Silikon yerine Graphene transistörler

Dünyanın en ince materyali Graphene, transistör yapımında silikonun yerini alacak.

Manchester Üniversitesindeki araştırmacılar dünyanın en ince maddesi olan Graphene'i kullanarak yine dünyanın en küçük transistörünü yapmayı başardı. Fizik ve astronomi bölümünden Professor Andre Geim ve Dr. Kostya Novoselov'un açıklamasına göre bu yeni transistörler sadece bir atom kalınlığında ve en fazla 50 atom genişliğinde. Böylelikle daha önce silikon transistörlerle mümkün olamayacak boyutlarda yüksek hızda bilgisayar çipi yapmak mümkün olacak.

Silikon alt sınıra yaklaştı
Yarı iletken endüstrisinin elektronik bileşenlerin küçültülmesi konusunda gelecek yirmi yıl içinde karşı karşıya kalması beklenen en büyük sorunlardan biri olan alt sınıra ulaşılması bu şekilde aşılabilecek gibi duruyor. Silikon tabanlı teknoloji alt sınıra ulaştığı zaman sadece tek bir atom kalınlığındaki Graphene, bu soruna bir alternatif oluşturabilecek.

Graphene tüm maddelerden daha dayanıklı
Grafit ile aynı yapıya sahip olan Graphene'in tek farkı sadece tek kat karbon atomlarından oluşması. İlk çalışmalar başladığında çok kararlı olmayan Graphene, 2 yıl sonra bugün artık sorunsuz olarak çalışan transistörler olarak kullanılmaya hazır hale gelmiş. Diğer bilinen tüm maddelerin aksine birkaç nanometre genişliğinde olsa bile çok kararlı bir yapıya sahip ve iletken olan Graphene, bunun on katı kadar boyutlarda bile bozulan ve oksitlenen silikon transistörlerin takıldığı barajı geçiyor.

Önce silikonun sonunun gelmesi gerek
Projenin başında olan Dr. Leonid Ponomarenko, geleceğe umutla bakıyor ve bundan sonra atılacak olan mantıklı ilk adımın içinde Graphene kullanılacak gerçek nanometre boyutlu devreler tasarlamak olduğunu söylüyor. Professor Andre Geim' göre ise bu teknolojinin devreye girmesi için önce şu an gayet başarılı olan silikon tabanlı transistörlerin sınıra takılması gerekiyor ki bunun 2025 yılından önce olması çok muhtemel değil. Daha fazla bilgi almak isteyenler buraya tıklayarak üniversitenin web sayfasına ulaşabilirler.

Sonraki Haber

Forum