Ramazan Ayında Beslenirken Bunlara Dikkat!
Ramazan ayında nasıl beslenilmeli, sahurda ve iftarda hangi öğünler tüketilmeli ve ramazan ayı boyunca kilo almamak için nelere dikkat edilmeli? İşte Ramazan ayında beslenmeye dair en çok merak edilen sorular ve cevapları! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, Ramazan ayında beslenmeye dair en çok merak edilenleri açıkladı.
Ramazan ayında uzun süren açlıklar,
kan şekerinde belirgin düzeyde düşmelere sebep olmaktadır. Kişiler
iftar anında hızlı bir besin alımı yaşarlarsa, kan şekeri hızla
yükseleceğinden ağırlık çökmesi hissi,
yorgunluk ve uyku hali
şikayetlerini yaşayabilmekteler. Bu durumun oluşmaması ve günlük
enerjinin daha iyi olabilmesi için mutlaka sahura kalkılmalı ve
günlük alınması gereken besin ögelerinin önemli kısmı
karşılanmalıdır. İftar sofrasında ise çorba ile
başlangıç yapılmalı ve devamında 10 dakika ara verilerek, kan
şekeri dengesi sağlandıktan sonra ana yemeğe
geçilmelidir.
Sahur öğününde hangi besinler tüketilmelidir?
Sahur öğününde; hafif yiyecekler tercih
edilmeli, kahvaltılıklar masada yerini almalıdır. Protein
kaynaklarından; süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden
zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı ve tuzlu
yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Sahurda zeytin ve
zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yağlı tohum kaynaklarından
ceviz, badem, fındık tercih edilmelidir.
Ekmek, en önemli karbonhidrat kaynağıdır ve kişinin gün içinde ki sağlanacak enerjisinin büyük kısmını karşılamaktadır. Eğer ertesi gün daha uzun süre tok kalmak ve daha dinç bir gün geçirmek istiyorsanız ekmeğinizi beyaz undan yapılmış değil, tam buğday unu veya çavdar unundan yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz.
İftarda hangi besinleri tercih etmeliyiz?
Uzun süren açlığın ardından iftar sofrasında hızlı başlangıçlar yapmak,
mide şikayetlerinin yanı sıra kan şekeri dengesizliğine sebep
olacağından bu noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. İftarın ilk
kısmında; başlangıç olarak iftariyeliklerden hurma veya kayısı
tercih edilerek kan şekeri dengesi sağlanmalıdır. Çorba ile
devam edilerek sonrasında en az 15 dakika ara verilmeli ve mide
rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir.
Ana yemekte, yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Etin pişirme yöntemlerine dikkat edilerek proteini denatüre etmeden vücut için gerekli miktarda alınmalı, salata çeşitlerine önem verilmelidir. Kilo problemi yaşayan kişilerin, karbonhidrat kaynaklarından olan pideye dikkat etmeli, bir avuç büyüklüğünden fazla olacak şekilde tüketmemelidir.
Ramazanda neden kilo alınır?
Ramazanda kilo almanın bir kaç sebebi vardır.
- Bunlardan birincisi sahur yapmadan, akşamdan yemek yenip yatılması olabilmektedir. Uzun süren açlıkların metabolizma hızını düşürdüğünü ve vücut yağ yapımına neden olduğunu düşünürsek, sahura kalkmadan oruca niyetlenmek buna neden olabilmektedir.
- Metabolizma hızını arttıran ve vücudu toksinlerden arındıran su, bedenimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Günlük vücut su ihtiyacının, iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir.
- Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır.
- Ramazanda kilo alımının önüne geçmek için; gün boyu aç kalarak metabolizma çalışma hızının azaldığı bu durumda, iftarda yemeklere hızlı geçiş yapılmamalı, sofrada daha yavaş yemek yenerek besinlerin tolerasyonunu arttırmaya yardımcı olunmalıdır.
Kimler Oruç Tutmamalıdır?
Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler ilaç saati ve dozlarıyla alakalı mutlaka hekimine danışmalı, gerekirse bir beslenme uzmanı takibinde oruç tutmalıdır. Diyabet tanısı olan, insülin kullanan veya aktif hipoglisemik ataklar geçiren bireylerin genel sağlık durumları açısından oruç tutmaları sakıncalı olabilmektedir. Emziren annelerin oruç tutması süt verimini ve kalitesini etkileyebileceğinden, hamile bayanların ise gerekli besin ihtiyacının karşılanamayabileceğinden oruç tutmaları risk oluşturabilmektedir.