Satın alma rehberi: Oyun konsolu

PS3 mü, XBOX 360 mı, Wii mi? Yeni bir konsol alacaksanız işte bilmeniz gereken en temel bilgiler...

Konsol denildiğinde aklınıza sadece Counter-Strike ve diğer birçok oyundaki kod girilen alan geliyorsa siz de sıkı bir PC oyuncususunuz demektir.

Fakat konsolun aynı zamanda özellikle oyun oynamak için tasarlanmış bir sistem olduğunu da bilmenizde fayda var. Bu bağlamda oyun konsolu adı verilen bu sistemlere en güzel örnek ise Wii, PS3 ve XBOX 360 olarak gösterilebilir.

Öte yandan günümüzde artık oyun konsolları birer eğlence merkezine dönüş durumda. PS3'ün Blu-Ray oynatabilmesi ve XBOX 360'ın da -ülkemizde olmasa da- Netflix gibi servislere bağlanıp DVD kiralayabilmesi ve aynı zamanda bir DVD oynatıcı olarak kullanılabilmesi bu cihazları bir çoklu ortam merkezine dönüştürüyor. Peki tüm bu konsollardan sizin için en uygunu hangisi?

Türkçe oyunlar için PlayStation 3

Öncelikle konsolda Türkçe oyunlar oynamak istiyorsanız PS3'ten başka alternatifiniz yok. Bu bağlamda Sony Türkiye'nin gerçekten iyi çalıştığını söyleyebiliriz. En son oyunları, tecrübeli bir kadro ve profesyonel seslendirme ile Türkçe destekli olarak piyasaya sürme çalışmaları takdire şayan.

PS3 almaya karar verdiniz, peki Slim mi Fat mi? Öncelikle Fat, ilk çıkan modeller ve YLOD, yani sarı ışık vermesi daha muhtemel bir model. Zaten Fat, yani kalın kasa modellerin üretimine son verilmiş durumda. Bu bağlamda sıfır alacaksanız Slim modelleri tercih etmeniz gerekiyor. Slim modellerin hem arıza yapma ihtimali inanılmaz derece düşük, hem de güç tüketimleri Fat modellere göre çok daha düşük.

İlk çıkan PS3 modellerinde işlemci ve grafik yongası 90nm idi ve bu modeller 200 Watt'a yakın güç tüketiyorlardı. Teknolojinin ilerlemesiyle üretim teknolojisi 65nm'ye indi ve güç tüketimi de 135 Watt ila 110 Watt seviyelerine indi. Son çıkan Slim modellerde ise 45nm CPU kullanılıyor ki bu da güç tüketimini 65 Watt gibi çok başarılı değerlere çekmiş durumda. Öte yandan PS2 oyunlarını oynamak istiyorsanız ya ilk çıkan 4 USB portlu modellerden birini alacak ya da bir PS2 alacaksınız.

Görüntü kalitesinde XBOX 360 önde

Söz konusu görüntü kalitesi olduğunda PC oyuncuları zaten konsol sahiplerine burun kıvırarak bakıyorlar. Fakat konsolların kendi içlerindeki kalite farkına baktığımızda ise birinci sırada XBOX 360, ikinci sırada PS3 ve son sırada da Wii olacak şekilde bir sıralama yapabiliriz.

Söz konusu görüntü farkı, XBOX 360'ta ATI, PS3'te NVIDIA GPU kullanılmasından kaynaklanıyor dersek, pek doğru olmaz. Bunun nedeni daha çok geliştiricilerin de belirttiği üzere PS3 için oyun geliştirmenin daha zor olduğu. Zira sistemdeki altı çekirdeği etkin bir biçimde kullanabilmek için Cell mimarisine hakim olmak gerekiyor. Söz mimariden açılmışken şu konuya da açıklık getirmekte fayda var: İnternette vaktinizi PS3 Emülatörleri aramakla boşa harcamamanızı tavsiye ediyoruz. Zira PS3 ve XBOX 360 ile PC mimarisi tamamen farklı ve PS3 oyunlarını PC'de çalışabilecek şekilde emüle edecek bir yazılım yapmak, hem geliştirme sürecinin zorluğundan hem de yasal nedenlerden dolayı mümkün değil.

