Şaşırtıcı yanardağ gerçeği!
Isı saçarak, etrafındaki her şeyi yakarak patlayan volkanlar, meğer tam tersi bir etkiye de sahipmiş
Küçük volkanik patlamalar bile küresel sıcaklıkları etkileyebiliyor. Volkanik patlamaların atmosfere aerosoller, yani sprey inceliğinde sıvılar salarak iklimi etkilediği biliniyordu. Ancak bilim adamları, sadece büyük patlamaların bu etkiye yol açtığı düşüncesindeydi çünkü sadece bu patlamaların aerosolleri stratosfere ulaştıracak güce sahip olduğu fikri hakimdi.
Saskatch Uzay ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü'nden Adam Bourassa "Eğer bir aerosol [dünyaya en yakın atmosfer katmanı olan] troposferde ise hava durumundan etkileniyor ve tekrar yeryüzüne düşüyor. Ancak stratosfere ulaştığında orada yıllarca kalabiliyor ve uzun vadeli bir etki yaratıyor" diyor.
Küçük patlamalar sonucu oluşan aerosoller, muson benzeri hava sistemlerinin etkisiyle üst katmanlara ulaşabiliyor ve güneş ışığının stratosferden geçerken dağılmasını sağlayarak havayı soğutuyorlar. Örneğin 1991 yılında Filipinler'deki Pinatubo Dağı'nın patlaması sonucu bütün dünyada hava sıcaklığı yarım derece düşmüştü.
İsveç Odin uydusunda bulunan Kanada Uzay Ajansı'na ait hava ölçüm cihazı OSIRIS, stratosferdeki aerosolleri ölçebilen nadir aygıtlardan biri. Bourassa, "[OSIRIS] iklim araştırmaları açısından çok önemli bir hale geldi, çünkü şu anda 10 yıldan uzun bir dönemi kapsayan veriye sahip. Uzayda kaldığı her gün, onu daha da değerli hale getiriyor" diyor...