Samsung Galaxy Gear testte!

Galaxy Gear'ı 3 hafta boyunca kolumuza taktık, test ettik! İşte onunla deneyimlerimiz...

Akıllı saatler gerçekten trend olmayı başarabildiler mi? Samsung ve Sony gibi önde gelen cep telefonu üreticileri, yeni saatlerinden oldukça ümitliler.

Devlerin bu yeni oyuncaklarının başarılı olup olmadığını söylemek için henüz biraz erken. Ancak Samsung'un akıllı saatinin teknoloji tutkunlarına özel, pahalı bir eşya olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Saatin bazı özellikleri bizce gereksiz. Bazı özellikler ise ne yazık ki eksik. Bununla birlikte testimizde de göreceğiniz gibi gerçekten işinize yarayacak işlevler de yok değil.

Akıllı ceple bearber kullanmanız şart

Akıllı cep kullanmanız şart

Galaxy Gear ile geçirdiğimiz üç haftada yaşadığımız deneyim biraz karışık. Saati kullanabilmek için onu uyumlu bir Samsung ceple eşleştirmeniz şart. Bu eşleştirmeyi yapmadan önce saatin kaç olduğuna bile bakamıyorsunuz. Daha sonraki kullanımınızda ise birçok uygulamanın telefona ihtiyaç duyduğunu görüyorsunuz. Gear'ın şu an eşleşebildiği Samsung cepleri Galaxy S3, S4, Note 2 ve Note 3'ten ibaret. S4 Active gibi birkaç cebin daha yakında bu listeye eklenmesi bekleniyor.

Telefon ve saati NFC sayesinde sorunsuzca eşleştirebiliyor, gerekli Gear Manager uygulamasını cebinize rahatça indirebiliyorsunuz.

Ekran ve denetimleri

Ekran ve denetimleri

Galaxy Gear'ın ekran boyutu sadece 1.63 inç, çözünürlüğü ise 320x320 olsa da bize yeterli geldi. Simgeler yeterince büyük, menüler ise anlaşılırdı. Ekrana çift dokunarak ses seviyesi, ekran parlaklığı gibi ayarları değiştirebileceğiniz ayarlar menüsünü açabiliyorsunuz. İki parmağınızı ekrana uzunca dokundurduğunuzda ise son açtığınız uygulamalara ulaşıyorsunuz. Aynı Android'de olduğu gibi ihtiyacınız olmayan uygulamayı yatay olarak sürükleyerek kapatmanız mümkün. Ekranın tepki süresi ise oldukça iyi.

Saat ve bilgi terminali

Gear, siz kolunuzu kaldırır kaldırmaz saati gösteriyor. Bu hareket kontrolünü ayarlar menüsünden yapmanız gerekiyor, aksi halde kolunuzu kaldırdığınızda ekran siyah kalıyor. Bu durumda yan taraftaki düğmeye basarak saati gösterebiliyorsunuz. Analog ve dijital saat gibi farklı saat tasarımlarından birini seçmeniz mümkün.

Gear tabi ki saati göstermekle yetinmiyor ve sizi gelen SMS'ler ve e-postalar için uyarıyor. E-postalar sadece ön izleme olarak gösterildiğinden tüm e-postayı okuyabilmek için telefonunuza ihtiyaç duyuyorsunuz. SMS, WhatsApp veya e-posta mesajlarına saat üzerinden cevap vermeniz ne yazık ki mümkün değil. Küçük ekranda elbette parmaklarınızla yazı yazmak çok zor olurdu, ancak entegre S-Voice işlevi de işe yaramıyor, onu sadece SMS'lere cevap vermek için kullanabiliyorsunuz. S-Voice'in sizi anlamadığı durumlara da sıkça rastlıyorsunuz.

Ancak ses kaydetme işlevi çalışıyor, bu sayede sesli notlar, telefon numaraları veya alışveriş listenizi kaydedebilirsiniz.

Ses ve kamera

Ses ve kamera

Gear, hoparlör ve bir çift mikrofonla geliyor. Saatiniz üzerinden telefonla konuşmanız mümkün, ancak bu dışarıda biraz garip görünmeniz demek. Dahası ses kalitesi çok iyi değil - siz karşı tarafı iyi duysanız da, karşı taraf sizi iyi duyamamaktan şikayetçi olabiliyor.

Galaxy Gear, entegre bir kamerayla geliyor. 2 megapiksellik kameranın çektiği fotoğraflar hiç de fena değil. Kameranın fotoğraf çekme sesini kapatmanızın mümkün olmadığını söyleyelim. Saat, 720p çözünürlüklü videolar da kaydedebiliyor, ancak 15 saniyeden uzun video kaydetmenize izin verilmiyor. Genişletilmesi mümkün olmayan 4GB hafızaya sahip saat üzerinde büyük dosyaları saklamanız pek mümkün değil.

Uygulamalar, müzik ve pil; sonuç

Uygulamalar, müzik ve pil

Gear, Runtastic gibi spor uygulamaları ile kullanılabiliyor. Şu an Gear için geliştirilmiş ve optimize edilmiş 50'nin üzerinde uygulama bulunuyor.

Müziklerinizi Gear'ın ekranından kontrol etmeniz mümkün olsa da tüm yapabildiğiniz, sesi açıp kısmak, müziği duraklatmak, durdurmak, sonraki ve önceki parçaya geçmekten ibaret. Çalma listesi gibi işlevlere erişmeniz mümkün olmuyor.

Peki Gear'ın pili tek şarjla ne kadar dayanıyor? Titreşimli uyarıları kapatırsanız piliniz 3-4 gün dayanabiliyor. Pil ömrü titreşim açıkken yaklaşık 2,5 güne geriliyor. Saatin tam olarak şarj olması ise 1-2 saat sürüyor.

76 gram ağırlığındaki saatin çok hafif olduğunu söylemek zor olsa da 132 gramlık Sony SmartWatch 2'ye göre oldukça hafif. Saatin sarı-yeşil kayışı üç haftalık kullanımdan sonra bile oldukça temiz görünüyordu. Ancak yazın, terli cilde sıkça temas eden kayışın yeni görünümünü koruyup koruyamayacağını şu an söyleyemiyoruz.

Sonuç

Gear hakkındaki düşüncelerimiz biraz karışık. Saatin AMOLED ekranını, tepki süresini, WhatsApp gibi uygulamalardan gelen uyarıları beğendik. Saatinizle fotoğraf çekebilmek ve telefon görüşmeleri yapabilmek de oldukça hoş. Diğer bir yandan bazı özellikler henüz olgunlaşmamış: Medya yürütücü denetimleri oldukça kısıtlı, telefonun ses performansı ise pek güvenilir değil. E-postalara ve WhatsApp mesajlarına direkt olarak cevap vermeniz mümkün olmuyor. Dahası saat kolunuzda pek şık görünmüyor, üstelik oldukça pahalı ve sadece belirli Samsung cepleriyle çalışıyor.

Sonraki Haber

Forum