Görüntü kalitesine devam edecek olursak her iki konsolun da Full HD çıkış sunduğunu fakat oyunlara geçtiğinizde kaliteyi 720p'ye çektiğini belirtelim. Çok nadir bazı oyunlar Full HD oynatılabiliyorlar. Yine konsollarda Anti-Aliasing gibi kenar düzeltme özellikleri olmadığı için özellikle dev ekranlarda görüntü gerçekten rahatsız edici bir hal alıyor. Bu sorunlardan kurtulmak için ise bir sonraki nesil konsolları beklemek gerekiyor. Ya da PC'niz daima emrinize amade.

Yine de her iki konsolun görüntü kalitesi arasında dağlar kadar fark yok. Fakat Wii'ye indiğimizde grafikler artık 480p seviyesine düşüyor ki bu çözünürlükte ancak tenis oynayabiliyorsunuz.

PS Move, Kinect'e karşı!

Aslında karşı demek yanlış olur zira Kinect tamamen hareket algılama teknolojisini kullanan ve bunu konsolun bütün kullanımına yayan bir aparat iken PS Move, Nintento'nun WiiMote'unun biraz gelişmiş sürümünden öteye gidemiyor.

Eğer oynamadıysanız Kinect Adventures oyununu mutlaka oynamanızı tavsiye ediyoruz. Eğlenirken herhangi bir cihaza bağlı olmamak ve aynı zamanda spor yapmak gerçekten de keyif veren bir deneyim. Henüz First Person Shooter denemedik fakat Kinect ile FPS oyunlarının da eğlenceli olacağına şüphe yok.

Alternatif olarak farklı aksesuarlarla oyun deneyiminizi geliştirmeniz mümkün. Örneğin bir ışın tabancası ile Atari'deki Duck Hunt'a benzer şekilde FPS oyunlarında silah kullanabilmeniz mümkün.

Eğer tamamen eğlenceli oyunlar oynamak ve sürekli hareket etmek istiyorsanız Nintendo Wii'ye de göz atabilirsiniz. Her ne kadar görüntü kalitesi pek tatmin edici olmasa da eğlence arayanlar için bunun pek önemi yok. Wii bu bağlamda inanılmaz geniş bir arşive sahip ve Mario gibi oyunlara da ev sahipliği yapıyor.

PS3'te sarı, XBOX 360'ta kırmızı ışık sorunları

XBOX 360 alacak kişiler sürekli kırmızı ışık sorunu ile korkutulurlar. 2005'te konsol ilk piyasaya çıktığında üretim teknolojisi yetersizdi. Bu yüzden hem işlemci hem de grafik yongası 95nm ile üretiliyordu ve çok ısınıyordu. Çin'de üretilen cihazlarda kalitesiz termal macun ve soğutma da kullanılınca cihazlar kısa sürede bozulmaya başlamışlardı.

2007 gibi Zephyr, hemen ardından da Falcon revizyonunun çıkmasıyla grafik yongasında 80nm'ye ve işlemcide de 65nm'ye geçildi ve bununla birlikte XBOX 360'ın kırmızı ışık sorunları da büyük ölçüde azaldı. Sonrasında gelen Jasper ve Slim revizyonlarla ise bu sorun tarih oldu diyebiliriz.

PS3 cephesinde ise YLOD, yani Yellow Light of Death sorunu başı çeken bir sorun. Ölümün sarı ışığı anlamına gelen bu tabir, cihaz aşırı ısındıktan sonra XBOX 360'takine benzer bir biçimde GPU'nun anakarttan ayrılması sonrası bozulması ve hatayı belirtmek için sarı ışık yakmasından dolayı kullanılıyor. Tüm bu sorunlar reballing denilen ve söz konusu grafik yongasının anakarttan sökülüp, temizlenip, tekrar yerine monte edilmesiyle çözülebiliyor. Sorunun tekerrür etmemesi için daha kaliteli bir termal macun kullanan ve genelde soğutma modu yapan üçüncü parti kurumlar da mevcut. Fakat eski cihazlar hem çok sınıyor hem de çok güç tüketiyorlar. Üstelik yapacağınız masrafa karşın sorunun tekrar etmeyeceğinin bir garantisi yok. Bu bağlamda tavsiyemiz daha yeni bir revizyon cihaz almanız yönünde.

Sonraki Haber

Forum