Şifremi Unuttum: Dijital Güvenlikte En Büyük Problem

Şifrenin güçlü ve eşsiz olması, çevrimiçi hesaplarınızı ve dijital gizliliğinizi güvende tutmak için hayati önem taşır.

 Zayıf veya kolayca tahmin edilebilir şifreler, bilgisayar korsanlarının kişisel bilgilerinize erişmesini kolaylaştırır, bu da kimlik hırsızlığına veya diğer ciddi zararlara yol açabilir. Bu nedenle, çevrimiçi hesaplarınızı korumak için güçlü şifreler oluşturmanız önemlidir.

Şifrenizi Kaç Kere Sıfırlıyorsunuz?

 Şifrenizi yılda bir iki kere değil ayda birkaç kez sıfırlıyor olabilirsiniz. ExpressVPN’in anketi, şifre sıfırlarken her bireyin ortalama olarak yaklaşık dört dakika harcadığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, en çok sıfırlanan hesaplar bankacılık ve sosyal medya hesapları.  

Nasıl güçlü şifre oluşturulur? 

Güçlü şifreler oluşturmak basittir ve yalnızca birkaç adım gerektirir. Öncelikle, şifre uzunluğunuz en az 12 karakter olmalı. 12 karakter olan şifreniz, anlamlı olmamalı. Doğum tarihinizi, yaşadığınız şehri veya evcil hayvanınızın ismini içermemeli. Kolayca tahmin edilebilecek yaygın sözcüklerden ve ifadelerden kaçındığınızdan emin olmalısınız. Örneğin, şifreniz ‘şifre’ olmamalı. 

Şifreniz, karmaşık harf, rakam ve sembollerden oluşmalı. Şifreniz ne kadar uzun ve karmaşık olursa, bilgisayar korsanlarının şifrenizi tahmin etmesi veya kaba kuvvet saldırısı ile kırması o kadar zor olur. Örneğin, 8 karakterlik bir şifrenin kaba kuvvet saldırısı ile kırılması üç saat sürebilir ve bu da beklenebilir bir süredir. 12 karakterlik karmaşık bir şifrenin kırılması ise üç yıl sürebilir. 12 karakter olan fakat bir anlamı olan şifrenin sürülmesi de üç yıl sürmeyecektir. 

Güçlü Şifre Oluşturmak Yeterli Değil 

Güçlü şifre oluşturmak hesaplarınızı ve çevrimiçi güvenliğinizi korumak için her zaman yeterli olmayabilir. Tam anlamıyla dijital güvenliğinizi korumak için birkaç adımı daha uygulamanız gerekir. Öncelikle, mümkün olduğunda iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullandığınızdan emin olun. Bu hesaplarınıza ekstra bir güvenlik katmanı ekler ve bilgisayar korsanlarının erişmesini zorlaştırır. İkinci olarak, kredi kartı ekstrenizi ve finansal hesaplarınızı şüpheli faaliyetler için düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Son olarak, çevrimiçi paylaştığınız kişisel bilgilerin miktarını sınırladığınızdan emin olun. 

Dijital gizliliğiniz konusunda proaktif davranarak hesaplarınızın güvenli olmasını sağlayabilirsiniz. 

Şifrelerinizi Sık Sık Değiştirin

 Farklı çevrimiçi hesaplar için aynı şifreleri kullanmak pratik gelebilir. Bununla birlikte, bir bilgisayar korsanı şifrelerinden birini ele geçirdiğinde aynı şifreyi birden fazla hesapta kullanıyorsanız çevrimiçi güvenliğiniz büyük oranda tehlikeye girer. 

Şifrelerinizi üç ayda bir değiştirin ve her hesap için farklı bir şifre kullanmaya dikkat edin. 

Şifre Yöneticisi Kullanın 

Şifre yöneticileri, şifrelerinizi tek bir yerde saklamanıza yardımcı olur. Şifre yöneticileri tek bir master şifre ile bütün şifreleri güvende tutar. Güçlü şifrelemeye sahip oldukları için şifrelerinizin üçüncü partiler tarafından ele geçirilmesini engeller. 

Şifre yöneticileri aynı zamanda güçlü şifreler oluşturmanıza yardımcı olur. Her çevrimiçi hesabınız için oluşturduğunuz hesabı aklınızda tutmanıza veya not almanıza gerek kalmaz. Uzun süre kullandığınız şifrelerinizi parola yöneticiniz ile kolay bir şekilde güncelleyebilirsiniz. 

Bilmediğiniz Linklere Tıklamayın 

Çevrimiçi hesaplarınız indirdiğiniz lisanssız bir program veya tıkladığınız bir link yüzünden bilgisayar korsanlarının eline geçebilir. Güvenilir olmayan kaynaklardan program indirmeyin. Tanımadığınız kişilerden gelen ve şüphe uyandıran mesaj içeriklerindeki linklere tıklamayın. Şüpheli aktivite olmadığına emin olduğunuz hesaplar için gelen hesap kurtarma e-postalarına hemen güvenmeyin ve başka kanallar üzerinden hesabınızın güvenliğini kontrol edin. 

Yukarıdaki adımları uygulayarak dijital güvenliğinizi sağlayabilir ve kendinizi bilgisayar korsanlarından koruyabilirsiniz. Çevrimiçi hesaplarınızda güçlü şifreler kullanmak ve bu şifreleri bir şifre yöneticisiyle yönetmek; hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak ve bilmediğiniz linklere tıklamamak hesaplarınızın güvenliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Sonraki Haber

Forum