Sahte Teknik Servisler WannaCry'ı Kullanıyor
WannaCry tehlikesi yavaş yavaş etkisini yitirse de, bu kez farklı bir tehlike doğdu: WannaCry dolandırıcıları!
Bir kaç hafta önce, WannaCry adlı fidye yazılımı saldırısı tüm dünyayı sarstı. Windows bilgisayarları hedef alan saldırganlar, mağdurların dosyalarını şifreleyerek rehin aldı ve karşılığında para talep etti. Görünüşe bakılırsa, ortaya çıkan paniği kullanamaya çalışan bazı kötü niyetli sahte teknik destek sayfaları, WannaCry'dan korunmaya çalışan insanları "avlıyor."
İngiltereli dolandırıcılık ve siber-suç merkezi ActionFraud, yakın zamanda yayınladığı uyarıda insanların WannaCry hilesinden bahsetti. Mağdur kullanıcının bilgisayarında kapanmak istemeyen bir pencere açılıyor, Microsoft'tan geldiğini iddia eden sahte yardım penceresi kullanıcıya bilgisayarın WannaCry saldırısı altında olduğunu söylüyor. Bu noktada, mağdurun ekranda beliren numarayı araması isteniyor.
Arama gerçekleştikten sonra sahtekar, kullanıcıdan bilgisayarın kontrolünü istiyor. Kontrolü ele geçiren saldırgan, normalde ücretsiz olan Windows Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı'nı 400 dolar karşılığında bilgisayara indireceğini söylüyor.
ActionFraud, Microsoft'un hiç bir zaman bir telefon numarasını aramanızı istemeyeceğini ya da hiç bir zaman istenmeyen şekilde bireyler ile bağlantıya geçip yardım sunmayacağını söylüyor. Microsoft ile iletişim sadece müşteri tarafından başlatılabilir.
McAfee'de çalışan bazı güvenlik araştırmacıları ayrıca Android için yazılmış sahte korunma yazılımlarının Google Play Store'da bulunduğunu bildirdi. WannaCry'dan koruduğunu iddia eden bu uygulama, sürekli olarak reklam yayınlıyor ve başka uygulamalar yüklemenizi istiyor.
Size tavsiyemiz, yardım etmeyi talep eden mesajlara ve uygulamalara şüphe ile yaklaşmanız. Dolandırıcılar her geçen gün daha kurnaz ve kirli yollara başvuruyor.