Seri katillerin sayısı, 1980’lerden hemen sonra neden hızla düştü?

Dünyanın önde gelen seri katil veritabanı, 1980'lerde zirveye ulaşmasından beri seri katillerin sayılarının azaldığını gösteriyor. Peki ama bunun sebebi ne olabilir?

1990'larda Radford Üniversitesi'ndeki adli psikoloji öğretmeni Michael G. Aamodt, sınıfına bir ödev vermeye başladı: Cinayetlerinin zaman çizelgesi, yaşam öyküleri, temel demografik bilgiler ve suçlarıyla ilgili bilgiler dahil olmak üzere seri katillerin bir profilini oluşturmak. Önceleri bir çekmecede saklanan projeler yıllar sonra sınıfın web sitesine eklendi. Sonunda, bilgi bir veri tabanına aktarıldı ve yıllar boyunca seri katiller hakkında en kapsamlı veri tabanını güncellemek ve sürdürmek için kendi başına bir proje haline geldi.

Radford Üniversitesi ve Florida Gulf Coast Üniversitesi'nden araştırmacılar, FBI'ın seri katiller tanımını (ayrı olaylarda yasa dışı olarak iki veya daha fazla kurbanı öldüren kişiler) kullanarak, dünyanın dört bir yanından katilleri oldukça ilginç bulgularla belgelediler.

Yıllar boyunca seri katillerin sayısı

Örneğin, 1900 yılından bu yana 3.613 ile en çok seri katilin kaydedildiği ülke ABD. Bu, dünya nüfusunun yüzde 4,35'ine sahip bir ülke için dünya seri katillerinin yüzde 67'si anlamına geliyor. Bir sonraki en yakın ülke 167 ile İngiltere. Japonya (137), Güney Afrika (123), Hindistan (121) ve Kanada (119), veritabanı tarafından 100'den fazla seri katilin tespit edildiği diğer ülkeler.

1900'deki verilerin başlangıcından bu yana, seri katillerin yaklaşık yüzde 11'i kadınlardan oluşuyor ve kadın seri katillerin yüzdesi yıllar içinde erkeklere kıyasla azalıyor. 1930'lardan önce, seri katillerin yaklaşık üçte biri kadındı ve 1980'den bu yana bu oran yaklaşık yüzde altıya düştü. Kadın seri katillerin, erkek seri katillerden daha fazla zehir kullanması ve birincil güdü olarak maddi kazanç için öldürmesi daha olasıydı. Buna karşılık, erkek seri katillerin kendi zevkleri için öldürme olasılıkları daha yüksekti ve bunu kurbanlarını vurarak veya boğarak yapmaları daha muhtemeldi. Aile dışı üyeleri öldürme eğiliminde olan erkek seri katillere göre kadın seri katillerin kurbanlarının aileden olma olasılığı daha yüksekti.

Suç detayları acımasız

Suçların detaylarına daha fazla bakıldığında, veri tabanının başka oldukça acımasız gerçekleri görülüyor. Buna seri katilin kurbanlarını yiyip yemediği (kadın seri katillerin yaklaşık yüzde 1,3'ü, erkek seri katillerin yüzde 1,8'i), nekrofili olma durumu (erkek seri katillerin yüzde 3,4'ü, kadın seri katillerin yüzde 0,4'ü) ve kurbanlarının kanını içip içmedikleri (erkek seri katillerin yüzde 0,7'si ve kadın seri katillerin yüzde 0,4'ü) hakkında bilgiler bulunuyor.

Seri katillerin sayısı neden azalıyor?

Ayrıca veriler, sadece 1987'de 404 seri katil kurbanının bulunduğu 1980'lerde mutlak zirveye ulaşmasından bu yana Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seri katil cinayetlerinde düşüş olduğunu gösteriyor. 1980'lerde, iki veya daha fazla kurbanı öldüren 150 seri katil ve üç veya daha fazla kurbanı öldüren 104 seri katil vardı.

1990'larda iki veya daha fazla kurbanı öldüren 138 seri katil ve üç veya daha fazlasını öldüren 89 seri katil ile o zamandan beri keskin bir düşüş oldu. 2010-2018'e (son güncelleme sırasında veri tabanında tam veri bulunan son yıl) hızlı ilerleyin ve o yıllarda iki veya daha fazla kurbanı öldüren sadece 43 seri katil ve üç veya daha fazla kişiyi öldüren 23 seri katil vardı.

Araştırmacılar bu düşüşü birkaç farklı sebebe bağlıyor. Düşüşün bir kısmı, kolluk kuvvetleri tarafından daha iyi tespit edilmesinin (örneğin sigorta dolandırıcılığı), finansal emelleri olan seri katillerin fark edilmeme olasılığının daha düşük olması ve dolayısıyla ya seri katil tanımını karşılamadan önce yakalanması ya da finansal kazanç için öldürmeyi tamamen ertelemesi anlamına gelebilir.

Ayrıca deneyimli seri katiller ve ilk kurbanlarını arayan potansiyel seri katiller için fırsatlarda da bir düşüş yaşandı.

Ekip, 2020 raporunda, "Daha sıkı şartlı tahliye politikaları, daha az sayıda potansiyel seri katili sokaklara geri gönderdi" diyor ve devam ediyor: "Birleşik Devletler'de 1950'den bu yana, veri tabanımızdaki seri katillerin %16,8'i, önceki bir cinayetten dolayı hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra tekrar öldürdü. Bu rakam, ABD'li seri katillerin %79'unun ilk cinayetlerinden önce gözaltında veya hapiste yattığı gerçeğiyle birleştiğinde, daha uzun hapis cezaları ile azalan seri katil sıklığı arasındaki ilişkiyi desteklemektedir."

Otostopçuluğun azalmasından bu yana fırsatlar da azaldı. Ekip, "Seri katiller risksiz hedeflerin mevcudiyeti azaldı. Yani, otostop yapan, yabancılara araba sunan ve okula yürüyerek giden daha az insan var" diyor ve ekliyor: "1980-1999'dan 2000-2017'ye kadar seri katil kurbanlarındaki en büyük düşüşlerden bazıları şunlar: Otostopla ilgili, alışveriş merkezlerinden adam kaçırma ve engelli sürücüler veya iyi niyetli insanlar."

Sonraki Haber

Forum