Satışa sunulmadan önce zararlı yüklüyorlar!

Yepyeni bir telefon, kutusundan zararlıyla çıkabilir mi? İşte dikkat edilmesi gereken bir haber!

Yeni aldığınız bir telefonun kutusundan temiz, virüssüz çıkmasını beklersiniz. Ancak güvenlik firması G Data'nın yaptığı yeni bir araştırma, 20'nin üzerinde cep telefonunun zararlıyla geldiğini gösterdi.

Araştırmaya göre zararlılar, üretim sırasında değil daha sonra, insanlar tarafından kasıtlı olarak bulaştırılıyor. Şüpheli telefonların çoğunun Asya ve Avrupa'da, üçüncü partiler veya aracılar yoluyla satıldığı ve direkt olarak üreticilerden gelmediği söyleniyor. Araştırmaya göre zararlıyla gelen cihazlar arasında Huawei, Lenovo, Xiaomi, Alps, ConCorde, DJC, Sesonn ve Xido'nun telefonları var.

Üreticilerden bazılarıyla görüşen G Data, Lenovo'dan sözkonusu cihazda çıkan zararlının üçüncü parti mağazadan geldiği, bir aracı tarafından yüklendiği cevabını aldı.

G Data'ya göre zararlılar, Facebook gibi normal, zararsız uygulamalarla entegre edildiğinden, SMS okuyup yazma, başka uygulamalar yükleme, konuşma verilerini toplama, konum bilgisi toplama, telefon görüşmelerini kaydetme, ücretli SMS gönderme gibi işlemler yapabiliyor. Firma, "telefonun kilidini çözmeden zararlının kaldırılamadığını" söylüyor.

Sorun, pek yeni sayılmaz çünkü ilk örneklerine Haziran 2014'te rastlanmıştı. Star'ın N9500 model telefonunda keşfedilen, Google Play Store'a ait gibi görünen zararlı uygulama, kaldırılamıyordu. Marble Security ise 2014'ün başlarında Samsung'un altı telefon modelinde Netflix uygulamasına gömülü bir zararlıya rastlamıştı. Bu zararlı, kredi kartı bilgilerini ve parolaları Rusya'daki bir sunucuya gönderiyordu.

Sonraki Haber

Forum