Samsung'dan iPod'a cep şeklinde rakip

Samsung'dan iPod'a cep şeklinde rakip. Yeni telefonun özelliklerini sizler için inceledik.

Samsung Seul'dan Soul modeli ile yeni bir hizmet anlayışı sunuyor: Kısa yol tuşlarına ilaveten cep telefonunuzu bir de dokunmatik olarak kullanabiliyorsunuz. Bu sayede iPod ekarte edilmiş mi oluyor?

Samsung'dan geleceğin modeli: Çok ince ve kaliteli görünümü dokunmatik yüzeyi ile birlikte oldukça güçlü bir etki bırakıyor. SGH-U900 donanım özellikleri açısından sadece bir kaç noktada eksik kalıyor: HSDPA(III Faz)' dan tutun da kabarık bir multimedya paketinden, steryo Bluetooth gibi pratik kullanım için geliştirilmiş tüm ayrıntılara kadar herşey düşünülmüş.

Gümüş renkli model günlük hayatta da uzun süre dayanıklılık gösteren pili ve kolay kullanımı ile oldukça kullanışlı. Ancak tüm bunlara rağmen Samsung Soul en iyiler listemizdeki en iyi 10 cep telefonu arasına girmeyi başaramadı. Testimiz size bunu sebebini de açıklayacak.

Donanım: Daha çok tempo lütfen!

Tercihler: Bir çok ek ayar yapabilirsiniz.

Siz sörf yaparken U900 HSDPA Faz 3 kuvvetli bir şekilde hız getiriyor. Yinede bilgisayar ve cep telefonu arasındaki bilgi alış verişi o kadar da iyi değil.

Telefon ve veri fonksiyonları
Samsung telefon fonksiyonları konusunda üzerine düşeni yapmış: Triband-cep telefonu 1.000 kişilik bir telefon rehberi ve 500 kısa mesaj kaydı tutabiliyor. Hoperlör, takvim, konuşma hafızası,alarm, kronometre, hesap makinesi, hatırlatma - hepsi içinde. Altı adet tercihten birini içinde bulunduğunuz ortama göre seçip, kullanabilirsiniz. Tek eksik: bu telefon ne dil seçeneği nede dil kullanım ayarlarına sahip.

Cep telefonunun her zamanki internet sörfü ve mail yollama işlemleri için HSDPA üçüncü faz desteği var.Bilgi aktarım hızı teorik olarak saniyede 7,2 Mbit. Pratikte ise bu tempo saniyede 3,6MBit ' e kadar düşüyor.

Web tarayıcısı bir kaç saniyede internet sayfalarını açarken, bilgisayar ile cep telefonu arası bilgi aktarımı söz konusu olduğunda herşey o kadar hızlı değil. Bilgisayar, cep telefonu ile birlikte hafıza kartı olmadan cep telefonunu tanımıyor. Bilgi aktarımı için bilgisayarınıza bir de PC Studio yüklemeniz gerekiyor. Testimiz esnasında 3MByte'lık verinin cep telefonundan bilgisayara aktarılması 85 saniye sürdü. Bir hafıza kartı ile aynı iş için sadece 6 saniye beklememiz gerekti.

Multimedya
Samsung cep telefonu aydınlık bir LED ışıklandırması ile 5 Megapiksel kamerayı da bünyesinde barındırıyor. Samsung'a donanım konusunda da söylenecek pek söz yok. Yani otomatik odaklamayı, resim sabitleyiciyi, otomatik resimleyiciyi, ISO-Ayarlayıcıyı yada birbirinden farklı renk düzenlecileri kullanabiliyorsunuz.Kamera aynı zamanda 320X240 Piksel büyüklüğünde vidyo kaydıda yapma özelliğine sahip.Test fotoğraflarımız oldukça kaliteliler: Netlik ve renkler tatmin edici, ancak aynı şekilde 5 Megapiksel kameraya sahip Sony Ericsson K850i den daha kaliteli değiller.

Samsung medya oynatıcısını kullanmak son derece kolay. DRM-kopyalama korumasına sahip şarkılar dahi bu oynatıcı için hiç problem değil. Dokunmatik yüzeydeki doğru sensörler ile oynatıcıyı kullanabiliyorsunuz.Ekranda sanatçı ve albüm bilgileri gösteriliyor.Dokuz ses ayarı sayesinde kalitesini tam kulağınıza uygun bir şekilde ayarlayabileceğiniz müziğin sesini istediğiniz kadar yükseltmeniz de mümkün. Kulaklığı tercih edenler için ise cep telefonu ile beraber bir kulaklık da veriliyor.

