Sahte antivirüsler çoğalıyor.
Sahte antivirüs programları yaygınlaşıyor. Her gördüğünüz uyarıya inanmayın...
Google'ın yaptığı bir açıklama sahte antivirüs programlarının internette yaygınlaştığını ortaya çıkardı. 13 ay süren araştırmalar sonucunda 240 milyon internet sayfasına bakan Google, 11.000 alan adının bu gibi sahte antivirüs programı dağıttığını saptadı. Bu gibi programlar internetteki kötü yazılımların %15'ini dağıtıyor.
Binlerce çeşit sahte antivirüs programı olmasına rağmen hepsi aynı şekilde çalışıyor; bilgisayarda kötü yazılım olduğunu söyleyip, programı satın almanız için kullanıcıyı rahatsız ediyor.
"Yeni sahte antivirüs programları JavaScript'i kullanarak kendisini Windows arayüzü olarak gösterebiliyor. Hatta bazıları bilgisayarın hangi işletim sistemi tarafından kullanıldığını anlayıp, arayüzünü ona göre de değiştirebiliyor."
Nasıl saklanıyorlar?
Google insanları uyarmak için bu alan adlarını kara listeye alacak ancak sahte antivirüs geliştiricileri, programlarının bulunduğu alan adlarını çok çabuk değiştirip böyle engellemelerden kaçabiliyorlar.
Google'ın haberine göre dürüst antivirüs yazılımcıları da bu gibi programları saptamada güçlük çekiyor. "Şekil değiştirme" adı verilen bir teknikle uygulamalar eşsiz gözüküyor ve kötü yazılım taramalarından kaçabiliyorlar.
Amerika'da 6 kişi ve 2 şirket sahte antivirüs yazılımı konusunda suçlu bulunup cezaya çarptırıldı, bunların içinde WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe ve XP Antivirus gibi sahte yazılımlar da bulunuyor. Bu davalar sonucunda da Ohio'daki ByteHosting'e Haziran 2009'da 116.697 dolar para cezası verilmişti.