Saniyede 10 katrilyon işlem yapan bilgisayar!

Saniyede tam 10 katrilyon işlem yapabilen bir bilgisayar mümkün mü? Görünüşe göre evet!

Birleşik Devletler Enerji Departmanı Laboratuvarı Argonne, IBM'le bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Bu anlaşma sonucunda IBM, Argonne için en yüksek 10 petaflop işlem yapabilecek bir BluGene süper bilgisayar üretecek. Bir petaflop saniyede 1 katrilyon işlem anlamına geliyor.

Tam adı Mira BluGene\Q olacak bilgisayar, laboratuvarın eline önümüzdeki yılın ortalarında geçecek. IBM'in açıklamasına göre, süper bilgisayarda 16 çekirdekli A2 işlemci bulunacak ve daha hızlı işlem değiştirme yeteneği için yeni özellikleri olacak. Süper bilgisayar bu A2 işlemcilerden birini 8 veya 16 GB'lık ana hafızayla beraber sunucu ağına yerleştirecek.

BlueGene\Q'da IBM , işlem ve giriş çıkış düğümlerini ayırıyor, bu şekilde bilgisayar birbirinden ayrı bir şekilde işlem ve giriş çıkış görevlerini yerine getiriyor. Ayrıca işlem düğümlerindeki işlemcilerde su blokları bulunuyor. Bu su bloklarının sıcaklıkları 16 ve 25 derece arasında değişirken sistemin ısınmasını önlüyor ve ısıyı emiyor. İşlemci düğümleri IBM'in kendi geliştirdiği Linux'u kullanırken, servis ve giriş çıkış düğümleri Red Hat'in Enterprise Linux 6'sını kullanıyor.

750 bin çekirdek!

Düğüm, ağ yapısındaki bağlantı uçlarını temsil ediyor...

IBM, BlueGene\Q'nun 5D olacağını geçtiğimiz yıl dile getirmişti ve bu süper bilgisayarın 5D olduğunu da açıkladı. Bunu gerçekleştirebilmek için, her ağın ucundaki düğümlerden bir hiperküp oluşturan IBM, daha sonra bu hiperküplerin köşelerini de bloklar halinde birbirine bağlamış.

IBM aslında Mira'nın önümüzdeki yıl Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'na verilecek olan Sequia BluGene\Q'nun yarısı kadar güçlü olduğunu söylüyor. Mira 10 petaflop'luk işlem gücüne ulaşabilmek için 750 bin çekirdek ve 750TB ana bellek kullanacak.

Argonne bu süper bilgisayarı madde bilimi, kimya, nükleer fizik, yanma ve enerji araştırmalarında kullanacak. Laboratuvarın en önemli hedeflerininden birinin de yeni bir pil üretmek olduğu biliniyor.

Sonraki Haber

Forum