Samsung Galaxy Camera 2 incelemede!
Samsung'un yeni Android'li kamerası Galaxy Camera 2, test merkezimize konuk oldu!
Akıllı ceplerin git gide kameralara benzemesiyle, zamanla kameraların da akıllı ceplere benzemesi kaçınılmazdı.
2012 yılında çıkan Android'li ilk Galaxy kameranın yeni sürümü olan Galaxy Camera 2, genel özellikler olarak ilkinden çok farklı değil. Ama performansı arttıracak bir çok ufak geliştirme yapılmış. Ayrıca 3G desteğinin kaldırılmasıyla daha az "cep telefonumsu" olmuş. Buna rağmen Wi-Fi özelliğine hala sahip.
Diğer farklılıkları sayacak olursak, daha fazla hız için işlemcisi geliştirilmiş, pil ömrü artırılmış ve artık bir seferlik pil doldurmada 340 yerine 400 fotoğraf çekebiliyor.
Bu küçük geliştirmelerin dışında, kameranın genel özellikleri aynı. 10 milyon megapiksel CMOS sensöre ve 21x optik zoom lense sahip. Lensin en geniş noktasınsa, f/2.8 kadar bir diyafram sunuyor. Bu sayede düşük ışık seviyelerinde daha iyi kalite elde ediliyor.
Genel ayarlar ve özellikler
Galaxy Camera 2'nin otomatik ayarlarıyla son derece güzel resimler çekmek mümkün. Tamamen otomatik ayarlara ek olarak, resimler üzerinde elle kontrol seçenekleri de sunuyor. Deneyimli fotoğrafçılar bu özelliği beğenecektir. Ama maalesef ham formatta çekim yapmak mümkün değil.
Kameranın ayarlarını bulunduğunuz duruma göre ayarlayan bazı sahne modları var. Bunun yanında tabii ki standart sahne modları olan makro ve panorama seçenekleri eksik değil.
Kameranın arkasında, diğer rakiplerindekine oranla dev boyutta bir ekranı var. 4.8 inç'lik bu ekranın yanında, sadece birkaç fiziksel tuşu var.
Önceden olduğu gibi, bu kamera da ücretsiz 50GB boyutunda bir Dropbox hesabı ile geliyor. Bu tabii ki resimlerinizi depolamanız ve paylaşmanız için, ve ayrıca eşitleme yapmanız açısından çok kullanışlı.
Kamerayı, kamera olarak kullanmak istemediğiniz durumlarda, Android Jelly Bean'in nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Bir akıllı cepte olduğu gibi, Google Play'den indirebileceğiniz binlerce uygulama seçeneğiniz var. Sadece fotoğraf uygulamalarını değil, sosyal uygulamalar, e-posta uygulamaları ve tarayıcı uygulamalarını da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Rakipleri ve diğer özellikleri
Galaxy Camera 2'nin rakibi olacak türden başka bir cihaz aslında pek yok. Bir tanesi Nikon S810c denebilir. O da Android kullanıyor, ama fiziksel boyutu çok daha küçük. Diğer alternatifler de zaten artık akıllı cepler oluyor. Sony Xperia Z1, 20 milyon piksel ve 1/2.3 inç sensör sunuyor ve bunun fiziksel boyutu Galaxy Camera 2 ile aynı. Ama onun optik zoom özelliği yok.
Yine S810c'ye bakacak olursak, 16 milyon piksel 1/2.3 inç sensör ve 12x optik zoom sunuyor, ve Samsung Galaxy Camera 2'den belirgin şekilde daha hesaplı.
Yapım kalitesi ve kullanışlılık
Galaxy Camera 2, hiç de küçük bir kamera değil. Yani pantolonunuzun cebine sığdırmayı pek ummayın. Kameranın şekli tek elle tutmaya çok uygun. Çok fazla fiziksel tuştan hoşlananlar ise, Galaxy Camera 2'nin pek tuşu olmayan yapısını yadırgayabilir.
Kamera eğer bir süredir kullanılmadıysa açılması birkaç saniye sürebiliyor. Tıpkı bir akıllı cepte olduğu gibi. Yani ilginç bir anın hemen fotoğrafını çekmek istediğinizde, sizi yarı yolda bırakabilir. Yine de, yakın zamanda kullandıysanız çok çabuk açılıyor.
Modlar ve performans
Normal ayarlarda, kamerayı açtığınızda direk kamera modunda açılıyor. Yukarıdaki home simgesine tıkladığınızda, ana sayfaya erişiyorsunuz ve buradan Android işletim sistemine de ulaşabiliyorsunuz. Daha önce bir Android cep kullandıysanız, buradaki görünüş size oldukça tanıdık gelecek.
Kamera modundayken ekranda dokunduğunuz nokta, otomatik odak noktası olarak belirleniyor. Ama her fotoğraf çektiğinizde bu nokta sıfırlandığı için tekrar dokunmak zorunda kalıyorsunuz.
Performans
Samsung Galaxy Camera 2'nin resim kalitesi, sıradan bir akıllı cep telefonunun kalitesinden çok daha üstün. Tüm amacınız akıllı cep özelliklerine sahip ama iyi de resim çeken bir cihazsa, Galaxy Camera 2 sizi tatmin edecektir.
Genelde, renkler hiçbir ek efekte ihtiyaç olmadan canlı ve çeşitli. Renkler hoşunuza gitmese bile, manzara modu gibi farklı sahne modlarıyla zevkinize uygun bir görüntü elde edebilirsiniz.
Detay seviyesi, optik zoom ve örnek resimler
Detay seviyesi kabul edilebilir. Özellikle normal yada internet sayfasında kullanılabilecek boyutlardaki resimlerde, çok yeterli. Zaten bu kameranın kullanıcılarının çoğunluğu bu boyutlardaki resimleri kullanacaktır. Bazen, resimler genel bir yumuşaklık hissine sahip olabiliyor.
21x optik zoom, böyle bir kamera için fazlasıyla iyi oranda bir zoom özelliği. Ve zaten bu kamerayı diğer akıllı ceplerden ayıran temel özellik de bu. En yüksek optik zoom oranında çekilen resimler, %100 yakınlaşıldığında biraz detay düşüklüğü ve yumuşaklık gösteriyor. Ama genelde resimler oldukça keskin ve çevrim içi paylaşımlar için fazlasıyla yeterli.
Örnek resimler
Sonuç
Samsung Galaxy Camera 2, piyasanın biraz tuhaf bir yerini hedef alan bir cihaz. Dev ekranlı ve Android özellikli bir cihaz isteyip, resim kalitesinden biraz ödün vermeye razı olanlar için, ideal bir seçim. Diğerleri için ise, kafa karıştırıcı olabilir.
Bu kadar yüksek fiyattaki bir cihaz olunca, doğal olarak çok üst seviye resim kaliteleri bekliyoruz. Genelde resimleri parlak ve canlı, ama detay seviyesi çok da yüksek değil, ayrıca optik zoom'da sonuna kadar yaklaşılan resimler yeteri kadar başarılı değil.
Otomatik zoom özellikleri, Android işlevselliği, pratik özellikleri ve çok hızlı tepki veren dokunmatik ekranı artıları arasında.
Bir eski modeli olan Galaxy Camera ile arasında kesinlikle yükseltmeyi gerektirecek bir fark yok. En belirgin fark, genel olarak daha hızlı olması.
Galaxy Camera 2, yanında pek alternatifinin olmadığı kategorideki bir cihaz, ve ona ilgi duymak tamamen kişisel ihtiyaç ve zevklerinize kalmış.