Tehlikelerle dolu olan Dünyanın en sıcak yeri: Ölüm Vadisi'nde nasıl hayatta kalabilirsiniz?
Ölüm Vadisi, 57°C'ye ulaşan sıcaklıkla dünyanın en sıcak yeri. Çok sayıda akrep, zehirli maden ocakları ve kenevir çiftliklerine ev sahipliği yapıyor. Ölüm Vadisi'ndeki en tehlikeli şeyler neler ve bu zorlu koşullarda hayatta nasıl kalınır? Bu rehber sizin için...
Ölüm Vadisi, yaz aylarında 49°C’nin üzerindeki sıcaklıklarıyla dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Sıcağın yanı sıra, Kaliforniya çölünde sessizce pusuya yatan çok sayıda korkunç akrep, tarantula ve zehirli yılana da ev sahipliği yapıyor. Zehirli gazla dolu maden kuyuları tahmin edebileceğinizden çok daha fazla sayıda olduğundan, adımlarınıza da dikkat etmek isteyebilirsiniz.
Peki, insanlar böyle bir yerde nasıl hayatta kalabiliyor? İşte Ölüm Vadisi Ulusal Parkı'ndaki en tehlikeli şeyler ve park korucularının zorlu koşullarda hayatta kalmak için önerdikleri...
Ölümcül hava koşulları
"Hayatta kalmak için hazırlıklı olun" uyarısında bulunan Ulusal Park yetkilileri, yerel sıcaklıkların öldürücü olabileceği uyarısında bulunuyor. Ölüm Vadisi, Kuzey Amerikada’ki ve dünyadaki en sıcak ve en kurak yer olarak bilinir. Burada insanların ölmesi alışılmadık bir durum değil, ancak sıcağa bağlı hastalıkların gerçek boyutu bilinmiyor.
Vadinin en yüksek sıcaklığı yaklaşık 110 yıl önce küçük bir yer olan Furnace Creek köyünde 57°C ile en yüksek seviyeye ulaşmış, geceleri ise 0°C civarına kadar düşmüş. Bu sıcaktan soğuğa değişen hava sıcaklıkları bölgede oldukça normal olmakla birlikte, kum geceleri o kadar hızlı soğuyor ki sık sık donma koşulları meydana geliyor.
Korucular bu konuda bazı tavsiyelerde bulunuyor. Terle kaybedilen suyu yerine koymak için günde en az 4 litre, eğer aktifseniz daha fazlasını içmenizi öneriyorlar. Bunun dışında, yaz aylarında asfalt yollarda kalmanızı ve arabanız bozulursa yardım gelene kadar arabanızda kalmanızı söylüyorlar.
Tehlikeli hayvanlar
Yaklaşık 225 km uzunluğundaki çöl, çıngıraklı yılanlardan akreplere ve hatta karadul örümceklerine kadar oldukça ürkütücü yaratıklara ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle park yetkilileri, bu zorlu araziye girenlerin asla ellerini ya da ayaklarını tam olarak göremeyecekleri bir yere sokmamaları gerektiği konusunda uyarıyor.
Wernerius inyoensis akrebi, 2009 yılında vadideki Inyo Dağları'nda keşfedilmiş olup ABD'de keşfedilen en küçük akreplerden biri. Zehirli olmasına rağmen, bu tür sizi öldürebilecek kadar tehlikeli değil. Ancak yine de sokma durumunda hastaneye kaldırılmanız gerekiyor.
Tarantulalar ve Mojave çölü yılanları da burada pusuda bekliyor ve sonuncusu potansiyel olarak küçük bir çocuğu veya 30 kiloya kadar olan hayvanları öldürebiliyor. Sizi şaşırtacak olsa da bölgedeki kemirgenler de yüksek bir ölüm riski oluşturuyor. Çünkü onlarla veya dışkılarıyla temas halinde hantavirüs yayabiliyorlar.
Titreme ve karın ağrılarına ek olarak yorgunluk, ateş ve kas ağrıları bu virüsün belirtileri arasında yer alıyor. Vadide bu hastalığa yakalanan olup olmadığı bilinmemekle birlikte, araştırmacılar yerel kaktüs farelerinde bu virüsün bir varyantının izlerine rastlamış.
Tehlikeli yollar
Kavurucu sıcaklıklar ve sayısız akreple birlikte, Ölüm Vadisi'ndeki ölümlerin başlıca nedenlerinin bunlar olmasını bekliyor olabilirsiniz. Ancak park yetkilileri, burada en çok araba kazalarının can aldığını ve yıllar içinde çok sayıda olay yaşandığını belirtiyor.
Zayıf telefon sinyali ve vadinin sınırındaki Las Vegas'tan tamamen kopuk olması nedeniyle yardım almak oldukça zor. Yetkililer kazalardan kaçınmak için hız sınırlarına uymanızı, dik yokuşlardan inişlerde daha düşük bir vitese geçmenizi ve emniyet kemerinizi kesinlikle takmanız gerektiğini belirtiyor.
Zehirli maden ocakları
1800'lerin sonlarında pek çok kişi altın ve gümüş aramak için hevesle Ölüm Vadisi'ne akın etti. Ancak bu çabalar, değerli bir şey bulmayı imkansız hale getiren su, yakıt ve teknoloji yetersizliği nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.
Günümüzde terk edilmiş madenler çölün dört bir yanına dağılmış durumda. Bunlardan en tehlikelisi ve mili parkların sömürülmesiyle ilgili insanların tepkisini çeken 152 m derinliğindeki Boraxo Madeni.
Bu tarihi yerleri keşfetmek ilginç görünse de, korucular ne pahasına olursa olsun bunlardan uzak durulması gerektiğini söylüyor. Çünkü içerlerinde zehirli gazlar olma ihtimali çok yüksek. Ayrıca Nevada Üniversitesi, bir kişinin madenden çıkana kadar etkilerini hissetmeyebileceği konusunda uyarıyor.
Tehlikeli kenevir çiftlikleri
Breaking Bad'i izlediyseniz Walter White'ın ıssız bir çölün ortasına kurduğu kenevir çiftliğine aşinasınızdır. Anlaşıldığı üzere, Ölüm Vadisi'nin bazı bölgeleri, korucuların potansiyel tehlike olduğunu iddia ettiği oldukça benzer alanlara ev sahipliği yapıyor. Yetkililer bunlardan birine rastlanırsa, güvende olmak için koşmayı, yürümeyi, sürünmeyi veya saklanmayı tavsiye ediyor.
Korucular son olarak; buraya gelenleri iyi hazırlanması gerektiğini, detaylı haritalar taşımalarını ve önceden yaptıkları planları onlara bildirmeleri gerektiğini söylüyor.