Sahte güvenlik yazılımını tanımanın 3 yolu!

Kendini güvenlik aracı gibi tanıtan sahte antivirüsleri tanıyın. İşte hayat kurtaracak ipuçları...

İyi bir antivirüs ve firewall kullanarak PC'nizi birçok tehditten koruyabilirsiniz. Bu araçlar olmadan da bilgisayar kullanmak mümkün ancak küçük bir hatanız virüs bulaşmasıyla sonuçlanabilir.

Zararlı yazılımları dağıtmak isteyenler malesef kullanıcıların bu korunma isteğini biliyorlar ve buna yönelik bir silah geliştirmişler: sahte güvenlik yazılımları. Bir süredir mevcut olan bu tehdit, genellikle kullanıcılar tarafından anlaşılmadığından sorun olmaya devam ediyor. Yazımızda bu tür sahte yazılımların ortak noktalarına değinerek onlarla karşılaştığınızda tanımanıza yardımcı olacağız.

Programı yüklemeden önce virüs tespiti

Bu belki de daha önce başınıza gelmiştir. İşinizi yaparken aniden tarayıcınızda bir virüs taraması görüntüleyen yeni sayfa açılır, PC'nizdeki güvenlik tehditleri görüntülenir ve sizden bir güvenlik aracı (veya güncelleme vs.) indirmeniz talep edilir.

Yüklemenden önce tarama, korkutan mesajlar

Siz henüz bir yazılım yüklemediniz ancak sahte yazılım PC'nizdeki sözde tüm virüsleri buldu bile (!)

Bu eski bir numara gibi görünse de gösterilen bu uyarıları ciddiye alan dikkatsiz kullanıcıları tuzağa düşürebiliyor. Hatırlamanız gereken önemli nokta ise gerçek bir güvenlik aracının, siz yüklemeden PC'nizi virüslere karşı taramayacağıdır.

Sizi korkutmaya çalışan reklamlara dikkat edin

Gerçek veya sahte olsun tüm güvenlik araçları, reklamlarında korku verme yöntemine başvuruyorlar. Fakat sahte bir güvenlik yazılımı bunda aşırıya kaçacaktır. Örneğin siz herhangi bir program yüklemeden önce PC'nizde virüs bulduğunu bildirebilir. 'Bilgisayarınızın güvenliği riskte!', 'Bilgisayarınızda virüs olabilir!' gibi deyimlere internette sıkça rastlanıyor.

Hakkında bir incelemenin olmaması

Av-Comparatives'de kullanıma değer güvenlik araçlarının incelemesi mevcut

Herhangi bir yorum olmaması

Sahte güvenlik yazılımlarını diğerlerinden ayıran önemli bir nokta ise, herhangi bir incelemesinin bulunmaması. Ancak yine de dikkatli olmalısınız çünkü sahte yazılımın sahibini sahte yorumlar veya incelemeler yapmaktan alıkoyan bir şey yok.

Bir güvenlik yazılımı hakkında şüpheye düştüğünüzde Av-Comparatives adlı siteyi kullanmanızı önerebiliriz. Av-Comparatives, anti-zararlı yazılımlarını bağımsız olarak inceleyen bir kuruluş ve birçok yasal yazılımın adı web sitesinde geçiyor.

Sonraki Haber

Forum