Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 testte!
Samsung'un Galaxy Tab Pro serisinin en kompakt üyesini test merkezimizde ağırladık!
Samsung'un tablet modellerine baktığınızda firmanın tabletlere önem verdiğini düşünebilirsiniz. Ancak Samsung, son birkaç senede kaliteden çok farklı bütçe aralıklarına yönelik 7 inç'lik, 8 inç'lik, 10 inç'lik ve 12 inç'lik tabletlere yöneldi. Bu durum, firmanın öne çıkan tek bir tablet üretmesine engel oldu.
Samsung'un yeni Pro serisi ise Koreli devin daha özel ürünler ortaya çıkarmak üzere çalıştığını gösteriyor. Samsung Galaxy Note Pro 12.2 pahalı bir cihaz olsa da çok güçlü, kendi gelişmiş arayüzüne sahip olan bir cihaz.
Galaxy Tab Pro 8.4, devasa boyutlu Note Pro 12.2'nin stilinden ve bileşenlerinden örnek alıyor ve onu daha taşınabilir, çok yönlü, güçlü bir gövdede bir araya getiriyor. Ortaya çıkan ürün, Samsung'un şimdiye kadarki en iyi tabletlerinden bir tanesi.
Henüz ülkemizde satışa sunulmadı, peki ama yaklaşık 1.000 TL'ye satılan iPad mini 2'yi geçecek kadar iyi mi? Tab Pro 8.4'in fiyatı, muhtemelen iPad mini 2'den yüksek olacak ve bunu haklı çıkarmak için ek özellikler sunması gerekiyor.
Galaxy Tab Pro 8.4, teknik özelliklerine baktığımızda çok güçlü görünüyor. 8.4 inç'lik ekranı, 7.9 inç'lik iPad mini 2'den daha büyük, 2560x1600 çözünürlüğüyle daha keskin. Cihaz, Qualcomm'un dört çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisini kullanıyor. 2.3GHz hızında çalışan işlemci, 2GB RAM ile destekleniyor. 16GB ve 32GB'lık dahili depolama seçeneklerinin yanında Samsung, microSD slotuyla cihazınıza 64GB'lık alan ekleme şansı da sunuyor. Tüm bunlara 8 megapiksellik kamerayı da eklediğinizde elinizde üst seviye bir tablet oluyor. Peki tüm bu donanımlar, bir arada nasıl çalışıyorlar? Cevabını makalemizde arayacağız.
Tasarımı
Samsung, Galaxy Note 3 dahil birçok büyük cihazında rastladığımız tasarım dilini Galaxy Tab Pro 8.4'e de uygulamış. Tablet, düz kenarlara, sıkı kavisli köşelere ve dümdüz bir yüzeye sahip. Gövdede kullanılan materyaller de (ne yazık ki) aynı. Galaxy Tab Pro 8.4'ün tamamen camdan oluşan ön yüzü güzel görünüyor, ancak deri ve dikişli görünümlü plastik arka bölüm, onun ucuz görünmesine yol açıyor.
Sadece 7.2mm kalınlığındaki tablet, iPad mini 2'den biraz daha ince ve biraz daha büyük. Ancak iPad mini 2, Samsung'un tabletine göre çok daha "kaliteli" bir tutuş hissine sahip. Yine de Galaxy Tab Pro 8.4, serideki daha büyük cihazlardan çok daha sağlam görünüyor.
Tabletin arka yüzeyi çok kaliteli bir hisse sahip olmayabilir, ancak onu elinizde tutmak ve kavramak çok kolay. Galaxy Tab Pro 8.4'ün hafifliği ve boyutları, onu dik olarak tek elle tutmanızı kolaylaştırıyor.
Galaxy Tab Pro 8.4, Tab Pro serisinin dik olarak kullanılmak üzere tasarlanan tek ürünü. Bunu giriş düğmesinin ve ön kameranın konumundan, Samsung logosunun kısa kenarlara yerleştirilmiş olmasından anlayabiliyorsunuz. Stereo hoparlörlerin konumu da cihazın dik tutulmak üzere tasarlandığının ispatı. Alt taraftaki çift hoparlör, müthiş bir stereo efekti sağlamasa da tableti tutarken elleriniz tarafından yanlışlıkla engellenmiyor.
Bu nedenle film izlemek üzere tableti yatay hale getirdiğinizde ses tamamen tek tarafta kalıyor. Ancak film izlemek için kulaklıklarınızı kullanmanız zaten daha uygun olacaktır.
