Sahte güvenlik yazılımları zengin ediyor
Sahte antivirüs yazılımları, programcılarına servet kazandırıyor. En azından Panda böyle diyor...
Güvenlik devlerinden Panda, yayınladığı son raporda, internette cirit atan sahte antivirüs yazılımlarının, programcılarına sadece bir ayda 11 milyon Euro kazandırdığını iddia etti. Şirket, 4 ay 2 hafta boyunca 2.000 bilgisayar üzerinde yaptığı araştırma sonucunda, yaklaşık 70.000 sistemin bu tip yazılımlardan zarar gördüğünü tespit etmiş. Bu da, yaklaşık yüzde 3'lük bir orana denk geliyor.
Panda, raporun devamında, dünyada 1 milyar bilgisayar bulunduğunu söylüyor ve yüzde 3'lük oranı bu rakama uyguluyor. Sonuçta da, yaklaşık 30 milyon bilgisayarın bu tip yazılımlardan etkilendiğini belirliyor. Her bir yazılımın ortalama 50 Euro olduğunu varsayan şirket, sahte yazılımların 4 ay 2 hafta boyunca programcısına 50 milyon Euro kazandırdığı sonucuna ulaşıyor. Bu da aylık 11 milyon Euro gelir anlamına geliyor.
Panda'nın hesabını beğenmeyenler de var
Sahte güvenlik yazılımlarının büyük bir tehdit olduğunu zaten herkes kabul etmiş durumda. Ancak Panda'nın "finansal" hesabına karşı çıkanlar da yok değil. Diğer bir güvenlik şirketi olan Sophos'tan Graham Cluley, Panda'nın hesabını gerçeğe uygun bulmadığını açıkça söylüyor. Cluley'e göre sadece 2.000 bilgisayar üzerinde yapılan bir araştırmayı tüm dünya üzerindeki bilgisayarlara adapte etmek hiç de doğru değil.
Sahte güvenlik yazılımları çoğu zaman porno ya da warez içerikli siteler ziyaret edildiğinde ortaya çıkıyor. Açılan bir pop-up pencere sistemin çok sayıda zararlı tarafından ele geçirildiğini söylüyor ve kullanıcıları aslında olmayan bir güvenlik yazılımı satın almaya yönlendiriyor. Bu sözde yazılımlar da, Panda'nın raporunda da belirtildiği gibi ortalama 50 Euro talep ediyor.
Bu tuzağa düşen kullanıcılar, eğer şansları varsa sadece 50 Euro'larını kaybediyor. Ancak bazı durumlarda bu tip yazılımların banka bilgilerine kadar hemen her türlü önemli bilgiyi ele geçirdiği de biliniyor.
Galerimizde, Panda tarafından yayınlanan ve kullanıcıları tuzağa düşürmeyi amaçlayan birkaç sahte uyarı ve güvenlik yazılımını bulabilirsiniz...