Rayman Legends: İNCELEME
Arcade oyunlarının efsanesi, bu kez bizi çok bekletmeden, bir kez daha ortaya çıktı!
Rayman denildiği zaman akıllara anında rengarenk bir platform dünyası gelir. Geçen zaman içerisinde birçok farklı oyunu ile karşımıza çıkmış olan Rayman serisinin beşinci ana başlığı, Legends olarak şekillendi. Uzun süredir hakkında konuşulan yapım, 2011 yılında piyasaya sürülen Rayman Origins'in direkt olarak devamı rolünü üstleniyor. Aslında biz onu sadece Wii U'ya özel bir yapım olarak bekliyorduk ama birçok farklı sebepten dolayı oyun Windows, PlayStation 3 ve Xbox 360 platformlarında da boy gösterdi. Eylül ayı içerisinde PS Vita sahipleriyle de buluştuğu gibi, her türlü oyuncunun rahatça ulaşabileceği bir yapım halini aldı. Temel özellikler Origins'teki gibi duruyor aslında; oynanan moda göre dört kişiye kadar co-op desteği veren yapım, hızından hiçbir şey kaybetmemiş durumda. Rayman'nin kendisi başta olmak üzere, Globox ve Teensies gibi karakterleri Legends'da da görmek bizleri ziyadesiyle sevindirdi. Fakat gözlerimizi ondan ayıramamamıza sebep olan esas özellik, grafiklerindeki canlılık oldu!
Birbirinden farklı platformlar ile heyecan dorukta
Wii U sahibiyseniz, cihazın dokunmatik kolu ile kimsenin yaşayamayacağı, bambaşka bir deneyim sizi bekliyor demektir. Özelikle dokunma mekaniği üzerine yoğunlaşan yapımcılar, hiçbir konsolda görülmemiş, farklı bir eğlence faktörünü Legends'a yedirmeyi başarmışlar. Geri kalan platformlar içinse durum birbirine benziyor... Malumunuz, Rayman serisi oldum olası platform oyunuydu ve neredeyse her oyununda, oyun içi dinamikler sürekli hızlandı. Pek tabii durum bu sefer de değişmedi ve Rayman Legends karşımıza o bilindik hızlı oyun yapısı ile çıkageldi. Hız iyi tabii ama peki ya kontroller? Hiç merak etmeyin. Yaptığımız birkaç farklı test sonucu gördük ki oyun içerisindeki kontroller, olabildiğince oyuna alışmak ve oyuncunun kendi refleksleri ile alakalı. PS3'ün, Xbox 360'a göre nispeten daha yalama olan analoglarıyla bile karakterlerimizi rahatlıkla kontrol edebilmeyi başardık. Zaten oyunun başındaki görevler bir hayli basitler ki o ilk görevleri tamamlayıncaya kadar geçen sürede, kontrollere çoktan alışmış oluyoruz. İlerleyen görevler bir hayli zorlaşıyor, bunu da söylemekte fayda var...
Giderek zorlaşan platformlar
Oyun içerisinde birden çok karakter mevcut. Kendilerine Heroes Gallery kısmında görebiliyoruz. Başlangıçta burada sadece beş adet portre bulunuyor ve aralarından bir tanesi ile oynayabiliyoruz. Prenses portrelerine ulaşmak içinse, oyun içerisinde kendilerini kurtarmamız gerekiyor. Tıpkı birçok platform oyununda olduğu gibi, Rayman Legends'da da gizli bölgeler söz konusu ki genelde içerilerinden Prenses ablalarımızı kurtarıyoruz. Yani oyunun hızlı olmasına aldanmamalı, tek seferde her yeri geçebiliyorsunuz diye mutlu olmamalısınız. Arka tarafta gizli kalmış birçok nokta olabilir! Hatta bu noktaların bazıları, kendi başlarına bulmacalar içeriyor. İçerisine girdiğimiz bir kapı, sonunda ulaşılmayı bekleyen bir "Lum"u işaret ediyor. Fakat tüm düzenek, aslında bir mekanizma ve biz de analogları kullanarak tüm sistemi, Lum'a ulaşabileceğimiz bir şekilde yeniden değiştiriyoruz. Ya da bir başta örnekte, oyunun multiplayer kısmında bulunan futbol topu ile önümüzdeki engeli aşarak, uzakta bir yerde duran Lum'u vurmaya çalışıyoruz. Kısaca, Rayman Legends'da kaş yaparken göz çıkarmak işten bile değil... Bu arada bazı kahramanlar Teensies ile bazıları da direk Lum'lar ile açılıyorlar. Hatta kimileri sadece Wii U platformu için özel olarak üretilmiş kahramanlar, dikkat etmek lazım.
