SBF’nin 250 Milyon Dolarlık Kefaletinin Arkasında İsimler Aranıyor
32 milyar dolarlık kripto para borsası FTX'i batıran Sam Bankman-Fried'ın kefaletini garanti eden isimler aranıyor.
ABD tarihinin en büyük dolandırıcılıklarından biri olarak kabul edilen FTX krizi ile ilgili yeni bir soru gündeme geldi. Medya kuruluşları, "Bankman-Fried’ın 250 milyon dolarlık kefaleti için imza atan iki kişi kim?" sorusuna yanıt arıyor. 32 milyar dolarlık kripto para borsası FTX’i batıran Sam Bankman-Fried‘a kefil olan isimler için mahkeme yoluna gidildi. Bankman-Fried, aralık ayının son günlerinde 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.
Dünyanın önde gelen medya kuruluşları son günlerde Bankman-Fried’ın kefaletinin arkasındaki isimlerin arayışına çıktı. 8 büyük medya kuruluşu, kefalet için imza atan iki ismin açıklanması için mahkemeye başvurdu.
SBF’nin Kefaletinin Arkasında Kim Var?
Medya şirketlerini temsilen Davis Wright Tremaine LLP’nin avukatları, New York Bölge Mahkemesi Hakimi Lewis Kaplan’a 12 Ocak’ta bir belge gönderdi. Belgede, halkın Bankman-Fried’ın garantörlerini bilme hakkının, kefillerin mahremiyet haklarından ağır bastığı belirtildi. Belgede, Bankman-Fried’ın finans, teknoloji, yatırım ve siyaset dünyasından isimlerle iyi olan ilişkisine vurgu yapıldı ve “Kamu, Bankman-Fried’e mali destek sağlayan kişilerin kim olduğunu bilmek istiyor” denildi.
Avukatlar, iki ismin ifşa edilmemesinin hükümet ve siyasi liderlere olan güveni sarsabileceğini de ifade etti. Mahkemeye başvuran medya kuruluşlarının Bloomberg, Financial Times, Reuters, Associated Press, CNBC, Dow Jones, Insider ve Washington Post olduğu bildirildi.
Bankman-Fried’ın avukatları ise ebeveyn olmayan iki kişinin ‘güvenlik ve refah kaygıları nedeniyle’ gizli tutulması gerektiğini savunuyor. SBF’nin 250 milyon dolarlık kefaleti için babası Joseph Bankman ile annesi Barbara Fried da imza atarken, kefalet için ailenin evine ipotek konulmuştu.
Öte yandan bazı medya kuruluşları 9 milyon FTX alacaksının isimlerinin açıklanmasını talep etmişti. Ancak mahkeme 11 Ocak’ya alacaklı bilgilerinin gizli kalması yönünde karar vermişti.