Safir ekran, ne kadar sağlam?
Safir ekran ne kadar sağlam? Safir ekranlı bir cebi eline geçiren Techradar, bakın ona neler yaptı!
iPhone 6'nın daha yüksek dayanıklılık sunan safir ekranla geleceği bir süredir konuşuluyor. Hatta internette ortaya çıkan bir videoda, iPhone 6'ya ait olduğu iddia edilen bir safir ekran, çeşitli testlerden geçirilmişti.
Peki safir ekran, iPhone 6'yı gerçekten de Gorilla Glass'lı telefonlardan daha dayanıklı yapabilir mi? Cevap Techradar'ın, safir ekranlı Kyocera Brigadier'la yaptığı testlerde olabilir. İşte sitenin bıçakla, çelik yünle ve hatta rögar kapağıyla yaptığı testler ve sonuçları.
Çizik testi
Site, anahtar, bozuk para gibi tipik nesnelerle yaptığı testlerde ekrana tek bir çizik bile atamadığını söylüyor. Dahası çelik yünle ve zımparayla yapılan testlerde de site, ekranı çizmeyi başaramamış. Bir bıçağı ekrana dikine saplama çabaları da ekrana zarar vermemiş.
Techradar, Gorilla Glass'ta zamanla oluşan mikro-çiziklerin veya çentiklerin safir ekranlı Brigadier'da oluşmadığını, ekranda tek bir pürüze bile rastlamadığını söylüyor.
Düşürme testi ve taş yağmuru
Düşürme testi
Ekranı çizme girişimleri başarısız olan site, telefonu kaldırımlara, beton yaya yollarına, arnavut kaldırımlarına ve hatta bir rögar kapağının üzerine bırakmayı denemiş. Kyocera Brigadier, tüm testlerden kırılıp, parçalanmadan çıkmayı başarmış.
Bu arada Kyocera Brigadier'in çoğu akıllı telefondan sağlam bir gövdesinin olduğunu söylememizde fayda var. Ayrıca telefonun su ve toz geçirmezlik özellikleri de bulunuyor. iPhone 6'nın ekranı, muhtemelen Kyocera Brigadier'ınkinden daha sağlam olacak, ancak ekran dışındaki gövde muhtemelen o kadar dayanıklı olmayacak.
Taş yağmuru
Telefonlarımızın başına sıkça gelebilen bir başka kaza ise, onların üzerine bir nesne düşürmemiz. Bu durumu canlandırmak isteyen Techradar, Brigadier'ın üzerine taş dökerek, telefonun üzerine basmış. Site, telefonun bunlara da aldırış etmemesi üzerine telefonu yüz üstü çevirip bir okul çantasına koymuş, üzerine de kalın ve ağır kitaplar yerleştirmiş. Çantayı yaklaşık 1.5 metreden yere bırakan site, telefonun hala sağlam olduğuna ve çalıştığına şahit olmuş.
Ve son çare: çekiç testi!
Çekiç testi
Telefonun kolay kolay kırılmayacağını ispatlaması, sıranın çekice geldiğini gösteriyor. Böyle bir teste askeri standartlar için geliştirilen telefonlar dahil, hiçbir akıllı telefonun hazır olduğunu söyleyemeyiz.
Testte Brigadier, gerçek rakibini sonunda bulmuş görünüyor. Birkaç çekiç darbesi, tahmin edebileceğiniz gibi ekranda çok ince çatlaklar oluşturmayı başarmış. Çiviye vurulan cinsten, tam bir çekiç darbesi ise ekranı çatlatmış.
Elbette telefonun gerçek hayatta bir çekicin darbesiyle karşılaşma olasılığı, oldukça düşük. Safirin çekiç darbesini kaldıramaması elbette üzücü, ancak kırılmayan ekranlara doğru önemli bir adımı temsil etmesi bakımından sevinebiliriz.