Saniyede 1 terabit veri aktarım hızı artık hayal değil
5G'yi henüz tam anlamıya görmedik ama GSM pazarı 6G'nin hazırlıklarına tam hız devam ediyor. 6G konusunda yapılan son testlerde 240 GB/s'ye ulaşıldı, ancak bu sadece başlangıç. Teknolojide ince ayar yapıldıkça saniyede 1TB kablosuz bağlantı hızı mümkün olacak gibi görünüyor.
Osaka Üniversitesi ve IMRA America'da çalışan araştırmacılar, umut veren bir haberi paylaştılar. 6G denemeleri yapan araştırmacılar yeni bir dünya rekoru olan 240GB/s'lik kablosuz optik hıza ulaştılar. Ancak bu hız lazer bağlantısı ile mümkün oldu. Yani kablosuz sinyal dalgaları kullanılmadı. Ekip şimdi bu performansı dört katına çıkararak eşi benzeri görülmemiş 1TB/s'ye ulaşmayı hedefliyor.
Araştırmacılar bu hıza ulaşabilmek için 300GHz'de sinyal üretmek üzere uyarılmış bir Brillouin lazeri kullandılar. Bu lazer, hassas bir sinyal üretmek için ses ve ışık dalgaları arasındaki etkileşimleri kullanıyor.
Ekip daha sonra hem verici hem de alıcıda bu lazer tabanlı sinyal üreticisini kullanan 300GHz bantlı bir kablosuz iletişim sistemi kurdu.
Proje lideri Tadao Nagatsuma "Ekibimiz 240GB/s'lik tek kanallı iletim hızına ulaştı. Bu, şu ana kadar dünyada çevrimiçi DSP kullanılarak elde edilen en yüksek iletim hızı" derken, araştırmacılar, birden fazla kanalın kullanılmasına olanak tanıyan çoklama tekniklerinin ve daha hassas alıcıların kullanılmasıyla veri hızını 1TB/s'ye çıkarabileceklerini iddia ediyorlar.
Bu da yeni nesil 6G mobil ağlar için çok önemli bir temel oluşturacak. Şu anda en azından, kablosuz olarak saniyede 240 GB veri aktarmanın fiziken mümkün olduğu ispatlanmış durumda.
Öte yandan 5G sistemler henüz her ülkede kullanıma girmedi ve 5G'nin maliyet olarak henüz yeterince uygun olmadığını savunan sektör paydaşlarının sayısı da az değil. Bu nedenle saniyede 1 TB'lık 6G hızlarını aktif olarak günlük yaşamda görmeye başlamamız için hala 10 - 20 yıl gibi bir süre olabilir.