Sessiz, tasarruflu, ucuz
CHIP Online AMD'nin yeni yonga seti 780G'yi sizin test etti. Sonuçlarda bazı sürpriz değerler var!
AMD 780G, Full-HD filmlerin ve 3D-grafiklerin pürüzsüz bir şekilde gösterilmesini sağlıyor ve tüm bunları düşük enerji tüketimi ile gerçekleştiriyor. Acaba AMD çok şey mi vaat etti yoksa üretici, ev-eğlencesi ve giriş seviyesi PC'ler için mükemmel bir yonga seti mi ortaya çıkardı?
Birlikten güç doğar: HybridCrossfire
AMD, ATI Radeon HD 3200 ile 780G yonga setinin içine yetenekli bir
grafik birimi yerleştiriyor. 512 MB'a kadar sistem belleğine ortak
olabiliyor. Yine de AMD anakart üreticilerine platin üzerine VRAM
(yerel grafik belleği) entegre edip bunu Radeon HD 3200'e tahsis
etmeleri için ricada bulundu. Bu ekleme anakartın fiyatını çok az
miktarda arttıracaktır fakat grafik performansı yükselecektir.
Ayrıca sistem belleğinin tamamı PC'ye kalmış olacak.
Testlerde bu kombinasyon yaklaşık yüzde 50'lik bir 3D-performans farkı yarattı. Birçok güncel 3D-oyunu 17 ve 19 inç (LCD) ekranların sunduğu çözünürlüklerde pürüzsüz bir şekilde oynayabilirsiniz. Daha fazlasını isteyenler BIOS'a girip Radeon HD 3200'e yüzde 80 oranında overclock uygulayabilir. Pratik bir unsur: Eğer entegre grafik çözümünün gücü yeterliyse yonga seti otomatik olarak harici ekran kartını devre dışı bırakıyor ve böylece enerji tüketimi ve ısı oluşumu azalıyor. AMD, şu an için HybridCrossfire kartı olarak sadece ATI Radeon 3450'ye izin veriyor.
Full-HD filmleri pürüzsüz bir şekilde seyredin
Şimdiye kadar Blu-ray ve HD-DVD'lerdeki HD-filmleri izlemek istediğinizde güçlü bir çift çekirdek işlemci, hatta mümkünse yanına bir ekran kartı gerekiyordu. Ekran kartı bazı video codec'lerinin çözülmesine yardımcı oluyordu. Sonuç olarak pahalı bir çözüm ortaya çıkıyordu. 780G yonga setine sahip bir anakartta aynı iş için giriş seviyesi, tek çekirdekli bir işlemci (AMD Sempron 64 veya Athlon 64) yetiyor. Zira ana işi 780G içine entegre edilmiş Unified Video Decoder (UVD) hallediyor. Testte bir Sempron 3600+ (80 Dolar civarında) Blu-ray diskte sunulan bir Full-HD filmi takılma olmaksızın oynatabildi. İşlemci yükü yüzde 90 civarındaydı. Hatta bir Athlon 64 X2 5200'de (yaklaşık 160 Dolar) işlemci yükü ortalama yüzde 40'lara bile düştü.
Serin çalışma ve daha az güç tüketimi
AMD işlemci üretim tekniğinde Intel'in çok gerisinde olsa da yonga setinde durum tam tersi. Intel bu durumda eski 90 nm üretim sürecini kullanırken AMD 780G'yi geleceği yönelik 55-nm tekniğine göre hazırladı. Avantajlar: 780G, Intel G31/G35 veya eski AMD 690G'ye göre daha yüksek performans sunmasına rağmen daha az enerji tüketiyor ve böylece fazla ısınmıyor: Basit, pasif soğutucu plakalar yeterli soğutmayı sağlıyor. Test platformumuz boşta iken sadece 57 Watt'a, tam yük altında ise 153 Watt'a ihtiyaç duydu (350 Watt'lık bir güç kaynağında).
Mükemmel donanım: HDMI, ESATA ve 12 USB 2.0-portu
Bu alanda da AMD birçok kullanıcın isteğini yerine getiriyor. Maksimum donanım ile 780G anakart 12 USB 2.0-portu, beş SATAII, Gigabit, eSATA ve PATA bağlantısının yanında HDMI (HDCP ve ses), DVI ve bir analog monitör bağlantısı da sunabiliyor. Ses sisteminizi analog veya dijital olarak bağlayabilirsiniz. Bunun dışında 16x ve 1x PCIe 2.0 slot, iki PCI arayüzü ve dört DDR2-6400 slotu donanım yelpazesinin içinde.
Fiyat, ürünler ve çıkış tarihleri
Pazar başlangıcına kadar 21 üretici toplam 35 780G anakart sunacak. Fiyatlar ise 140 ila 200 Dolar arasında değişiyor. Böylece 780G anakartlar Intel'in zayıf G35 yonga setinden daha ucuz fakat düşük performans sunan Intel G31, AMD 690G veya nVidia GeForce 7025 ve 7050 yonga setlerinden daha pahalı oluyor. AMD'ye göre Nisan ayında 780G anakartlar son kullanıcıya ulaşacak.
HybridCrossfire desteği olan ATI Radeon HD 3450 kartlar pazara daha erken adım atacak. Fiyatları ise 49 $ + KDV civarında.
Sonuç
AMD, 780G yonga seti ile nihayet piyasadaki tüm kriterleri sağlayan bir ürün sunuyor: Performans, fonksiyon genişliği ve fiyat rakipleri devre dışı bırakacak nitelikte. HD oynatımı için ucuz, sessiz ve az enerji tüketen PC isteyenler hemen 780G'yi tercih etmeliler. Aynı durum ilerde oyun oynamaya uygun donanımlarla genişletilebilecek giriş seviyesi sistemler için de geçerli.