Sahte mobil uygulamaları tanımanın yolları!
Android ve iOS'ta sahte uygulamaların tuzağına düşmek istemiyorsanız, bunlara dikkat edin!
Mobil platformların, özellikle Android ve iOS'un popüler hale gelmesi, onları zararlılar için yeni bir oyun alanı haline getirdi. Uygulama mağazaları, kötü niyetli uygulamaları kaldırmaya yönelik bazı ilkelere sahip olsa da, bu her zaman yeterli olmuyor. Dolayısıyla bir uygulamayı telefonunuza kurmadan önce bazı işaretlere dikkat etmeniz gerekli.
Yorumları okuyun
Çok basit bir ipucu gibi görünse de, zararlı bir uygulamayı tanımanın en kolay yollarından bir tanesi, uygulamanın yorumlarına göz atmaktır. Sadece puana bakmaktan bahsetmiyoruz. Örneğin bazı kullanıcılar uygulamanın kullandığı izinlerden endişe duyuyorsa, bu konuda bir araştırma yapmanız gerekebilir.
Uygulamanın açıklamasını okuyun
Yorumların yanında uygulamanın açıklamasına da göz gezdirin. Profesyonel görünmeyen bir açıklama, kötü bir dilbilgisi ve yazım hataları, zararlı yazılımlara işaret edebilir. Normal uygulamaların açıklamalarında da zaman zaman hatalara rastlayabilirsiniz, ancak normal uygulamaların açıklamaları en azından anlaşılabilir olacaktır.
Uygulamayı kimin geliştirdiğine bakın
Geliştiriciyi kontrol edin
Google Play ve Apple App Store'da uygulamanın yanındaki geliştirici adına tıklayarak aynı geliştiricinin sunduğu diğer uygulamalara göz atabiliyorsunuz. Örneğin EA'e ait bir oyun olan Sims'i arattığınızda çıkan The Sims sonucuna dokunduğunuzda, geliştiricinin adına dokunarak EA'in diğer oyunlarını görebilir ve üreticinin doğruluğundan emin olabilirsiniz. Sims yazdığınızda sonuçlar arasında görünen hileler, kılavuzlar EA gibi tanınmış bir firma tarafından sunulmadığından, bu tür uygulamalara dikkatle yaklaşmalısınız.
Android'de izinlere bakın
Android kullanıcıları, bir uygulamayı yüklemeden önce onun hangi izinlere ihtiyaç duyduğunu görürler. Örneğin bir duvar kağıdı uygulaması, telefonunuzla arama yapmak, onunla SMS göndermek gibi izinleri istememelidir.
Dahası, izinlerin aşılması imkansız bir duvar olmadığını da hatırlatalım. Şüpheli bir uygulamayı, sizden tehlikeli görünen izinleri talep etmese bile yüklememelisiniz.
Android'de antivirüs kullanmayı düşünün
Apple'ın mobil mağazasının kuralları ve denetimi, Google'ınkine göre çok daha sıkı olduğundan iOS'ta bir antivirüse çok fazla ihtiyaç duyulmuyor. iOS için sunulan antivirüs uygulamaları, genellikle Windows ve Mac bilgisayarlarına bulaşabilecek virüsleri bulmaya yarıyorlar.
Android ise geçen sene birkaç kez zararlıların hedefi haline geldi. Dolayısıyla cihazınızda bir antivirüs uygulaması bulundurmak ve çalıştırmak, iyi bir fikir olabilir. Önde gelen antivirüs uygulamaları arasında Kaspersky Mobile Security, Lookout Security & Antivirus (temel sürümü ücretsiz) ve F-Secure Mobile Security bulunuyor.