Samsung, yeni nesil SSD’lerini duyurdu: PM9C1a SSD daha fazla performans vaat ediyor

Samsung, dizüstü bilgisayarları daha hızlı ve daha verimli hale getirebilecek yeni nesil SSD'lerini resmi olarak tanıttı.

Samsung, yakında piyasaya çıkaracağı PM9C1a modeli ile yeni nesil SSD'ler (katı hal sürücüleri) üzerinde çalıştığını sessizce açıkladı. Şirket, sürücünün günlük senaryolar için "PC'lerde ve dizüstü bilgisayarlarda yüksek bilgi işlem ve oyun performansı sağlamasını" amaçlıyor.

Samsung’un yeni PM9C1a SSD’si, daha tutarlı bir performans için denenmiş ve gerçek PCIe 4.0 (Peripheral Component Interconnect Express) genişletme veriyolunu kullanacak (PCIe 5.0 sürücüler hala çalışmaktadır). Eski standardı güçlendiren bu sürücü, Samsung'un... 5 nanometre sürecine ve 7’inci nesil V-NAND teknolojisine dayanan yeni bir kontrolörle entegre olacak. Bu, PM9C1a'nın önceki tekliflere kıyasla daha iyi performans ve enerji verimliliğine sahip olacağı anlamına geliyor.

Hız ve verimlilik

Samsung, gelecekteki sürücünün 6.000 MB/S (saniyede megabayt) sıralı okuma hızına ve 5.600 MB/s sıralı yazma hızına ulaşabileceğini ve böylece PM9B1 SSD'den neredeyse 2 kat daha hızlı olacağını iddia ediyor. Okuma hızı, sürücünün depolanan dosyalara ne kadar hızlı erişebildiğini ifade ederken, yazma hızı bir dosyayı ne kadar hızlı "yazabildiğini" veya kaydedebildiğini ifade ediyor. Karşılaştırma yapmak için  Samsung 990 Pro'nun sıralı okuma ve yazma hızı sırasıyla 7.465,79 MB/s ve 6.887,68,19 MB/s. Yani, evet, PM9C1a daha yavaş olacak, ancak genel, günlük kullanım için tasarlanmış bir sürücü için özellikle etkileyici olan bu hıza oldukça yakın sonuç üretiyor. Evet, üst düzey bir model değil.

Daha önce de belirtildiği gibi enerji verimliliği PM9B1'e kıyasla iyileştirilmiş. Artık önceki modele göre watt başına yüzde 70 daha verimli. Samsung, bu SSD'ye sahip bir dizüstü bilgisayarın bekleme moduna geçtiğinde sürücünün yaklaşık yüzde 10 daha az güç tüketeceği örneğini veriyor.

PM9C1a hala geliştirme aşamasında olduğu için piyasaya sürülmesi muhtemelen biraz zaman alacak. Şu an için bir çıkış tarihi ya da fiyat etiketi hakkında herhangi bir şey söylenmiyor; ancak SSD'lerin depolama kapasitesi ve boyutuna göre 3 farklı modelde geleceğini biliyoruz. 256GB sürücü 22mm'ye 30mm'lik bir form faktörüne sahip olacak, 512GB modeli 22mm'ye 42mm olacak ve en büyüğü ise 22mm'ye 80mm'lik 1TB seçeneği olacak.

Sonraki Haber

Forum