Daha ince görünüm, daha uzun soluklu pil

İncelik her zaman moda: Açık haldeyken sadece 7 mm.

Şık, metal görünümü ile göze hitab eden bir tasarım. Bunun yanısıra kullanımı kolay ve uzun süre dayanıklılık gösteren pillere sahip. U900' ün tek eksiği dil seçenekleri.

Anaveriler
Yüksekliği 14 mm olan U900'ün görünümü son derece ince. Seçkin dış kılıfı ile beraber sadece 112 gram ağırlığında - aslında bu o kadar da azımsanacak bir ağırlık değil, ancak elinizle olan uyumu bunu fark etmenizi engelliyor. Bu arada pil: Soul tam zamanlı GSM gönderimi ile 4 saat 42 dakika boyunca ayakta kalmayı başardı ve bu özelliği ile ünlü az sayıdaki telefondan biri olduğunu gösterdi.

Kullanım
Test telefonunun açılırken ve kapanırken son derece rahat bir tutuşu olduğunu gözlemledik. Açık haldeyken görünen metal tuş takımı da çok şık ve tuşların yazıları rahatlıkla seçilebilecek şekilde. Buradaki yenilik, ekranın altındaki dokunmatik yüzey. Beş adet sensör tuşu sayesinde menü seçeneklerini teker teker açmanız mümkün. Bu seçeneklerden dördünü hızlı başlatma seçenekleri olarak ayarlayabilir ve bu şekilde başlangıç ekranında görünmelerini sağlayabilirisiniz. MP3 Oynatıcı gibi bazı uygulamalarda sensör tuşları değişiyorlar. Oynat,durdur vs gibi sadece ihtiyacınız olan tuşlar görünüyorlar.Dokunmatik tuşlara tıkladığınızı onaylayan bir de titreşim özelliği mevcut. Testimiz sırasında dokunmatik yüzey zamanında ve doğru reaksiyonlar gösterdi, sadece internet tarayıcısında sayfaların alt kısımlarını görmek için sayfayı kaydırmak istediğimizde biraz sorun yaşadık.

Ekran ve Ses
Ekran 33 X 44 milimetre ve bilgileri çok net gösteriyor. Dört art alan seçeneği de telefonun genel zarif hatlarına uygun. Ancak semboller her zaman anlaşılır değiller. Örneğin bir puzzle parçasının ardında „Uygulamalar" bulunabiliyor. Daha derinlerdeki menü başlıkları oldukça uzun. Dokunmatik ekran sebebi ile kullanıcılar önce gerçek ekrana tıklamaya yönlendiriliyorlar.

Ses testinde U900 ortalama bir başarı gösteriyor. İyi anlaşılır olsa da genelde karşı taraftaki konuşmacıyı biraz gürültülü duyuyorsunuz. Ev telefonları ile yapılan konuşmalarda sesler daha net ve doğal geliyorlar. Hoperlör özelliğini kullanırsanız karşı tarafın sesi metalik bir yapıya bürünüyor.