Multiplayer'da futbol deneyimi
Rayman Legends'ın multiplayer opsiyonları, tıpkı Origins'e benziyor. Normal şartlarda dört kişinin aynı anda oynamasına izin veren Legends'ı, sadece Wii U sahipleri beş kişi deneyim edebiliyorlar. Rayman, Globox, Teensies, Princesess gibi seçeneklerin arasında, yine sadece U sahiplerinin seçebileceği Murphy karakteri de bulunmakta. Mod'lar arasında bizi en çok eğlendiren Kung Foot oldu. İki ya da dört kişi olarak oynanabilen mod esnasında, zeminden bir kat yukarıda olan kalelere gol atmaya çalışıyoruz. Top, hemen ortada zıplayarak başlıyor ve karakterlerimiz aracılığı ile çok sert ya da yumuşak vuruşlar gerçekleştirebiliyoruz. Hatta top mekaniği o kadar esnek ki altına girip kafa atmamız da mümkün. İki kişiyken kaleler boş kalıyor ama dört kişilik mod esnasında, kalecilerin boy göstermesi ile mevzu iyice ciddiye biniyor. Yapılan vuruşlara doğru zamanlama ile blok koyulabilmesi de cabası! İlk bakışta birazcık yadırgamıştık aslında bu modu ama oyunun genelinde olduğu gibi oynadıkça alıştık. Saha biraz küçük gelmişti, meğer olay reflekslerdeymiş.
Toplanacak eşyaların haddi hesabı yok
Oyunda toplanabilir birçok farklı cisim var ama en önemlileri şüphesiz dans eden Lum grubu. Lum'ları herhangi bir yerde bulmak mümkün. Mor olarak başlayan ve sarı olarak devam eden bu şirin yaratıklar sayesinde, birçok farklı oyun içi kostüm edinebiliyoruz. İleri seviye kostümlerin milyonlarca Lum ettiğini hesapladığımızda, her bölümü defalarca tamamlamamız gerektiğini anlıyoruz çünkü illa ki kaçırdıklarımız oluyor. En büyük avantajımız, Lum'lar ile kazandığımız Lucky Ticket'lar. Her bölüm sonunda belirli bir miktarda Lum topladıktan sonra karşımıza çıkan bir nevi kazı kazan kartları, 500, 1000, 5000 ya da 10,000 fazladan Lum bonus verebiliyorlar. Bir diğer oyun içi materyal toplama noktası da Creature Gallery. Yine Lum topladıkça günden güne daha çok sevimli hayvanı menümüze eklememiz işten bile değil.
Bu detayları da geçtikten sonra, bölüm tasarımları ile karşılaşıyoruz. Rayman Legends şu ana kadar yapılan en iyi bölüm tasarımlarına sahip. Bir yerden, bir yere geçişin bu kadar keyifli olduğu, sadece zıplamak suretiyle bile ne kadar farklı bir dünya içerisine girdiğimizi bize gösteren Legends, her bölüme kattığı farklı yancı karakterleri ve farklı geçiş stratejileri ile de bizden tam not almayı başardı. Özellikle yüksek çözünürlüklü, büyük bir LED televizyonda, renk cümbüşü ile oynamanızı tavsiye ediyoruz.