Samsung ATIV Book 9 Lite testte!
Samsung Series 9'un lüksünü daha ucuza sunmayı vaat eden ultrabook ATIV Book 9 Lite'ı test ettik!
Samsung Series 9 uzun süredir Koreli firmanın en gözde bilgisayarlarından. Özellikle son iki yıldır ince ve hafif laptoplar için standart belirleyici konumdaydı. Aslında Series 9 dünyanın ilk Ultrabook'u denilebilir (Intel'in Ultrabook kategorisinde olmasa da). MacBook Air'a performans ve görünüş açısından rakip olabilen ilk Windows laptopuydu.
Tabii ki, Series 9 aynı zamanda bir MacBook'a yakın bir fiyata da sahipti. Şimdi ise Samsung daha hesaplı bir model olmayı amaçlayan Samsung ATIV Book 9 Lite karşımızda. İsmindeki "Lite", ağırlığın hafif olmasından ziyade, özellikler ve dizayn, ve de neyseki fiyat için kullanılan bir terim.
Samsung ATIV Book 9 Lite'in fiyatı, ağabeyi Samsung ATIV Book 9'un fiyatının neredeyse yarısının da altında. Şöyle bir bakınca, bu 13.3 inç'lik dokunmatik ekranlı bir Windows 8 laptop için oldukça makul bir fiyat, ve daha azına da iyi bir markanın ürününü almak zor.
Ama dizayna bakınca bazı şeylerin fiyatı düşük tutmak için kırpıldığı hemen farkına varılıyor. Kapak, Series 9'dakine benzer görünmesini sağlayan bir metal efektine sahip olsa da, bu plastik olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bizim elimize gelen sürümde göze hitap eden parlak bir siyahı vardı.
Kalın panel
Laptopu açtığınızda dokunmatik ekran panelinin kalınlığı gözünüzden kaçmayacak. Bunun yanında, Sony VAIO 13 gibi dokunmatik ekranlı laptoplara göre nispeten biraz daha ağır. Ana gövdede bulunanlar ise, klavye, trackpad ve portlar, ve buna rağmen bu kısım orijinal Series 9'daki kadar ince, bu yüzden laptopa bir bütün olarak bakınca biraz tuhaf duruyor.
Dokunmatik ekran panelinin ağırlığı ATIV Book 9 Lite'i 1.6kg'a kadar çıkarıyor. Ama cihazın ne kadar daha hesaplı olduğu düşünülünce 300g fazlalık birçok kişinin umurunda olmayacaktır diye düşünüyoruz.
Hala bir çantaya sığdırıp taşıyacak kadar ince, ve iyi bir yanı ise plastik kapağın, Series 9'un alüminyum kapağına göre çiziklere karşı daha dayanıklı olması.
Dış görünüş ve tasarımdan bu kadar bahsettik, ama Book 9 Lite performans olarak nasıl? İsterseniz önce bir donanıma bakalım.
Laptopların Intel'in dördüncü nesil Haswell işlemcisiyle gelmesine alışığız. Samsung ATIV Book 9'da ise fiyatın düşük tutulması için AMD A6 işlemci kullanılmış.
Dört çekirdekli bir işlemci, ama sadece maksimum 1.4GHz saat hızı sunuyor, basit işlemler yaparken de 1GHz'de çalışıyor. Bunun yanında, 4GB bellek işlemcinin bellek gereksinimini yeterince karşılıyor.
Ekran, ve diğer özellikler
Laptopun açılma süresi iyi, programlar ve dosyaların açılması hızlı. 128GB SSD'ye sahip.
Ekranın dokunmaya duyarlılığı Windows 8 arayüzünü kullanmayı kolaylaştırıyor. Tepki hızlı ve isabetli. Ne yazık ki aynı başarı görüntü kalitesinde yok.
Kalitesiz ekran
1,366 x 768 çözünürlüklü ekranı pikselli ve soluk görünüyor. Görüntüleme açısı da bir o kadar kötü, ekrana direk karşıdan bakmazsanız ayna gibi yansıtıcı oluyor.
Orijinal Series 9'un klavyesi ultra-taşınabilir bir bilgisayarda ne kadar iyi bir klavye olabileceğini bize göstermişti. Ama tahmin edeceğiniz gibi, ATIV Book 9 Lite daha kalitesiz plastik tuşlarla donatılmış. Buna rağmen her ne kadar Series 9'un klavyesi kadar lüks bir hissi olmasa da, uzun süreler yazmaya uygun ve rahat.