Detaylar tablosu

Ürün Samsung SGH-U900
Fiyat 400 €
Piyasa çıkışı 2008'in ortaları
İşletim Sistemi Ücretli
Branding Hayır
Ağ standartları GSM 900, 1.800, 1.900 Mhz
Ağırlık 112 gr
Boyutlar 106 x 50 x 14 mm
SAR değeri 0,69 Watt / kg
Pil tipi Lithium Ionen
Bekleme süresi (Üretici) 16 gün 16 saat
Konuşma süresi (Üretici) 3:40 saat
En az konuşma süresi (Üretici) 4:43 saat
Anten Toplu giriş
Ekran ölçüleri 33 x 44
Ekran çözünürlüğü 320 x 240 Pixel
Ekran renk 16.777.216 renk
Ekran ışıklandırması Ortalama
İlaveler Sync Yazılım, veri kablosu (USB)
Özel durumlar Çok fonksiyonlu dokunmatik yüzey: Kısayol tuşları yerine her uygulama için farklı beş adet sensör tuşu gösterme özelliği
Multimedya Samsung SGH-U900
Hafıza 112,7 Mbyte
Kamera 4,92 Megapixel ( 2.560 x 1.920 Piksel), LED Lamba
Camcorder 320 x 240 Piksel (QVGA)
Video oynatıcı Kayıtlı videolar ve streaming video
Video telefon Sadece video paylaşımı
Müzik oynatıcısı Müzik oynatıcı (MP3, WAV, WMA, eAAC+, IMELODY, MIDI, MMF, OMA DRM ve Windows DRM), UKW-Radyo
MMS Evet
Telefon takvim Samsung SGH-U900
Telefon defteri 1.000 kişi
Dil seçeneği Hayır
Hoparlör Evet
Tercihler 6
SMS Hafızası 500
Kişisel arama müziği Gruplar ve numaralar için
Arama sinyalleri Gerçek müzikler / Kayıtlar
Gerçek sesler (MP3, AMR, MMF, WMA, MIDI, AAC, AAC+, AAC++), Kayıtlar
Titreşim Evet
Alarm Evet
Takvim Hesap makinesi, aylık planlar,Sync ile Computer-PIM
Oyunlar Hayır, indirilebilir
Java MIDP 2.0 dinamik hafıza
Veri aktarımı Samsung SGH-U900
Arayüzler Bluetooth, USB
HSCSD (max. down/up) Hayır
GPRS (max. down/up) 53,6/13,4 kbit/s yada 40,2/26,8 kbit/s yada 26,8/40,2 kbit/s yada 13,4/53,6 kbit/s
UMTS 7.373/384 kbit/s
WAP-Tarayıcı WAP 2.0, xHTML
Email- istemcisi Evet
* SAR , cep telefonunun konuşma esnasında kafanıza yaydığı ışınların ölçüsü. Avrupa 'da geçerli olan sınır değeri 2 Watt/kg . Buradaki en yüksek değer 0,6 W/kg.
** En yüksek gönderim gücünde ölçüldü (33 dBm)

Sonuç: Dış görünüm ve dayanıklılık

Samsung SGH-U900 ortalama 400 €.

U900 zengin donanımı, tatmin edici kullanım kolaylığı ve uzun süreli pil dayanıklılığı ile en iyiler listemizdeki en iyi 15 cep telefonu arasında yerini almayı başarıyor.

Samsung sadece dış görünümde değil, iç donanım da da HSDPA, multimedya ve bir çok telefon fonksiyonu sayesinde başarıyı yakalamış.Dokunmatik ekran ve sensör tuşları sadece güzel görünmekle kalmayıp aynı zamanda sizi hedefinize en hızlı şekilde ulaştırıyorlar. Bu telefonda bizi en çok etkileyen, test sırasında beş saate kadar çalışan dayanıklı piller oldu.

En hayal kırıklığı yaratan nokta ise: veri aktarımı. Telefon ile birlikte bile verilmeyen bir hafıza kartınız olmalı ki Soul ile daha hızlı bir tempo yakalayabilin. Umarız Samsung'un iyileştirilmesi gerekenler listesinde telefon sesleri ve menü tasarımları da yer alıyordur.

Şu sıralar Soul 400€ değeri ile çok özellikli bir telefon için çok para demek.

Alternatifler:
Dokunmatik ekran fikri hoşunuza gitti ancak 400€ sizin için biraz pahalı mı? O zaman bir de LG KF600'e göz atın. Bu telefon da aynı şekilde sensör tuşları içeren bir dokunmatik yüzey sunuyor. Üstelik buradaki sensör tuşlarının sayısı altı. Menü seçenekleri de oldukça eğlenceli. 260 € değerindeki bu alternatifi tercih etmeniz halinde UMTS ve HSDPA'dan vazgeçmek durumundasınız. Ve kameranızda sadece 3 Megapiksel olacak.

Bir bakışta : Samsung SGH-U900 Soul
Dokunmatik ekranlı sempatik görünüm

Fiyat: 400 € dan itibaren

+ Mükemmel dizayn
+ Güçlü piller
+ HSDPA
+ İyi kamera
- Veri aktarımı
- Ses

Detaylı değerlendirmeler

Telefon / Planlayıcı : %85
Multimedya: %81
Mesaj / Veri: %88
Ergonomi : %97

Büyüklük: 106 x 50 x 14 mm
Ağırlık: 112 Gram
Ekran: TFT Ekran, 33 x 44 mm , 16 milyon renk
Kamera: 2.560 x 1.920 piksel, 4,91 Megapiksel, otomatik odaklayıcı

Sonraki Haber

Forum