Sanal PC yazılımı ile ikinci PC bedava
Test: Sanal Bilgisayarlar. PC'nizde aynı anda birkaç işletim sistemini çalıştırmak ister misiniz?
İnternette gezinmek daha basit ve hızlı olamazdı. Windows Vista gibi yepyeni bir işletim sistemini denemek, tamamen risksiz ve sorunsuz...
Chip üç gözde sanal PC yazılımı sizler için test etti.
Sistem sorunları ve boot yöneticileri ile uğraşmayı bir kenara bırakın. Sanal PC yazılımları sayesinde; denemek için yüklediğiniz yazılımlarda artık sisteminizi rahatsız edemeyecek. Bir pc de iki sisteminiz var artık. İsterseniz sorunlu bir yazılımı test edin, isterseniz sisteminize bir virüs bulaştırın. Sanal PC yazılımları ile herşeyi korkusuzca yapabilirsiniz. Yeni testimizde en gözde 3 yeni Sanal programı kontrol ettik ve üçü de Vista' ya hazır.
Üstüne üstlük hepsi ücretsiz...
Güvenli internet ve Yazılım dostu
Sanal PC yazılımlarını kullananları özelliklerine göre iki gruba ayırmak mümkün... İnternet sörfçüsü (Internet Surfer) ve Yazılım Koleksiyoncusu.
İnternet Sörfçüsü (Internet Surfer): İnternette oldukça zaman harcıyan ve siteden siteye atlayan kullanıcıların ortak adı; internet surfer. Eğer sizde bir sörfçü iseniz, bir Sanal sistem sizin için en ideal yol. Eğer bir virüs yada bir hacker sisteminize girerse, sanal sisteminizden gerçek sisteminize geçiş için gerekli zamana asla sahip olamayacaktır.
Her iki sistem birbirinden bağımsız çalışmakta ama sistemler arasında isterseniz veri alışverişinde bulunabirisiniz. Fakat zararlı yazılımlar bu şansa asla sahip değil. Verilerinizi gerçek sisteminizde hep koruyun ancak internet sörfünüzü Sanal sisteminiz üzerinden yapın. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, sanal sisteminiz bir kaç tıklama ile geri ' eski haline' dönecektir.
Yazılım Koleksiyoncusu: Sanal sistemler aynı zamanda farklı yazılımları denememizede olanak sağlıyor. Herhangi bir riske girmeden denemek istediğiniz yazılımı, Sanal Sistem üzerine yükleyin. Gerçek sisteminiz herhangi bir yavaşlama yada zarara uğramıyacak. Denediğiniz yazılım Sanal sisteme zarar mı verdi? Bir kaç tıklama ile her şey tekrar eski haline dönecek.
Yeni CPU teknolojisi ile daha hızlı
Chip Online; Sanal PC yazılımlarını 3 farklı kategoride test etti: Tempo, Kullanım ve Fonksiyonlar...
Asıl sorun Sanal PC nin başlama sırasında ihtiyaç duyduğu uzun süre. İster stand by modundan başlatmak istersede yeni bir başlatma olsun, ihtiyaç duyulan süre CineBench ile en doğru şekilde ölçülmesi mümkün; CPU gücü ile doğru oranltılı.
Kullanım: Yazılım tabiiki hızının yanı sıra bize sunduğu hizmet ve kullanım kolaylığı olarakta çekici olmak zorunda. Testimizde, sanal sistemlerin yüklenmesi sırasında yazılımların sunduğu assistanlar (sihirbazlar) ile oldukça yakından ilgilendik. Bunun yanında geçiş yöntemleri ve sürükle bırak gibi veri alış verişi hizmetleride eksik olmamalıydı.
Fonksiyonlar: Bizim için gerçekten önemli olan başka bir özellik ise yazılımın, farklı işletim sistemlerini destekleme aracı yada USB Stick gibi donanımları destekleme fonksiyonları idi.
Sanal sistemler için püf noktaları
Chip Online'ın sizlere sunduğu püf noktaları ile birden fazla işletim sistemi de, bilgisayarınız da sorunsuz çalışacak...
VMware ile image alın: LiveView adındaki ücretsiz araç olmasaydı, normalde her bir sanal sistem için gereken; yeni bir yükleme olacaktı. VMware ile asıl sisteminizin bir görüntüsünü alarak, sisteminizi tamamen güvence altına alın. Bu araç sayesinde sisteminizi bir kaç dakikada geri kazanabilirsiniz.
Sanal Donanım Kullanımı: Güncel bilgisayar sistemleri ''donanım üzerinde sanal çalışmayı'' da desteklemekte. Intel yada AMD serilerinde bu destek mevcut ve örneğin Sanal PC 2007 yazılımı içinde dosya menüsünde, ayarlar bölümüne girerek ''Sanal Donanım Desteği''ni etkinleştirmemiz gerekiyor. Diğer araçlarımızda ise bu özellik varsayılan olarak etkin.
En iyi 3 Sanal Yazılım
İndir: VirtualBox
Test İkincisi: VMware Server VMware birçok ağ özelliği sunmakta ancak normal kullanıcılar için biraz belirsiz bir arayüze sahip.
İndir: VMware Server
Test Üçüncüsü: Microsoft Virtual PC 2007 Microsoft, olduköa basit ve kolay bir arayüz sunuyor. Yeni başlayanlar için ideal. Ancak ne yazıkki, USB Klavye ve Fare desteğini henüz taşımıyor.
İndir: Virtual PC 2007
Ayrıntılı test sonuçları
İdeal bir Sanal yazılımın, pc mizde alması gereken görünümü şu şekilde özetliyebiliriz: Basit kullanım, tamamen kullanışlı özellikler ve en hızlı grafik kartı simülasyonu. Yani hızlı ve bir okadarda kullanışlı bir arayüz... Ama maalesefki testimizin bize gösterdiği; uzlaşmacı bir tutum sergilemek. Ya çok hızlı bir sanal sistem yada bir çok özellik sunan ancak daha yavaş ve karmaşık bir sanal sistem seçmek zorundayız.
Test Birincisi: VirtualBox; yeni yazılımları denemek yada internette güvenle gezinmemiz için gerekli ve kendini diğerlerinden ayırıyor. Gerekli tüm araçları içinde barndırıyor. Ayrıca en kullanışlı arayüze sahip vede en hızlısı.
Test İkincisi: VMware Server gerçekten bir ağ uzmanı ve tüm özelliklerini ancak büyük bir ağ üzerinde sergilemekte.
Test Üçüncüsü: Microsoft Sanal PC 2007, test sıralamamızda edindiği bu kötü yeri, herşeyden önce USB desteği eksikliğine borçlu.
Bülent Şenyurt
CHIP Online