Sahte antivirüsleri ve araçları tanıyın!

Sahte antivirüsler ve sistem temizleme yazılımlarının tuzağına düşmemek için nelere dikkat etmeli?

Bilgisayarınızı zararlılardan uzak tutmak ve düzenli olarak temizlik işlemlerini yapmak elbette oldukça önemli bir iş. Piyasada bu işleri yapmanızı sağlayacak harika yazılımlar bulmanız mümkün, ancak ne yazık ki birçok kişi, dikkatsizliğinizden faydalanarak size önemli gibi görünen, ama aslında hiçbir şey sunmayan programlar teklif ediyorlar.

Bazı uygulamalar sisteminizi temizleyeceğini ve onu hızlandıracağını iddia ederken bazıları, sisteminizde virüs bulduğunu ve ücretli sürümü satın almanız halinde onu temizleyeceğini iddia ediyor. Bazıları sisteminize zararlı bile indirebiliyor.

İşte bu tür sahte araçları indirmeden önce bakmanız gerekenler ve onları tanımanın yolları.

Sahte sistem temizliği araçları

Bu tür uygulamalardan biri olan MacKeeper, sisteminizi temizleyeceğini iddia ediyor ancak bunu pek başaramıyor. Araç hem birkaç güvenlik açığıyla geliyor, hem de sistemleri yavaşlattığı kanıtlanmış bulunuyor. Uygulama içerisinde OS X ile birlikte başlayan programları seçmeye yönelik bir işlev var; ancak bunu OS X ile yapmanız zaten mümkün.

Benzer şekilde MacKeeper'in uygulamaları güncelleme işlevine de ihtiyacınız yok. Bunu Mac App Store'dan yapabiliyor ve gerektiğinde bu konuda uyarı alabiliyorsunuz.

Yazılımın web sayfasındaki şu cümle ise adeta onu ele veriyor (çeviri): "İnternet, Mac güvenliği için en korunmasız yerdir." Antivirüs sağlayıcınızın sizi korkutmaya çalışmaması, aksine size güven sağlaması gerekiyor.

Kısacası MacKeeper, size sisteminizle zaten yapabildiğiniz işlevleri parayla sattığı gibi, ek olarak hiçbir şey sunmuyor.

Sahte antivirüs uygulamaları

Bu tür uygulamalar MacKeeper'dan da beter olabilir. Yeterince kötü birine denk geldiyseniz, araç bilgisayarınıza zararlı indirmeye çoktan koyulmuş demektir.

Bu tür sahte yazılımları ayırt etmek için yazılımın web sitesine dikkatle bakmanız gerekiyor. Sayfadaki imla hataları, küçük harf ve büyük harflerin yanlış yerlerde kullanılmış olması, bir şeylerin yanlış olduğunun işareti. Örneğin Antivirus Security 360'un web sitesine baktığımızda "Mobile"ın cümlenin sonunda büyük harfle yazıldığını, benzer şekilde "Firewall" sözcüğünün cümlenin sonunda büyük harfle yazıldığını görüyoruz. "Automated database updated" cümlesi ise pek anlamlı görünmüyor; açıkçası Google Translate'ten alınmış gibi görünüyor. Diğer cümleler de pek iyi kurulmamış.

Ancak işaretler her zaman bu kadar net olmayabilir. Sahte antivirüslerin çoğu, trojanlar yoluyla indirilebiliyor veya diğer yazılımlarla beraber gelebiliyor. Bu durumda zamansız çıkan uyarılar, açılır pencereler gibi işaretlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlar, bilgisayarınızda olmayan bir yazılımdan bile bahsedebilir; bu sizin için büyük bir uyarı işareti olmalı.

"MY CORNER BAR" adı da pek güven vermiyor

Sahte antivirüslerin çoğundan korunmak için genel güvenlik prensiplerini uygulamanız yeterli olacaktır - özellikle aramadığınız şeyi indirmeyin ve programları yalnızca üreticisinin web sitesinden veya popüler indirme sitelerinden indirmeye özen gösterin. Kurulum yaparken yalnızca Next'e basmayın, size söylenenlere dikkat edin.

Sonraki Haber

Forum