Öne çıkan özellikleri
Öne çıkan özellikleri
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4'ün en önemli özelliği, tartışmasız çok keskin bir ekranı bu kadar taşınabilir bir yapıya sığdırması. 8.4 inç'lik Super clear LCD ekran, 2560x1600 çözünürlük (359ppi) sunuyor. Bunun yanında Samsung'un en son tabletleri arasında en canlı ve temiz resimleri sunduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni, ekranın PenTile yerine RGB matrix kullanıyor olması.
Tabletin bir başka dikkate değer özelliği, üst seviye Android cihazlarda yer alan Snapdragon 800 işlemciyi kullanması. Ancak bazı bölgelerde Snapdragon işlemci yerine Samsung'un Exynos 5 işlemcisi kullanılıyor. Bu özel yapım işlemci son derece güçlü ve 4+4 çekirdekten oluşuyor.
Samsung'un birden fazla uygulamayı ekranda çalıştırmanıza izin veren multi-window özelliği de öne çıkan özellikler arasında. Parmağınızı ekranın sağından içeriye doğru çekerek uyumlu uygulamaların bir listesini açabiliyorsunuz. Tab Pro 12.2'de en fazla 3 uygulamayı aynı anda ekranda açık tutabiliyorsunuz.
Yani Google Maps'e bakarken e-postalarınızı kontrol etmeniz, randevularınıza göz atarken bir YouTube videosu izlemeniz mümkün. Bu yönüyle Galaxy Tab Pro 8.4, diğer tabletlerin sunmadıklarını sunuyor.
Arayüz ve performans
Arayüz ve performans
Galaxy Tab Pro 8.4, S Pen kaleme sahip olmadığı için Android 4.4.2'yi parmağınızla kullanmanız gerekiyor. Samsung'un en son sürüm arayüzü, şimdiye kadarki en iyi haline ulaşmış bulunuyor. Samsung şaşırtıcı biçimde bazı temizlik ve basitleştirmelere gitmiş. Varsayılan olarak sadece bir giriş ekranınız bulunuyor. Bu giriş ekranında saat, hava durumu ve takvim etkinliklerini gösteren büyük bir widget yer alıyor. Yeni giriş ekranları, simgelerinizi ekleyecek yer kalmadığında otomatik olarak ekleniyor.
Giriş ekranınızı sağa kaydırdığınızda son e-postalarınızı, S Planner takvim görünümünü, bir haber penceresini ve fazlasını bir araya getiren widget koleksiyonu ekrana geliyor. Bir kez daha sağa kaydırırsanız ön yüklü Flipboard'u temel alan, size internetten alınan makaleleri gösteren bir ekran gösteriliyor.
Samsung, TouchWiz'in bazı kaba kenarlarını da arayüzün yeni sürümünde kırpmış. Örneğin uyarı menüsü çok daha temiz ve taze bir görünüme sahip. Uyarılar ise Android'den bildiğimiz gibi yönetiliyor.
Tablet HD videolar ve oyunlarda yüksek performanstan ödün vermiyor. Bu şaşırtıcı değil, zira daha önce söylediğimiz gibi Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, 2.3GHz saat hızında çalışan Qualcomm Snapdragon 800 işlemciyle geliyor.
Giriş ekranları arasında dolaşırken ilginç biçimde bir duraklama yaşayabiliyorsunuz. Ancak bu durum aslında birçok Android arayüzünde mevcut ve o kadar da fark edilmiyor.
Tablet, GeekBench 3 hız testinde bizi çok etkiledi ve serideki diğer Galaxy tabletlerin gerisinde kalmadığını gösterdi.
Pil ömrü
Pil ömrü
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, 4.800mAh kapasiteli bir pille geliyor ve bu pil, haliyle 10.1 ve 12.2 inç'lik modellerdekinden önemli ölçüde küçük (tam olarak Galaxy Tab Pro 12.2'nin yarı kapasitesinde). Bu durum, pil ömrü konusunda endişelenmemize yol açtı. Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, gerçekten tatmin edici bir pil performansı sunacak mıydı?
Testlerimiz cevabın olumlu olduğu gösterdi. HD video gibi devamlı ve yoğun işlerde bile pil performansı gayet iyiydi. 720p çözünürlüklü 90 dakikalık videoyu tam parlaklıkla oynattığımızda, pil yüzde 100'den yüzde 78'e gerilemişti. Bu, birçok Android'li akıllı telefon için ortalama bir performans olsa da, Galaxy Note Pro 12.2'ye göre daha yüksek bir performans.
