHz'lik bant, iyi sayılabilecek frekans seviyelerinin oldukça üstünde bulunuyor. "İyi" sayılan bu frekanslar, 1GHz'nin çok altında bulunuyor ve radyo, televizyon yayınları için kullanılıyor. Daha yukarıdaki frekanslarda çalışmak ise yeni yetenekler ve araştırmalar gerektiriyor. Sinyallerin "çok yüksek frekans" bantlarında nasıl çalıştığına dair bilgi ise çok az kişi tarafından biliniyor.
Teknolojinin gelişimiyle beraber bir zamanlar işe yaramayacağı düşünülen daha yüksek frekanslar kullanılabilir hale geliyor. Örneğin bir zamanlar kullanıma açılan 2.4GHz bandının değersiz olduğu düşünülüyordu, ancak bugün Wi-Fi için en çok kullanılan bant haline geldi.