Trackpad'ın plastikimsi bir hissi var, ve tıklamak biraz zor. Bunun yanında, normalde daha üst seviye cihazlarda olan bazı hareketleri desteklemesi güzel.
Bağlantı seçeneklerini ise yeterli bulmadık. Süper-ince ana gövdesi yüzünden normal bir laptopta bulmayı beklediğimiz tüm girişleri barındırmıyor. İki USB 3.0 portu var, yalnız sadece mini-HDMI'a sahip. Doğru kablo yanınızda değilse çok can sıkıcı olabiliyor.
Ethernet portunu kullanmak için, cihazın yanında gelen USB aparatını kullanmak zorundayız.
Performans
Testler
Pil ömrü - 4 saat 20 dakika
Cinebench 11.5 - CPU - 0.96
OpenGL - 9.77fps
3DMark Ice Storm - 17,115
3DMark Cloud Gate - 1438
3DMark Fire Strike - 280
Samsung ATIV Book 9 Lite'nin hesaplı AMD işlemcisi ile performansını test etmek için sabırsızlanıyorduk. Peki sonuç nasıl?
İlk önce 3D Mark'da grafik performansını test ettik. Skorlar üç testte de ortalamanın altındaydı, render 7fps civarında zorlanırken, bu laptop ile iyi bir oyun tecrübesi yaşamak mümkün değil (iyi bir oyun tecrübesi için en az 30fps olmalı).
Şimdi bir karşılaştırma yapalım. Intel'in giriş-seviyesi, düşük güç işlemcisi Core i3 de ilk oyun testinde 20,000 puan alarak başarısız olmuştu. Samsung'un 17,155 puanını düşününce, ne kadar güçsüz olduğunu anlıyoruz.
Performans - II
ATIV Book 9 Lite ile SimCity'i en düşük ayarlarda oynayabildik, ama oyundan pek zevk alabildiğimizi söyleyemeyiz.
3D test sonuçları nispeten daha yakındı, ama işlemci testleri rakipleriyle arasındaki performans farkını iyice açığa çıkardı. Cinebench 11.5'de yalnızca 0.96 skorlayabildi.
Benchmark testleri gerçek kullanımdaki tecrübemizi destekledi açıkçası. Yavaş ve hantal performans işletim sisteminin her tarafında hissediliyordu, iki programı aynı anda çalıştırmak gibi basit birşey bile çok büyük takılmalara yol açtı.
Pil ömrü
Samsung'un pili neredeyse dört buçuk saat dayanıyor, bu fiyattaki bir laptop için gayet kabuledilebilir bir süre. İnternette gezinmek gibi hafif işlerle uğraşırken bu süre beş veya altı saate bile çıkabiliyor. Yani cihazın artı yönü de yok değil.
Sonuç
Samsung'un Series 9 laptopunun daha hesaplı bir sürümünü çıkaracağını duyduğumuzda epey heyecanlanmıştık. Ama ATIV Book 9 Lite'in plastik kapağını, yavaş işlemcisini ve kalitesiz ekranını görünce hayal kırıklığına uğradık.
Yüzeysel olarak bakıldığında kötü bir laptop denemez, sonuçta bu fiyata ultra-portable laptop bulmak biraz zor. Yine de Samsung'un çok fazla şey kırptığını düşünüyoruz.
Beğendiklerimiz
Fiyatı ve neredeyse Series 9 ile aynı görünmesi çok güzel. Monitör kısmının kalınlığı dışında alt kısım çok ince ve havalı. Yani görünüş olarak bu fiyattaki rakiplerinin önünde diyebiliriz.
128 GB'lik SSD de laptopun açılış sürelerinin hızlı olmasını sağlıyor.
Beğenmediklerimiz
Bu konuda yazacak çok şey var. Bulanık, düşük çözünürlüklü ekran, plastik kapak, düşük test skorları, işlemcisi... Tabii bu eksilerin bazılarının fiyatı düşük tutmak için zorunlu olduğu doğru. Ama Asus Zenbook S200 veya VivoBook s400 gibi hesaplı ama daha iyi laptopları düşününce, ATIV Book 9 Lite pek iyi bir seçim gibi görünmüyor.
Son karar
Üst uç kılığında hesaplı bir laptop. Intel Core işlemcinin eksikliğiyle ve ikinci sınıf donanımıyla tavsiye etmek pek kolay değil.