Sahte SMS'ler, şirketlere pahalıya patladı
2023'te gönderilen sahte SMS'lerin sayısı o kadar arttı ki, durdurulamayan bu devasa dolandırıcılık sarmalı yüzünden şirketler milyarlarca dolar kayıp yaşamaya başladı.
Koca gezegende toplam 8 milyar insan bile yok, ama 2023 yılında dünya genelinde farklı dolandırıcılık kampanyalarının bir parçası olarak 19.8 ila 35.7 milyar arasında sahte SMS mesajı gönderildi. Yalnız dikkat edin; spam mesajlardan değil, başka bir kurumun adını, kimliğini kullanarak oluşturulmuş sahte SMS'lerden bahsediyoruz.
Enea'nın raporuna göre, zedelenmiş bir imajın yanı sıra, bu mesajlarda kimlikleri kötüye kullanılan işletmeler bu kampanyalar sonucunda 1,16 milyar dolar kaybetti.
Araştırma şirketi, sahte SMS mesajlarının artık tüm uluslararası SMS trafiğinin neredeyse %5'ini oluşturduğunu ve SMS hizmetlerine olan güveni de aşındırdığını vurguluyor. Doğal olarak pek çok şirket bu yüzden sosyal medya ya da WhatsApp benzeri alternatif mesajlaşma servisleri üzerinden iletişime geçme stratejilerini kullanmaya başlıyor.
Peki bunun çözümü yok mu?
Bu belayla en iyi şekilde mücadele etmek isteyen şirketlerse, sektörün öncelikle sorunu ve farklı nüanslarını tanımlaması gerektiği konusunda hemfikir. Ancak telekomünikasyon ve güvenlik şirketleri henüz bu dolandırıcılarla etkili şekilde başa çıkacak yöntemler geliştirmeyi başaramadılar. Bu noktada iş yine tüketicilere düşüyor ve aldıkları SMS mesajlarının sahte olup olmadığını anlayabilecek bir bilinç seviyesine ulaşmaları önem taşıyor.