Sabit ücret alınacak mı, alınmayacak mı?
Sabit ücretin hukuki olmadığına dair verilen mahkeme kararına Türk Telekom'dan açıklama geldi...
Nevşehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Türk Telekom'un abonelerinden aldığı "sabit ücret"in hukuki olmadığına dair verdiği karardan burada bahsetmiştik. Ancak bu karar, beraberinde hukuki bir tartışmayı da getirdi.
Türk Telekom yetkilileri, yaptıkları açıklamada, benzer bir yerel mahkemenin aynı doğrultuda almış olduğu bir kararının Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından bozulduğu hatırlattı. Yine aynı açıklamada, Türk Telekom'un sabit ücret uygulaması hakkında daha önce de bir abone tarafından açılan davada alınan kararın şirketçe temyiz edildiği belirtiliyor. Temyiz başvurusunun ardından Yargıtay tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, sabit ücretin ''yasal ve haklı bir uygulama olduğunun teyit edildiğinin" hatırlatıldığı açıklamada, "şirketin bu konudaki uygulamasının haklılığının daha önce verilmiş olan kararlar doğrultusunda bu konudaki en üst yargı makamı olan Yargıtay tarafından hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde bir kez daha herkesi bağlayıcı şekilde karara bağlandığının" altı çiziliyor.
Peki şimdi ne olacak?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan yapılan diğer bir açıklamada ise, sabit ücretin kanuni dayanağı bulunan bir uygulama olduğu belirtildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Basın ve Tüketiciler ile İlişkiler Müşavirliğinin yazılı açıklamasında, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nun ek 18. maddesine 4502 sayılı Kanunla ilave edilen son fıkranın iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine dava açıldığı ve mahkemenin sabit ücretin Anayasa'ya aykırı bulunmadığına hükmettiği kaydedildi.
Ayrıca, Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 13. maddesinde "tarife; abonman ücreti, sabit ücret, konuşma ücreti, hat kirası ve benzeri değişik ücret kalemlerinden birisi veya birkaçı tespit edilebilir" hükmünün yer aldığına işaret edilen açıklamada, "Dolayısıyla, sabit ücret kanuni dayanağı bulunan bir uygulamadır" denildi.
Peki şimdi ne olacak? Daha önce de olduğu gibi, son sözü söylemek yine Yargıtay'a düşecek gibi görünüyor. Bekleyelim ve görelim...
chip.com.tr - Hürriyet