Samsung Galaxy S4: İLK BAKIŞ!

Galaxy S4'ü kısa süre için olsa da elimize aldık, test ettik! İşte ilk yorumlarımız...

Galaxy S4'le yaşadığımız kısa süreli tanışma incelememizin tüm detayları için tıklayın...

Samsung'un Galaxy S4'ü tanıttığı etkinlikte, biz de kısa süre için de olsa yeni Galaxy S'i deneme ve test etme fırsatı bulduk. Tabii ki son kararımızı test merkezimizde yapacağımız detaylı testlerin ardından vereceğiz ama daha önce, sizlerle telefon hakkındaki ilk izlenimlerimizi paylaşmak istedik.

Önce, 6 sayfa boyunca telefon hakkındaki önemli detaylardan bahsedeceğiz. Hemen ardından, ayrıntılı ilk bakışımız için sizleri özel Galaxy S4 galerimize davet ediyoruz...

Teknoloji meraklıların uzun süredir merakla beklediği, Samsung'un yeni "amiral gemisi" olacak olan Galaxy S4, New York'ta yapılan dev tanıtım gösterisinin ardından karşımıza çıktı. Telefonun ilk dikkat çeken özelliği, 5 inçlik Super-AMOLED ekranı: Ekran, 1.920 x 1.080 piksel Full HD çözünürlüklü, 441 ppi piksel yoğunluğuna sahip...

Galaxy S4'ü takip eden okuyucularımız hatırlayacaktır; ekran parlaklığının çok yüksek olacağına dair söylentiler olduğundan bahsetmiştik. Ne yazık ki bu söylentiler asılsız çıktı: Ekranın parlaklık düzeyi bir AMOLED ekrandan beklenecek standart düzeyde kalıyor.

Bazı menü unsurlarında, doğrudan dokunmadan, parmağınızı havada tutarak seçim yapabiliyorsunuz. Bu, doğrudan ekrana dokunmak istemediğiniz durumlarda, örneğin elleriniz kirliyse çok işe yarayacak bir özellik. Hatırlayacağınız üzere Galaxy Note II ve Note tabletlerde de benzer bir özellik vardı ancak faydalanmak için stylus kullanmak gerekiyordu.

Plastikten kurtuluş yok!

S4'le ilgili ilk duyumlar gelmeye başladığında Samsung'un yine ağırlıklı olarak plastikten oluşan bir kasa tercih edeceğinden bahsetmiştik. Ve yine haklı çıktık: Galaxy S4 polikarbonat bir kasaya sahip. Telefonun boyutlarını düşünürsek bunun doğru bir tercih olmadığını söyleyebiliriz.

Galaxy S4'nin kasası, aynı kategoriden rakipleri HTC One, Sony Xperia Z ya da LG Optimus G'nin sağlam kasalarıyla karşılaştırıldığında zayıf kalıyor. Telefon aslında ele iyi oturuyor ve sağlam olduğunu hissettiriyor ancak böyle üst sınıf bir telefonda bu kadar yoğun plastik kullanmanın yanlış bir tasarım tercihi olduğunu düşünmek çok da garip kaçmasa gerek.

Tabi bu seçim, daha hafif bir telefonun da yolunu açmış durumda... Bu yüzden Samsung'un, tercihini hafiflikten yana kullandığını söylemek de yeterli bir açıklama olacaktır. Telefonun ekranını Gorilla Glass 3 koruyor.

Dokunmadan kontrol

Android 4.2.2 işletim sistemi kullanan telefonda, Samsung'un tüm Android modellerinde gördüğümüz TouchWiz arabirimi bulunuyor. Yeni yazılım pek çok yeni özellik getiriyor. Bunların en önemlileri Smart Pause ve Smart Scroll özellikleri. Smart Scroll özelliği, kamera aracılığıyla gözlerinizi takip eden telefonun, sayfa sonuna geldiğinizde otomatik olarak sayfayı kaydırmasını sağlıyor. Smart Pause özelliği sayesindeyse ekrana bakmadığınızı fark eden telefon, izlemekte olduğunuz videoyu durduruyor. Yaptığımız kısa süreli testler gösteriyor ki Smart Scroll özelliğinin biraz daha geliştirilmesi gerekiyor: Telefon arada sırada doğru tepki vermeyebiliyor, parmakla müdahale etmek gerekiyor. Smart Pause ise gayet düzgün çalışıyor.

