Sekiz çekirdek mi daha iyi, dört çekirdek mi?
Android'li telefon satın alırken, işlemcideki çekirdek sayısını nasıl yorumlamalısınız?
Piyasada o kadar çok Android'li telefon var ki, hangi telefonu satın alacağınıza karar vermekte oldukça zorlanabiliyorsunuz. Dahası üreticilerin kullandıkları yanıltıcı teknik dil, kullanıcıların kafasını karıştırabiliyor.
Örneğin daha çok çekirdeğin her zaman daha iyi olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak aslında durum biraz farklı. Nasıl daha fazla megapiksel, her zaman daha iyi kamera anlamına gelmiyorsa, mobil işlemcilerde de daha fazla çekirdek, daha yüksek performansa tekabül etmeyebiliyor.
Daha fazla çekirdek, daha yüksek performans demek değil
İşlemcinizin hızı, sadece üzerine eklenen çekirdeklerle artmayacaktır. Çekirdekler, sadece onu kullanacak olan yazılımlar gerektiği biçimde optimize edilmişse faydalı olacaktır. Dahası işlemcinin frekansının ve kullanılan mimarinin de performansta rolü vardır.
Sorun çoğu zaman yazılımlardadır. Çoğu mobil oyun, çoklu çekirdeği kullanabilecek biçimde optimize edilmiş olsa da, bazı oyunlar çoklu çekirdekten faydalanmıyor. Daha da önemlisi, uygulamaların çoğu bir veya en fazla iki çekirdeği kullanacak biçimde tasarlanmıştır.
Sekiz çekirdekli işlemci nedir?
"Octa" ismiyle sıkça duyduğumuz sekiz çekirdekli işlemciler, çoğunlukla big.LITTLE fikrinden faydalanmaktadır. Ancak bu işlemciler, aslında aynı anda çalışmayan, bir çift dört çekirdekli işlemciden oluşmaktadır. Bazı üreticilerin işlemcilerini "gerçek sekiz çekirdekli işlemci" diye tanıtmasının nedeni de budur.
Bugünkü uygulama ve oyunların hiçbirinin gerçek sekiz çekirdekli işlemcilerin gücünü kullanacak biçimde geliştirilmemesi nedeniyle, bu tür işlemcilere henüz gerek duyulmadığını söyleyebiliriz. Dahası Android'deki çoğu oyun, dört çekirdekli işlemcilerde yeterince hızlı çalışmakta.
Peki gerçek sekiz çekirdekli işlemciler, teknik olarak dört çekirdekli işlemcilerden hızlı çalışabilir mi? Cevap evet, ancak bugünkü uygulamalarla dört çekirdeğin ötesine geçemediğinizden, gerçek sekiz çekirdeğin anlamı kalmıyor.
Her dört çekirdekli ve sekiz çekirdekli işlemci aynı değildir
Çekirdek sayısı bir yana, işlemcideki çekirdekler farklılık gösterebilir. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi olarak ARM'nin Cortex-A serisi işlemcilerini gösterebiliriz. Yaygın olarak kullanılan bu işlemci serisi içerisinde A72, A57, A53, A17, A15, A9, A7, A5 gibi işlemciler var.
Bazı uygun fiyatlı telefonlarda kullanılan, ilk olarak 2013'te duyurulan Mediatek MT6592 ise popülerliğini koruyor. MT6592, aynı anda çalışan sekiz ARM Cortex A7 çekirdeğinden oluşuyor.
Yine 2013'te, neredeyse aynı tarihte duyurulan NVIDIA Tegra 4, dört adet ARM A15 çekirdeğinden oluşuyor. Ancak Tegra 4'ün çekirdekleri daha iyi olduğundan, MT6592'yi birçok sentetik testte geride bırakıyor.
Buradan dört çekirdeğin sekiz çekirdekten daha iyi olduğu sonucuna varmak mümkün. Mobil dünyada bunlara benzer birçok örnek var.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuzda, telefon satın alırken sadece "dört çekirdek" veya "sekiz çekirdek" ibaresine bakmamanız gerektiği ortaya çıkıyor. Bunun yerine cihazın genel performansını inceleyin - cihazın internetteki incelemelerini, onunla ilgili yapılan yorumları okuyun ve daha önce yapılan hız testi sonuçlarına bakarak, diğer telefonlarla karşılaştırın. Üreticiler için sayıları basite indirgeyip, tüketiciyi kandırmak oldukça kolay bir iş ancak bu sayılar, gerçek hayatta o kadar büyük bir etki oluşturmayabilir.