Rusya, Casusluk Kampanyası İçin Botnet Kullandı

ABD ve Rusya arasında yaşanan ve hükumetlerin de dahil olduğu siber savaşta, "siyah ve beyazı" ayırmak artık çok zor!

Hükumet destekli hack'lemeler ile siber suç dünyası arasındaki çizginin oldukça bulanık olduğu bir sır değil. Ne de olsa profesyonel sahtekarlarla çalışmak, yakalansalar bile çok riskli değil. Ancak, şimdi anladığımız kadarıyla bu çizgi bazen tamamen yok oluyor.

New York Times yaptığı haberde Rus istihbaratının, Evgeniy Bogachev adlı bir siber suçlunun eski botnet'i olan GameOver ZeuS'u kullanarak ABD ve yurt dışında casusluk kampanyaları yürüttüğünü açıkladı. 2011 ile 2014 arasında, hack'lenen bilgisayarlar Rusya'nın politik hedeflerine yönelik araştırmalar yaptı. Bu araştırmalara ABD'nin Suriye'li direnişçilere olan desteği, Ukrayna operasyonları, İngilizce "top secret" kelimesi ve Savunma Bakanlığı da dahil. Bu son araştırma konuları, Amerikan hükumetinde veya müteahhit sisteminde bir güvenlik açığı olduğunu gösteriyor.

Rusya bu konuda yorum yapmadı, ancak ABD'nin Bogachev ve diğer hacker'lar üzerine yaptırımlar dayatması şaşırtıcı değil. Ukraynalı yetkililer direkt olarak Bogachev'in Rusya Federal Güvenlik Servisi gözetimi altında çalıştığını iddia etti. Rusya, onun özgürce çalışmasına izin veriyor, ayrıca tutuklanmaktan korkmadan kendi ismi üzerine olan bir evde oturuyor. Güvenlik araştırmacıları Rusya'nın forumlardan sık sık hacker'lar kiraladığını ve bu yolla nezaret sağladığını söylüyor, ayrıca Rusya içinde bir suç işlemedikçe yasa dışı davranışlarına göz yumuyor.

Peki bu konuda ne yapılabilir? Yaptırımlar dışında pek bir seçenek yok. Kesinlikle reddedilemeyecek kanıtlar bularak hacker'lar ile hükumet arasında bir bağlantı kurmak oldukça zor. Ayrıca Bogachev gibi insanlar yurt dışını hedef almaya devam ettiği sürece Rusya da onlara müdahale etmeyecektir. 

Sonraki Haber

Forum