Sabit diskinize taze kan!
Teklemeye başlayan sabit sürücünüze yeniden hayat aşılamanın yolları yazımızda...
Hızlı internet bağlantısının yaygınlaştığı, mobil ağlara bağlanabilen cihaz sayısının bu kadar arttığı, artık web üzerinde çalışan işletim sistemlerinden bahsetmeye başladığımız bugünlerde hepimiz veri peşinde koşar olduk. Tüm dünyanın veriye olan ihtiyacı o kadar arttı ki, internet bağlantı hızındaki ve sabit sürücü kapasitesindeki artış artan ihtiyacı karşılamaya yetersiz kalıyor. Bu nedenle hepimizin evinde en az bir tane, bazen birkaç tane fazladan, artık kullanılmayan sürücü bulunuyor.
Burada sizlere sürücülerinizin ömrünü uzatacak, bu arada belki de bilgisayarınızın performansını arttıracak üç ipucu veriyoruz. Bu ipuçlarının, bir zamanlar çok işinize yaramış olan emektar sürücünüze tekrar can vermesini umuyoruz.
1) Bir RAID sistemi kurun: Bir RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) sistemi kurmayı düşünebilirsiniz. Halen yaygın olarak kullanılmakta olan üç RAID kurulumu bulunuyor. Bu kurulumlardan hangisinin sizin için daha uygun olduğuna karar vermeniz gerekiyor. RAID sistemleri hakkında daha fazla bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Aynalama işlemi için kullanacağınız sürücünün asıl sürücünüzle aynı kapasite olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
2) İkinci bir işletim sistemi kurun: Eğer hep Ubuntu kullanmak isteyip, Windows'la beraber başka bir sistem kurmaktan çekindiyseniz, eski sürücünüzü atmaktan vazgeçin. Boş bir slota yerleştirdiğiniz eski sürücünüzü ikinci işletim sistemini yüklemek amacıyla kullanabilirsiniz. Böylece örneğin Windows yüklü sisteminizin bulunduğu sürücüye hiç dokunmadan Ubuntu'yu birinci elde deneme şansı bulabilirsiniz.
Kendi harici sürücünüzü yapın
3) Kendi harici sürücünüzü yapın: Eski sürünüzü USB bağlantılı bir harici sürücüye çevirecek bir kasa bulabilirsiniz. Hem IDE hem de SATA arabirimleri için bu tür uygun kasalar bulunuyor. Eğer toz tutmaya yüz tutmuş fazladan bir sürücünüz varsa onu harici sürücüye çevirip yapabileceğiniz pek çok şey bulunuyor:
Yedekleme: Sabit sürücüler yaşlandıkça kazalarla karşılaşma ihtimaliniz yükseliyor. Eğer önemli verileriniz beklenmedik bir şekilde birden kaybolmasını istemiyorsanız yedeklemeniz gerekiyor. Eski bir sürücü bu iş için kullanılabilir. Asıl sürücünüz kadar kullanılmayacağı için bu yedek bilgiler daha uzun süre dayanabilir.
Sistem imajı oluşturun: Yedek sürücünüzü sistem imajını, yani mevcut sisteminizin birebir kopyasını yüklemek için kullanabilirsiniz. Eğer sisteminizin başına geri döndürülemeyen bir şey gelirse bu imajı kullanarak eski haline getirebilirsiniz.
Medya merkezi kurun: Eğer eski sürücünüz, film ve müzik arşivinizin en azından bir kısmını yükleyebileceğiniz kadar büyükse, USB bağlantılı bir kasa aracılığıyla harici sürücüye dönüştürdükten sonra uyumlu bir televizyona bağlayarak medya merkezine dönüştürebilirsiniz. Ancak unutmayın ki televizyonun sürücüyü tanıması için FAT32 biçimlendirmeniz gerekiyor.