Galaxy Tab Pro 8.4'ün iyi pil performansı, gerçek hayattaki kullanımınıza da yansıyor. Biraz oyun, biraz web gezintisi, e-posta okuma ve çoklu pencere kullanım testlerinin ardından (toplamda 11 saat kullanım) pil oranı sadece yüzde 40 idi.
Kısacası Galaxy Tab Pro 8.4, üst seviye teknik özellikleri için pil ömründen vazgeçen bir tablet değil. Bu, "Pro" etiketli bir tablet satın alacakların duymak isteyeceği bir şey olsa gerek.
Kamera
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4'ün 8 megapiksellik kamerası hiç de fena değil. Tabletin kompakt boyutlarda olması da onu Galaxy Tab Pro serisindeki en iyi fotoğraf makinesi yapıyor.
Tabletle yakaladığımız kareler, bir tabletten beklenmeyecek kadar iyiydi. Doğal ışıklandırmadaki detaylar güçlü, renkler ise doğruydu. Odak dışındaki bölgelerdeki bulanıklık efekti ise hoş görünüyordu. Tabletin fotoğraf çekme hızı da gayet iyi. Dahil edilen HDR modu, hoş görünen, doğal renklere ve yüksek kontrasta sahip kareler oluşturabiliyor.
Güzellik modu, sesli fotoğraf, en iyi fotoğraf gibi kurcalayacak farklı modlar da tablete eklenmiş.
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, Full HD 1080p video kaydı yapabiliyor. Sonuçlar ise kamerayı çok fazla sallamadığınız sürece son derece iyi.
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4'in ön tarafında kendi fotoğraflarınızı çekmek ve videolu konferanslar düzenlemek için 2 megapiksellik bir kamera var. Bu kamera da testlerimizde iyi sonuçlar verdi.
Medya
Serideki diğer tabletler kadar büyük olmasa da Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, çok iyi bir medya çalıcısı. Bunun büyük bölümünü, 8.4 inç'lik WQXGA ekranına borçlu. Samsung'un AMOLED ekranlarındaki kadar olmasa da filmlerde renkler ve siyahlar mükemmel görünüyor.
Bununla birlikte ses, zincirin zayıf halkası konumunda. Ses yeterince yüksek, ancak hoparlörlerin dik kullanıma göre konumlandırılmış olması, filmlerde sesin sadece tek taraftan gelmesine neden oluyor. Bu yüzden film izlerken kulaklık kullanmanızda fayda var.
8.4 inç'lik ekran, Real Racing 3 gibi oyunları keyifle oynatacak kadar büyük. Ancak Dead Rising 2'nin çift denetimini rahatça kavrayacak kadar da geniş değil. Bunun yanında Snapdragon 800 işlemci, hangi oyunu çalıştırırsanız çalıştırın, size çok iyi bir performans sunuyor.
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, medya depolama için size 16GB veya 32GB'lık dahili depolama sunuyor. Samsung, tabletine bir microSD slotu da eklemiş. Uygulamaları ayarlar menüsünü kullanarak microSD'ye taşımanız da mümkün.
Sonuç
Pro serisindeki en etkileyici ekran, 2560 x 1600 çözünürlüğü 8.4 inç'e sığdırdığı için bu tablette bulunuyor. Tabletin ağırlık dengesi iyi olduğundan onu elinizde tutarken, film izlerken veya oyun oynarken kendinizi rahat hissediyorsunuz.
TouchWiz'in yenilenen ve geliştirilmiş bu sürümünü de beğendik. Samsung, arayüz konusunda ders almışa benziyor. Qualcomm Snapdragon 800 işlemci sayesinde elde ettiğiniz performans da adeta büyüleyici.
8 inç'lik tabletin fiyatının yurtdışında iPad mini'den yüksek olması, Samsung'un aşırı cesaretli bir hamlesi olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında üst düzey bir tablet olması beklenen Samsung Galaxy Tab Pro 8.4'ün yapı malzemesi de daha iyi olabilirdi.
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4'ün Samsung'un şimdiye kadar yaptığı en iyi kompakt tablet olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu, tabletin iPad mini 2'den pahalı olmasını bizce haklı çıkarmıyor.