Galaxy S4'ün en hoş özelliklerinden biri de dokunmadan kontrol özelliği. Parmağınızı ekrana dokundurmadan havada sağ-sola ve yukarı-aşağı hareket ettirerek sayfaları kaydırabiliyor, şarkılar arasında geçiş yapabiliyor ve de gelen çağrılara cevap verebiliyorsunuz. Tanıtım gösterisi sırasında da büyük ilgi gören bu özelliği internette gezinirken kullandık ve son derece memnun kaldık.

S Translate ve İşlemci

Galaxy S4, S Translate adı verilen  yeni özelliği sayesinde dokuz farklı dilde karşılıklı çeviri yapabiliyor. Bu özellik ile birbirinin dilini anlamayan iki kişi, telefon sayesinde iletişim kurabiliyor. New York'taki tanıtım etkinliğinde, sahneye çıkan iki aktörden biri Çince, Batılı turist rolündeki diğer aktör İngilizce konuşuyor ama Galaxy S4'ün karşılıklı çeviri özelliği sayesinde birbirlerini anlayabiliyorlardı. S Translate'in desteklediği diller arasında ne yazık ki Türkçe bulunmuyor.

Galaxy S4, farklı ülkelerde farklı işlemciler kullanacak. Türkiye'de satışa sunulacak modelde hangi işlemcinin kullanılacağını henüz bilmiyoruz ama 8 çekirdekli modeli bekleyin diyebiliriz. Bazı modellerde kullanılacak olan 1.6GHz hızındaki Exynos 5 Octa işlemci, sekiz çekirdeğe sahip olacak ancak enerji tasarrufu için, yürütülen işleme bağlı olarak aynı anda dört çekirdeği kullanacak. Test etme şansı bulduğumuz 1,9 GHz hızındaki dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 600 işlemcili modelin ise, performansının umduğumuz düzeyde olduğunu söyleyemeyiz.

Kamera: Pek çok yeni özellik

Galaxy S4'te 13 megapiksel kamera ve LED flaş bulunuyor. Kamera hakkında kesin bir yargıya varmadan önce tabii ki telefonu CHIP Online test merkezinde misafir etmemiz gerekiyor. Şu an için sadece kameranın yeni özelliklerinden bahsedebiliriz. Drama Shot adı verilen özellik sayesinde telefon hareket eden konunun birkaç resmini çekiyor ve birleştirerek tek resim haline getiriyor.

Fotoğraf çekilmeden birkaç saniye önceki sesleri kaydeden özellik de son derece ilginç. Video kaydı yaparken artık telefonun ön kamerası da çalışıyor. Böylece kullanıcı çektiği videolarda yer alabiliyor: Telefon kullanıcının ufak görüntüsünü tıpkı bir pul gibi videoya iliştiriyor. Bunun özellikle aile fotoğrafları çekerken hoş sonuçlar verecek bir özellik olduğunu düşünüyoruz.

Samsung, Galaxy S3'te olduğu gibi telefonun LTE ya da NFC desteklemeyen modellerini üretmeyecek: Galaxy S4'ün tüm modellerinde LTE ve NFC desteği olacak.

S4 bahar aylarında piyasada

Galaxy S4 2013'ün ikinci çeyreğinde, belki de Nisan sonuna doğru piyasaya sürülecek. Siyah ve beyaz renk seçeneklerine sahip olacak olan telefonun 16, 32 ve 64 GB hafızalı sürümleri bulunacak. Aldığımız ilk duyumlara göre Samsung 16 GB hafızalı model için 749 avro fiyat belirlemiş durumda. Telefonun hafızası, HTC One gibi rakiplerinin aksine microSD kart aracılığıyla 64 GB'a kadar artırılabiliyor. 2.600 mAh gücündeki pil değiştirilebiliyor. Telefonun geri kalan özellikleri standart sayılır: Dual band Wi-Fi; müzik oynatıcı; radyo; Wi-Fi direct.

Sonuç

Açıkçası Samsung Galaxy S4, akıllı telefon piyasasının kurallarını yeniden yazacağını umduğumuz, devrimsel bir telefon değil. Telefon hakkındaki pek çok söylenti doğru çıktı. Ancak Galaxy S4'ün rakipleri karşısında fark yaratacağı noktalar beraberinde getirdiği yeni özelliklerde saklı. Dokunmadan kontrol ve çevirmen özellikleri son derece ilginçler ama biraz daha geliştirilmeleri gerekiyor. Galaxy S4'ün 5 inçlik AMOLED ekranı son derece net ve parlak görüntü sunuyor. Ancak telefonu tek elle kullanmak, boyutlarından dolayı biraz zor.

Galaxy S4'le yaşadığımız kısa süreli tanışma incelememizin tüm detayları için tıklayın...

Sonraki Haber

Forum